25.6.11

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ…ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ..

 

Δήμος Δωρίδας

 

   Όπως αναφέραμε σε άλλο σχετικό σχόλιό μας  , με στατιστικά στοιχεία , τα συζητηθέντα θέματα – αιτήματα , που αφορούν στο χωριό μας , αλλά και τα χωριά δικαιοδοσίας του πρώην Δήμου Λιδορικίου , είναι…ελάχιστα , ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλά χρονίζοντα  θέματα , που , δυστυχώς , είναι ..θαμμένα στο χρονοντούλαπο , γιατί απλούστατα το χωριό μας δεν έχει εκπροσώπηση στην σημερινή Δημοτική αρχή , κάτι βέβαια που συνέβαινε και στις τρεις προηγούμενες θητείες .

   Όπως ξαναείπαμε , πληρώνουμε τα επίχειρα των λαθών μας και κυρίως της επιμονής μας στην ..κομματική αυτοδιοίκηση , που έχει σε πρώτη μοίρα το..κομματικό όφελος και μετά όλα τα άλλα .

   Βέβαια , άσχετα με την εξέλιξη του Καλλικράτη , του οποίου το  ..μέλλον είναι.. αόρατο , οι Λιδορικιώτες θα πρέπει να σκέφτονται σοβαρά πια , τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν σε τρία , αν δεν κάνουμε λάθος , χρόνια , γιατί είναι απαράδεκτο να μη μπορεί να γίνει μια αυτοδιοικητική κίνηση , που να είναι ελεύθερη απ’ το κομματικό ασφυκτικό ..αγκάλιασμα , για μας το κόμμα είναι ..ένα : Το  χωριό μας το  Λιδορίκι , βεβαίως ,  μέσα στα πλαίσια του Δήμου Δωρίδας , που καλώς κακός είναι μια πραγματικότητα .

   Δυστυχώς η ανυπαρξία , στη Δημοτική  αρχή , ανθρώπων που θα προβάλλουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματά μας , θα πρέπει να μας ..ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα , και να καλύψουμε αυτή την έλλειψη εμείς , οι Δημότες , η “ Εκκλησία του Δήμου “ , που δυστυχώς , τυπικά και μόνο στα ..λόγια είμαστε ο κυρίαρχος  λαός .

   Πιστεύαμε , πως θα γίνουν λαϊκές συνελεύσεις , απ’ όπου θα προέκυπταν πολλά ωφέλιμα , για το Δήμο , δυστυχώς όμως , αν και σε κάποια Δ.Δ έγιναν κάποιες τέτοιες προσπάθειες στο δικό μας Δ.Δ , ούτε φωνή ούτε ..ακρόαση . Υπάρχουν αγαπημένοι μου φίλοι δεκάδες προβλήματα , απ’ τα…γελάδια μέχρι την …ασφάλειά μας και την καθημερινότητά μας , για τα οποία κανένας δεν νοιάζεται και φυσικά δεν ασχολείται .

   Προσωπικά , σαν Λιδορικιώτης , γεννημένος και  μεγαλωμένος στο χωριό μας , νοιώθοντας την υποχρέωση προς το χωριό μου , υπέβαλα για συζήτηση στο Δ.Σ του Δήμου τα δύο παρακάτω αιτήματα , που φυσικά δεν αφορούν σε προσωπικά θέματα , αλλά σε γενικότερα Λιδορικιώτικα , και αναμένω την εξέλιξή τους . Το πλήρες κείμενο το δημοσιεύω για ενημέρωσή σας , αλλά και σαν ..προτροπή για να κινηθούν κι’ άλλοι χωριανοί κατά τον ίδιο τρόπο , για θέματα που αφορούν στο χωριό μας , διότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα άλλη …διέξοδος ..

 

ΑΙΤΗΜΑ

Κωνσταντίνου Ευθ. Καψάλη

Δημότη Λιδορικίου

Κατοίκου Λιδορικίου , προσωρινά διαμένοντος στην Αθήνα

Φιλολάου 132 - Τ.Κ . 11632

Ηλεκτρονική Δ/νση : kkapsalis@hotmail.com

Tηλέφωνα : 210 7010644 - 6946243033

Αθήνα 3 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ

Τον Δήμο Δωρίδας

Λιδορίκι Φωκίδος

ΘΕΜΑ : Ημέρα μνήμης του « ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ » του Λιδορικίου

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε ,

Όπως καλά γνωρίζετε , πριν από 67 ακριβώς χρόνια , στις 29 Αυγούστου 1944 , το Λιδορίκι κάηκε ολόκληρο από τους Γερμανούς ενώ σφαγιάστηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο και έξι συγχωριανοί μας .

Πέρασαν τόσα χρόνια και το χωριό μας , δυστυχώς , δεν έπραξε το ιερό του καθήκον , τιμώντας σεμνά και ταπεινά , τον άδικο χαμό των συγχωριανών μας αλλά και της , δεκατριών τουλάχιστον καταγραμμένης , ιστορίας του , αφού όπως ιστορικά αποδεικνύεται τον 9ο μ.Χ αιώνα , το Λιδορίκι ήταν έδρα Επισκοπής .

Είμαστε , δυστυχώς , το μοναδικό μέρος της Ελλάδας , που ενώ « ισοπεδώθηκε » κυριολεκτικά απ' τους κατακτητές Γερμανούς , δεν είναι καν γνωστό αφ΄ενός και αφ' ετέρου δεν αξιώθηκε να αναγείρει ένα ταπεινό μνημείο , αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας αλλά και στη μνήμη του πολιτισμού και της Λιδορικιώτικης ζωής .

Όχι μόνον δεν τιμήσαμε την ιστορία μας , αφού η 29η Αυγούστου 1944 , ήταν και είναι η « τραγικότερη » ημέρα στην πολλών αιώνων ιστορία μας , αλλά δυστυχώς , την ευτελίσαμε τόσο , ώστε να « ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ » , έτσι όπως ακριβώς το διαβάζετε , στα περιβόητα « πολιτιστικά τριήμερα » , κάπου εκεί στον δεκαπενταύγουστο , κάτι που , κατά την ταπεινή μας γνώμη , είναι απαράδεκτο και φυσικά « χρεώνεται » στις εκάστοτε Δημοτικές αρχές , μηδεμιάς εξαιρουμένης .

Πολλές φορές κύριε Δήμαρχε , κάναμε προφορικά το ίδιο αίτημα , αλλά δυστυχώς , όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα , αλλά ούτε καν.. « ιεραρχήθηκε » στις πολιτιστικές προτεραιότητες , στις οποίες προκρίθηκαν ( χίλιες φορές..δυστυχώς ) οι περίφημες ..ψηφογιορτές , των διαφόρων ..τυρογαλακτικομικών και..λοιπών ..εδωδίμων προϊόντων , Καλαμποκιού , ψιμοτυριού , σαρδέλλας , γαύρου , τραχανόπιτας κλπ .

Ελπίζοντας , πως , έχει αλλάξει η ..πολιτιστική ..οπτική γωνία της Δημοτικής αρχής πιστεύοντας , βάσιμα , πως διερμηνεύουμε την πλειονότητα των χωριανών μας

Π Α Ρ Α Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Όπως μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας , μεριμνήσετε , με τις προβλεπόμενες διαδικασίες , να καθιερωθεί η 29η Αυγούστου ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ στο Λιδορίκι , καθώς και την καθιέρωση πραγματοποίησης κάποιων εκδηλώσεων , ή την ίδια μέρα , ή , προτιμότερο , στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου , όπως γίνεται σε όλα τα χωριά , που υπέστησαν την ίδια καταστροφή στη Φωκίδα , Αγ.Ευθυμία , Βουνιχώρα , αλλά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα , κάτι που είναι , νομίζουμε , ιερό καθήκον και του Δήμου των πολιτών αλλά και της Δημοτικής μας αρχής .

Επίσης θα παρακαλούσαμε , να επιλεγεί κάποιος μικρός χώρος , εύκολα προσβάσιμος , όπου να ανεγερθεί ένα ταπεινό μνημείο , όπου θα μπορούν οι Λιδορικιώτες να ανάβουν ένα..κερί , ας προηγηθούν τέλος πάντων κάποτε , τα όσια και τα ιερά μας , απ' τα διάφορα τζερτζελο..γυφτοπανήγυρα του ..πλαστικού πολιτισμού της μιας ..χρήσεως .

Με βαθειά εκτίμηση

Κωνσταντίνος Ευθ . Καψάλης

ΚΟΙ/ΤΑΙ : κ. Χρ.Τσιλίκην - Αντιδήμαρχον

κ. Παν . Ζέτον - Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Χαραλ. Πέτρου - Πρόεδρον Τ.Δ.Δ. Λιδορικίου
ΣΗΜ : Θα ήμουν βαθειά υποχρεωμένος , αν είχα , για κάθε εξέλιξη σχετική ενημέρωση .
                              Ευχαριστώ θερμα εκ των προτέρων . Κ.Κ.-

                                     *            *          *

ΑΙΤΗΜΑ
Κωνσταντίνου Ευθ. Καψάλη
Δημότη Λιδορικίου
Κατοίκου Λιδορικίου προσωρινά διαμένοντος στην Αθήνα
Φιλολάου 132 - Τ.Κ . 11632
Ηλεκτρονική Δ/νση : kkapsalis@hotmail.com
Tηλέφωνα : 210 7010644 - 6946243033
Αθήνα 13 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ
Τον Δήμο Δωρίδας
Λιδορίκι Φωκίδος

ΘΕΜΑ : " Kαταγραφή , καθαρισμός , προστασία και διάθεση στη χρήση Δημοτών και επισκεπτών , σοκακιών , μονοπατιών και δρόμων του Λιδορικίου που , για διάφορους λόγους , είτε καταπατήθηκαν ΄, είτε φράχτηκαν , από ιδιώτες , με την ανοχή ή τη συναίνεση της Δημοτικής Αρχής ".



Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε ,
                                      Όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λιδορίκι , θλιβόμαστε , οργιζόμαστε και αγανακτούμε φυσικά , γιατί δρομάκια , μονοπάτια και σοκάκια , που περπατήσαμε παιδιά και που έχουν για μας , αλλά και για όλους τους Λιδορικιώτες μεγάλη αξία και όχι μόνο συναισθηματική , σιγά- σιγά , είτε καταπατήθηκαν , είτε ..φράχτηκαν , με ΄το..ετσιθελικό..δίκαιο , με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρόσβαση σε κάποια σημεία που ήταν χώροι περιπάτου παλιότερα .
    Δυστυχώς , η μη εκπροσώπηση του Λιδορικιού στην Δημοτική Αρχή , τις τελευταίες 4 Δημοτικές θητείες , είχε , εκτός πολλών άλλων , και αυτό το αποτέλεσμα , για το οποίο πολλές φορές , αλλά δυστυχώς μόνο προφορικά και μέσω της ιστοσελίδας που διατηρώ , διαμαρτυρήθηκα στους εκάστοτε Δημοτικούς άρχοντες , χωρίς φυσικά αποτέλεσμα , κάτι αναμενόμενο ..
    Βέβαια , και τώρα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και δημοσιεύσεις τις οποίες σας έστειλα , αλλά το θέμα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες , η κυριότερη των οποίων είναι ότι οι σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι , μη έχοντες ζήσει στο Λιδορίκι , δεν γνωρίζουν ούτε ποια , αλλά και ούτε που βρίσκονται τα μονοπάτια και τα σοκάκια αυτά .
    Κάποια από αυτά , που μέσα στο χωριό , αλλά και κάποια που ξεκινούσαν απ' το χωριό και οδηγούσαν μέχρι τα αμπέλια μας και τη σημερινή λίμνη , έχουν φραχτεί και έτσι μας έχουν αποκόψει απ' τις διαδρομές αυτές , που αν τις αξιοποιήσουμε θα είναι μονοπάτια ιδανικά για περιπάτους και πεζοπορίες .
Για το εν λόγω θέμα έχουμε ενημερώσει και προφορικά τον Πρόεδρο του Τ.Δ. , αλλά επειδή μόνο τα γραπτά μένουν , υποβάλλω το αίτημα αυτό , ως απλός Δημότης που είμαι και 

                              Π Α Ρ Α Κ Α Λ Ω  Θ Ε Ρ Μ Α


…όπως τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , μόνο θα παρακαλούσα , αν είναι διαδικαστικώς εφικτό στην επιτροπή που θα συσταθεί για την εξέταση του αιτήματός μου , να περιληφθούν και μη αιρετοί Δημότες και μάλιστα Λιδορικιώτες..Λιδορικιώτες , που να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα , γιατί αλλοιώς δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα .


Θερμή παράκληση , όπως έχω , ει δυνατόν , ενημέρωση για την εξέλιξη του αιτήματός μου .



                                                           Με βαθειά εκτίμηση 



                                                  Κωνσταντίνος Ευθ . Καψάλης




ΚΟΙΝ/ΤΑΙ : κ. Χρήστον Τσιλίκην - Αντιδήμαρχον
κ. Παναγιώτη Ζέτο - Πρόεδρο Δ.Σ
κ. Χαράλ. Πέτρου - Πρόεδρον Τ.Δ.Λιδορικίου

No comments: