18.3.10

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΠΠΟΣ , Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 .

 

         ΜΕ  ΤΗ  ΦΩΝΗ  ΤΩΝ  ΑΠΟΓΟΝΩΝ

   Ο παππούς μου Αλέξης Κάππος , ήταν πρωτοπαλίκαρο του Σκαλτσά και μαζί του πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που έγιναν στη Ρούμελη . Πήρε μέρος και στη μάχη της Γραβιάς με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο , ήταν γερό παλικάρι . Κάππος λεγόταν ο Αρχηγός .

   Σε μια αίτησή του στο Κράτος το 1865 , γράφει πως είχε μεγάλη οικογένεια από 12 άτομα . Πήγε και ένορκη βεβαίωση του Ειρηνοδίκη Γ. Κρανακίδη , που την υπόγραφε ο Α.Μαργέλλος και ελεγε πως πραγματικά ο παππούς μου πολέμησε σε όλες τις μάχες του Σκαλτσά .

   Το Κράτος , του έδωσε κτήματα που ήταν πρώτα τουρκικά στο χωριό Αλεφέντ , που τώρα το λένε Λεύκα . Ακόμα υπάρχει η ονομασία Λογκές Καππέϊκες , του έδωσαν ακόμα στη Βρυζόλακκα , το Αλπίδι και την Παναγίτσα .

   Αδελφός του παππού μου ήταν ο Ιωάννης Κάππος , που γεννήθηκε γύρω στο 1790 . Και αυτός είχε πολεμήσει με το Δήμο Σκαλτσά στις μάχες Ναυπάκτου , Υπάτης , Αετού , Άμπλιανης , Βασιλικών , Τριζονίων κλπ .

                          

                                                  Ηλίας  Κάππος

   Με την καθιέρωση της στήλης “ Με τη φωνή των απογόνων “, αγαπημένοι μας φίλοι , πετύχαμε εκτός απ’ την ενημέρωση των χωριανών μας πάνω σε ιστορικά , κυρίως , θέματα , αλλά και στην …ανάδειξη πολλών στοιχείων και..λεπτομερειών , που ,  δυστυχώς , ήταν άγνωστες .

                                 Καλό  σας μεσημέρι …..Κ.-

No comments: