9.11.09

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ..

 

   Πριν από ένα μήνα περίπου , αδέρφια , ο Σύνδεσμος Λιδορικωτών  “ Η  Γκιώνα “ , έκανε , στο εντευκτήριό του , αγιασμό , γιά την καινούρια πολιτιστική χρονιά , όπως ο πρόεδρός της  Ευθ.Ξυλάγγουρας δήλωσε , και ..παρεμπιπτόντως τιμήθηκε , γιά την προσφορά του στο χωριό μας κι’ ο αξέχαστος Γιώργος Καψάλης .

   Σχετικά με το θέμα αυτό , ένας φίλος Λιδορικιώτης , ο ζωγράφος Τάκης Καλαπτσής  ,άφού..έμαθε , φαίνεται , γιά τα όσα..παίχτηκαν το βράδυ εκείνο , μας έστειλε αντίγραφο επιστολής που έστειλε πριν πέντε χρόνια στον σύνδεσμο , και που..φωτίζει πολλές..πτυχές ..και εμφανίζει ..ωμή την ..αλήθεια , που όπως έχουμε ματαξαναπεί , είναι ΜΙΑ  ΚΑΙ..ΜΟΝΑΔΙΚΗ…και ευτυχώς  , δεν…αντιγράφεται…

   Σας τη δίνουμε ασχολίαστη , και σεις , ξέρετε , θα..βγάλετε τα συμπεράσματά σας …

                    Αθήνα   7  Μαίου  2004

                             

                              Προς

            Τον Σύνδεσμο  Λιδορικιωτών η  Γκιώνα

                    Π. Καλαπτσής

                    Λασκαράτου  18  -   Ηλιούπολη

       Συγχαίρω το Δ.Συμβούλιο του Συνδέσμου , γιά την ωραία πρωτοβουλία που πήρε , γιά την εκδήλωση – αφιέρωμα μνήμης στον αξέχαστο συγχωριανό μας Αλέκο Κωστάκη .

   Η αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ήταν γεμάτη , συγχαίρω τους ομιλητές , τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Συνδέσμου , κ Ευθ.Μπέη , τον καθηγητή ιατρικής κ. Ρηγάτο , τον καθηγητή κ. Τάσο Τσώνο , και την κ. Νίτσα Ντζιούρα , έτσι έκλεισε η βραδιά με μιά πλούσια δεξίωση .

   Θα κάν\ω μία πρόταση προς το Δ.Σ του Συνδέσμου , μήπως θα έπρεπε να γίνει μιά ίδια εκδήλωση γιά τον εξ ίσου αξιόλογο Συγγραφέα , Δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδος “ Στόχος “ , τον αείμνηστο Γιώργο Καψάλη .

   Αγάπησε το Λιδορίκι , πρόσφερε πολλά , ήταν μαχητής , μεγάλος πατριώτης , αγωνιζόταν γιά τις χαμένες Πατρίδες , οραματίστηκε την Βασιλεύουσα , γιά την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως , μετά από σκλαβιά 500 χρόνων.

   Το 2001 , πραγματοποίησε Συνέδριο , αφιερωμένο στους Άγιους Νεομάρτυρες του Γένους , 1453 – 1821 , στο Συνέδριο παρευρέθηκαν πολλοί Μητροπολίτες από πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος , μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος , και νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος .

   Ομιλητές ήσαν πολλοί κληρικοί και λαϊκοί , στην προσφώνησή του ο Γ.Καψάλης , αναφέροντας διάφορα πρόσωπα , κληρικά και λαϊκά , τα οποία συνέβαλαν το καθένα με τον τρόπο του , ούτως ώστε να φτάσουμε στην παλιγγενεσία του 1821 , είπε ότι δεν θα σταματήσει στο Α’ Συνέδριο , θα γίνεται κάθε χρόνο στο Λιδορίκι , θα γίνει κέντρο Νεομαρτύρων και θα φκιάξουν ένα αφιέρωμα στούς Αγίους Νεομάρτυρες του Γένους , σε κείνους που κράτησαν και κρατάνε την πίστη στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό .

   Θα αναφερθώ , σε ένα άλλο θέμα απ’ το βιβλίο του Γ.Καψάλη “ Φωκίδα , λησμονημένες σελίδες “ , αφιερωμένο στα 400 χρόνια της σκλαβιάς , θα περιορισθώ μόνο στο περιεχόμενο της “ Επισκοπής Λιδορικίου “ και τους Επισκόπους οι οποίοιν υπηρέτησαν στην Επισκοπή Λιδορικίου .

   Ο Γ.Καψάλης έλεγε , ότι χρέος όλων μας είναι να μνημονεύουμε τα ονόματα των διατελεσάντων Επισκόπων κατά τας χρονικάς περιόδους αυτών , σε μιά μαρμάρινη στήλη , αναφέρω τους κάτωθι απ’ το βιβλίο του Γ. Καψάλη :

Δωρόθεος , Ζαχαρίας , Χαρίτων , Ιάκωβος , Νεόφυτος , Ιωσήφ , Άνθιμος , Συμεών , Παγκράτιος Α’ , Παγκράτιος Β’ , Γερμανός , Μητροφάνης , Νεόφυτος , Αθανάσιος , Θεόκλητος , Θεοδόσιος , Διονύσιος , Ιωαννίκιος .

   Οι σκέψεις μου αυτές οφείλονται στις ιδέες και τους στοχασμούς του Γ.Καψάλη . ευελπιστώ δε , πως θα υπάρχουν σύγχρονοι Πατριώτες Λιδορικιώτες , οι οποίοι θα πάρουν την πρωτοβουλία γιά να εφαρμόσουν κατά το δυνατον , τηρουμένων των αναλογιών , την προσπάθειαν της εφαρμογής των ιδεών του Γ.Καψάλη .

                                   Σας   ευχαριστώ

                                 Τάκης   Καλαπτσής

    Διαβάστε , αδέρφια , καλά..καλά , την επιστολή αυτή , την οποία , φυσικά δεν γνωρίζαμε , μέχρι σήμερα , δεν ξέρω σε σας , τι..εντύπωση θα κάνει , δεν σας κρύβω όμως , πως εμένα δεν μου ‘κανε ..ιδιαίτερη εντύπωση , και ξέρετε γιατί ; Γιατί ..απλά , επιβεβαίωσε τις ..πεποιθήσεις μου…

                         Καλό  σας  βράδυ …..Κ.-

No comments: