22.6.11

ANAΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!

 

photo

Όταν η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο παίζει πρώτο θέμα live στο CNN και στο BBC, το γεγονός από μόνο του κάτι δείχνει.

Το πρώτο που δείχνει είναι ότι το θέμα καλύπτεται ειδησεογραφικά με αυτό τον τρόπο και σε αυτή την έκταση, γιατί η έκβαση του έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει όλο τον πλανήτη.

Αν για παράδειγμα υποθέσουμε ότι χθες η κυβέρνηση δεν έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης με τις επακόλουθες συνέπειες όπως η προκήρυξη εκλογών, ο αντίκτυπος στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό  θα ήταν τεράστιος και εν πολλοίς απρόβλεπτος ως προς την κλιμάκωση και την εξέλιξη του.

Το δεύτερο που αποκαλύπτεται στους πολίτες ακολουθία του πρώτου είναι ότι η Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής ανέχειας της παίζει ρόλο ρυθμιστή, από τις αντιδράσεις και τις κινήσεις του οποίου εξαρτάται η ευρωπαϊκή αλλά συνεπακόλουθα και η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αντιδράσεις των ξένων μέσων, όπως των αγγλικών και γερμανικών εφημερίδων κάποιες εκ των οποίων αντιδρούν έντονα ακόμα και εκτός ορίων, όπως η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία έγκυρη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung «SZ» (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ), η οποία σε άρθρο της με τίτλο «Εκμεταλλευτής της κατάρρευσης» στις 21.6.11 εξαπολύει μύδρους κατά του Αντώνη Σαμαρά, στολίζοντας τον με διάφορα επίθετα για τη στάση του σε σχέση με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Αυτές οι πρωτοφανείς αντιδράσεις της γερμανικής εφημερίδας είναι μεν γενικώς απαράδεκτες αλλά για τους γερμανούς απόλυτα λογικές. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ανατιναχτεί η ευρωζώνη οι πρώτοι που θα πάθουν τεράστια ζημιά είναι οι ίδιοι.

Επιβεβαιώνεται επίσης από το προχθεσινό μπαράζ δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων με αποδέκτη  τον Ελληνικό λαό - μετά την συμμετοχή Βενιζέλου στο Eurogroup - οι οποίοι διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την 5η δόση αν δεν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο στην προσπάθεια τους να ασκήσουν όση περισσότερη πίεση μπορούσαν. Με την επιμονή άλλωστε των μεγάλων χωρών το Eurogroup κατέληξε και σε ανάλογο ψήφισμα. Τρεις ημέρες πριν είχαν αποσυνδέσει πλήρως την εκταμίευση της 5ης δόσης απ? την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Τι άλλαξε άραγε;

Το τρίτο που διαφαίνεται είναι ότι η συσπείρωση των πολιτών και η επιλογή της πίεσης μέσω της συνεχούς ειρηνικής διαμαρτυρίας έξω απ? το κοινοβούλιο οδήγησε τις από καιρό δρομολογημένες εξελίξεις - ψήφιση μεσοπρόθεσμου με ότι αυτό συνεπάγεται - εκτός τροχιάς. Από τις δηλώσεις των πολιτικών πρoκύπτει ότι είχε συμφωνηθεί να έχει ψηφισθεί, πριν την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτή η χρονική διαφοροποίηση δημιουργεί πολλά προβλήματα σε έναν ούτως ή άλλως πρόχειρο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, στη διαχείριση της Ελληνικής κρίσης. Διαφαίνεται επίσης ότι η πίεση αυτή των πολιτών θα κλιμακώνεται συνεχώς ισχυρότερη δημιουργώντας μεγαλύτερη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Το τέταρτο σημείο που θα μπορούσε κανείς να δει είναι και το πιο σημαντικό για εμάς τους Έλληνες. Εφόσον η εξελίξεις στην Ελλάδα παίζουν ρυθμιστικό ρόλο, για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την Ελληνική κυβέρνηση με τρόπο τέτοιο ώστε να προωθείται το συμφέρον της χώρας. Θα πρέπει στο στενό πλαίσιο χρόνου που απομένει μέχρι τα μέσα Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ξαναμοιράσουν την τράπουλα σε σχέση με τις συμφωνίες που ισχύουν. Οι οποίες ως έχουν οδηγούν τάχιστα σε ολικό αδιέξοδο. Να επικαλεστούν την αφόρητη πίεση του λαού - που είναι πραγματική - και να επαναδιαπραγματευθούν καλύτερους όρους για τη χώρα, προχωρώντας άμεσα και στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις .

Εάν το πράξουν τώρα όσο είναι καιρός με το σωστό τρόπο, η εσωτερική κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και η χώρα θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε οριακή ανάπτυξη και να παρουσιάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που θα έφερνε την αρχή της ομαλοποίησης και στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Εάν δεν το πράξουν θα φέρουν βαρύτατη ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία θα καταγράψει τα γεγονότα!

Εχθές η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Η επόμενη ψηφοφορία δε θα είναι τόσο εύκολη!

Dou.gr

No comments: