26.6.11

Σ Α Ν …Σ Η Μ Ε Ρ Α …

 

  Το 1896 , λειτούργησε ο πρώτος κι9νηματογράφος στις  Η.Π.Α με  εισιτήριο  10 δολάρια .

                      *       *        *

   Το  1945 , υπογράφτηκε από  50  κράτη , ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που αντικατέστησε την προπολεμική Κοινωνία των  Εθνών . Στόχος του Ο.Η.Ε , είναι  η συνεργασία στο διεθνές δίκαιο , την ασφάλεια , την οικονομική  ανάπτυξη και την πολιτική  ισότητα .

                     *         *         *

   Το 1998 , γιορτάζεται η πρώτη διεθνής ημέρα υπέρ των θυμάτων των βασανιστηρίων . Η  “ Συνθήκη ενάντια στα βασανιστήρια “ τέθηκε  σε ισχύ το 1997 στη γενική συνέλευση του  Ο.Η.Ε .

    Το  363 μ.Χ , σκοτώνεται  σε μάχη ο Ιουλιανός ο επονομαζόμενος και Παραβάτης αυτοκράτορας του Βυζαντίου . Ο  Ιουλιανός ( Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός ) γνωστός ως Ιουλιανός ο Αποστάτης , αλλά και Ιουλιανός ο Μέγας , είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντίνειας δυναστείας και ο0 μοναδικός παγανιστής μετά τον Μέγα  Κωνσταντίνο . Βαθιά επηρεασμένος από την κλασσική παιδεία , εναντιώνεται στη ραγδαία εξάπλωση του Χριστιανισμού , τον οποίο θεωρεί ασύμβατο με την Ελληνική φιλοσοφία και τον Ελληνικό πολιτισμό . Επιθυμεί επίσης την επιστροφή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην εθνική θρησκεία , δηλαδή την ειδωλολατρία , εξ ου και το πλήθος των προσωνυμίων του :  “ Παραβάτης “ , “ Ειδωλιανός “ , “ Αδωναίος “ , “ Κουσίταυρος “ .

  Έφη  Μαρίνου

Κυριακάτικη  “ Ε “.

No comments: