23.3.10

Τ’ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ - Δ.’

 

img_0133  

 

    Αξίζει , νομίζουμε , τον κόπο , να κάνουμε μιά βιαστική ενδυματολογικοκομωτικοαισθητικόσοβατολογική περιγραφή ( !!! ) της αοιδού που , κάθονταν σπάνια στην καρέκλα , κρατώντας το ντέφι τόνωνε το..ηθικό του ανδρικού..πληθυσμού , που κρεμόταν , κυριολεκτικά , απ' τα...πόδια της .
   Το φόρεμα λοιπόν προκλητικό , άφηνε..ακάλυπτα ( συνήθως ) τα επίμαχα σημεία του γυναικείου σώματος , άνω και κάτω άκρων , ξεκινώντας απ' το παλιό φουρώ που σε κάθε , σκόπιμα γενόμενη , αυθόρμητη...περιστροφή οριζοντιωνόταν προκαλώντας τα σφυρίγματα του ..φιλοθεάμονος κοινού καθώς και τα θαυμαστικά επιφωνήματα , όλο...κι' άλλο..πάλι..οπα κλπ.
   Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ , ότι οι προνομιούχες θέσεις ( πρώτο τραπέζι..πίστα ) είχαν περισσότερες οπτικές..δυνατότητες και απολαύσεις ειδικά όταν η ντιζέζ μερακλωνόταν και στριφογύριζε χορεύοντας , τότε οι μπροστινοί...παρατηρητές έβαζαν μέχρι και..στοιχήματα για το χρώμα των..εσωρούχων ενώ συχνά-πυκνά άκουγες άσπροοο η κόκκινοοο , μαύρο κλπ.( ο νοών...) .
   Το ρεπερτόριο κλασσικό , η Λιδορικιώτισσα , η Ιτιά κλπ δημοτικά με προεξάρχοντα τα ηρωικά δημώδη άσματα , Εθνικής εορτής ένεκεν , και περνώντας βέβαια η ώρα μπαίναμε σιγά -σιγά και στον χώρο των..παραγγελιών , όπου - οι μερακλήδες χορευταράδες - 'εκλεβαν , κυριολεκτικά , την παράσταση με τα τσαλίμια , τις κολοκαθιές και τις κάθε λογής φιγούρες , προκαλώντας τον θαυμασμό και τις επευφημίες των θεατών ενώ δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις που η ασχετοσύνη των..χορευτών έκανε το κοινό να ξελιγώνεται στα γέλια .
   Προιόντος του..χρόνου η..περιρρέουσα (sic) ατμόσφαιρα γινόταν όλο και πιό ζεστή , και όλοι , σχεδόν , γίνονταν μιά παρέα ενώ παράλληλα ο...Διευθυντής της ορχήστρας , ανάλογα με το λαϊκό...αίσθημα , τροποποιούσε και τη ροή του προγράμματος .           
   Αργά , τις μικρές ώρες , η ορχήστρα έπαιζε και κανένα ζειμπέκικο -ένας μάγκας στο Βοτανικό συνήθως - για τους πολύ βαρείς και ασήκωτους , εκτελώντας...κυριολεκτικά το έρμο το τραγούδι , που αν δεν σου λέγαν ποιό είναι..δύσκολα το καταλάβαινες .
   Τα τραπέζια όλα ήταν γεμάτα και στις αίθουσες δεν έπεφτε ούτε..καρφίτσα , οι παρέες με την κοινωνικοταξική τους ( συνήθως ) διάκριση , οι καθηγητές ( πάντα ) μαζί , οι τραπεζικοί κλπ σιγά-σιγα έσμιγαν , κι' όλο πιά το μαγαζί ήταν μιά απέραντη παρέα , μιά ωραία..ατμόσφαιρα που έλεγε κι' ο αξέχαστος ο Ηλιόπουλος....
   Ξεχάσαμε να πούμε ότι είχαμε εμβόλιμα..και ευρωπαικούς...αγκαλιαστούς , ναι , αγκαλιαστούς χορούς , ταγκό και βαλς , σε ..ελευθέριες..συγγνώμη , ελεύθερες εκτελέσεις ανεπανάληπτες , κάτι κομπαρσίτες και κύματα..Δουνάβεως που μόνο σε συναυλίες γιά...κωφαλάλους μπορείς ν' ακούσεις , αλλά εμείς εκεί..όσο γιά την ποιότητα του ήχου , είναι πολύ-πολύ δύσκολο να την περιγράψουμε , άθλια , μικρομεγαφωνικές εγκαταστάσεις πρωτόγονες , και η ένταση ; στη διαπασών , σωστό βασανιστήριο , τι να κάνουμε όμως...το τράβαγε , βλέπεις ο...οργανισμός μας...
   Έτσι λοιπόν πέρναγε κι' η παραμονή , τα χαράματα όλοι ξεθεωμένοι , απ'το ξενύχτι και με το κεφάλι κουδούνι απ' το κρασί και τη φασαρία πηγαίναμε γιά ύπνο , αφού σε λίγες ώρες είχαμε παρελάσεις και πανηγύρια στην πλατεία κι' έπρεπε να είμαστε σε..φόρμα .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ….

2 comments:

Anonymous said...

Πως πάει η Φιλαρμονική σας !!! Ο Δήμαρχός σας ψάχνει Φιλαρμονική για την περιφορά της Ζωοδόχου Πηγής !!!

Κώστας Καψάλης said...

Αγαπητέ μου " ανώνυμε " φίλε , θέλοντας να..διασκεδάσω την αγωνία σου , για την περιφορά της Ζ.Πηγής , σε πληροφορώ , πως μπορείς να..κοιμάσαι ήσυχος , η Λιδορικιώτικη μπάντα , αυτή η μικρή μπάντα του ενός χρόνου , θα κάνει το.." καθήκον "της άψογα και με το παραπάνω .
Θα ήταν δε , μεγάλη χαρά και τιμή , τη βραδιά εκείνη , Πέμπτη 8-4-2010 , να σε έχουμε κοντά μας , για να..γνωριστούμε κιόλας .
Με την ευκαιρία , θα 'θελα , να σου θυμίσω κάτι , που , σίγουρα , γνωρίζεις . Στη φύση γενικά , υπάρχουν , ευτυχώς , κάποιοι κανόνες , που προσδιορίζουν και τις ομορφιές της , αλλά και τις διαφορετικότητες κάποων πραγμάτων, καθώς και την εξέλιξή τους .
Το μαρούλι π.χ , το φυτεύεις και σε ένα μήνα , μπορείς να το φας , αλλά τα δέντρα για να καρπίσουν , θέλουν το..χρόνο τους , εκτός αν δεν είναι...καρποφόρα , αλλά της...φιγούρας , όπως λέμε κάποια απ' αυτά...
Να είσαι καλά , και σε περιμένουμε , Πέμπτη 8-4-2010 , βραδάκι στην εκκλησιά μας ..
Καλό Πάσχα να περασεις ...Κ.-