23.6.11

ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ , ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΜΕΧΡΙ Τ0 2013


ΓΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στην εφημερίδα  ¨ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ¨

Τις προτάσεις και στόχους που έχει ιεραρχήσει και δρομολογήσει για την περίοδο μέχρι το 2013 , παρουσίασε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ¨ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ¨ της Άμφισσας.
Επίσης ο Δήμαρχος δήλωσε ότι μπήκαμε ήδη στο καλοκαίρι και οι πανέμορφες παραλίες της Δωρίδας είναι έτοιμες, οργανωμένες και με υψηλές υποδομές παροχής υπηρεσιών, να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες μας, ενώ όπως είπε σε όσα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα δρομολογούνται στη Δωρίδα , ο Δήμος παρότι τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα θα τα στηρίξει, όπως αυτό της ¨Γιορτής της Τράτας¨ που άνοιξε την αυλαία για το καλοκαίρι με τεράστια επιτυχία…
Κύριε Δήμαρχε , στο Δήμο Δωρίδας, ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε έως σήμερα και εάν αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης φαίνεται να πετυχαίνει ;
Οι δυσκολίες που θα βρίσκαμε μπροστά μας ήταν δεδομένες , καθώς στο νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση που έφερε ο ¨Καλλικράτης¨ κάποια πράγματα έπρεπε να μπουν σε σειρά και μάλιστα , πολλές φορές ξεκινώντας από το μηδέν.
Ωστόσο εμείς προτιμήσαμε να τις δούμε ως προκλήσεις και όχι ως δυσκολίες , κάτι που μας όπλισε με δύναμη για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας , καθώς ήμασταν προετοιμασμένοι και γνωρίζαμε τι μας περιμένει.
Το πρώτο μας μέλημα ήταν ο Δήμος Δωρίδας να αποκτήσει μια ενιαία μορφή που να μπορεί να λειτουργήσει σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες του τις ανάγκες. Να μπορεί δηλαδή να διαχειρίζεται την καθημερινότητα : διοίκηση, έγγραφα, υποστήριξη , καθαριότητα., βλάβες και πάει λέγοντας. Παράλληλα με τη σωστή οργάνωση του Δήμου, βάλαμε άμεσα πλώρη για την δημιουργία εκείνων των εργαλείων που είναι απαραίτητα για την διοικητική του υποστήριξη, όπως η οικονομική υπηρεσία, που ήδη συστήθηκε λειτουργεί υποδειγματικά, η Τεχνική Υπηρεσία κλπ. Σκοπός μας να οικοδομήσουμε έναν Δήμο που θα μπορεί να οραματίζεται , να σχεδιάζει , να διεκδικεί, να παράγει έργο και να το αποδίδει στους πολίτες.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος του Καλλικράτη, θα έλεγα ότι αν έπρεπε αυτή τη στιγμή, 5 μόλις μήνες απ΄ την εφαρμογή του , να βάλουμε ένα πρόσημο, αυτό θα ήταν σίγουρα θετικό. Η πορεία θα δείξει.
Σας έχουν δει να διεκδικείται με σθένος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ανοιχτά θέματα για το Δήμο Δωρίδας… Να καταγράψουμε εν συντομία τις βασικότερες προτάσεις σας που έχετε ιεραρχήσει ως το 2013;
Είναι αλήθεια ότι αναλαμβάνοντας το Δήμο, έπρεπε να τρέξουμε απ΄ την πρώτη στιγμή , αν θέλουμε να βρούμε χρηματοδότηση για έργα μέσω ΕΣΠΑ. Και αυτό κάναμε. Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη γιατί οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων ήταν ιδιαίτερα πιεστικές και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε από πλευράς μας αγώνας δρόμου για να επιτύχουμε τον σκοπό μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο Μελέτη και κατασκευή της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής λίμνης Μόρνου, το οποίο ύστερα από σειρά επαφών και σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας δρομολογήθηκε . Συγκεκριμένα, έγινε υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν η εκπόνηση της μελέτης και η κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου προϋπολογίζεται σε τουλάχιστον 22.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο , που εκτός απ΄ τα θετικά για το περιβάλλον αποτελέσματα που θα επιφέρει, προσδοκούμε ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ΕΥΔΑΠ για την μερική άρση των περιορισμών και του καθεστώτος προστασίας γύρω από την Λίμνη του Μόρνου. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Μόρνου αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.
Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο παραλιακό μας μέτωπο και ήδη προχωράμε μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα σε όλα τα παραλιακά χωριά.
Ακόμη παρεμβάσεις έχουν γίνει για την μαρίνα στα Τριζόνια, αλλά και τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου.
Μετράμε ακόμα δύο νίκες :Έκλεισαν οι δύο παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στο Δήμο μας και προωθούμε μελέτες για την αποκατάστασή τους, ενώ ήδη λειτουργούν τα Σφαγεία του Δήμου.
Άλλος ένας βασικός μας στόχος είναι η βελτίωση του δρόμου Ευπάλιο-Λιδωρίκι, που μαζί με τον δρόμο Λιδωρίκι-Άμφισσα, που έχει ήδη δημοπρατηθεί, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας.
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την καλοκαιρινή σαιζόν. Ο Δήμος Δωρίδας πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις κυρίαρχες επιλογές των Στερεοελλαδιτών και τι ενέργειες κάνετε ή σχεδιάζετε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό και διαμόρφωση των παραλιών μας , ξεκινώντας από τα δυτικά και συγκεκριμένα από τη Χιλιαδού, ενώ μέσα στον Ιούνιο όλες οι παραλίες μας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν το πλήθος επισκεπτών, που , όπως λέτε και εσείς, επιλέγουν την παραλιακή Δωρίδα ια τις διακοπές τους. Επίσης σχεδιάζουμε ένα στοχευόμενο πρόγραμμα προβολής του τόπου μας, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αφενός στην εξωστρέφεια του Δήμου, αφετέρου στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

No comments: