29.6.11

EN ΛΟΙΔΟΡΙΚΙΩ ΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 1874 …

IMG

IMG_0001

      ( Kάντε  κλικ πάνω  στα έγγραφα για μεγέθυνση )

   Δείτε  ένα “ Πρωτόκολλον αυτοψίας  και  καταμετρήσεως ενός αμπελιού στη θέση “ Παλιάμπελα “ των Γεωργίου Πισλή και Αργυρής Γεωργ. Τσίγκα κατοίκων Λοιδωρικίου . Να σημειώσουμε εδώ πως  Γεώργιος Πισλής , το παρατσούκλι του Γεώργιου Κωστοπαναγιώτου , προπάππου του Ηλία Κωστοπαναγιώτου , του γνωστού μας χειρουργού και η Αργυρή Τσίγκα είναι η σύζυγός του . Προφανώς το πρωτόκολλο καταμέτρησης έγινε για τον προσδιορισμό του φόρου , όπως αναγράφεται στο έγγραφο επάνω  δεξιά .

    Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως το όνομα του χωριού μας αναγράφεται  στο έγγραφο 3 φορές , και σε όλες γράφεται με  - οι – Λοιδορίκιον ( μόνο που στις δύο γράφεται  με – ω – ) κάτι που επιβεβαιώνει την άποψή μας για τη γραφή του ονόματος , ότι δηλαδή προέρχεται απ’ το ρήμα  “ Λοιδορώ “ και όχι απ’ το απίθανο Λιμοδωριείς , αφού στην αρχαία εποχή η περιοχή μας δεν λεγόταν Δωρίδα .

   Το έγγραφο , μαζί με άλλα που θα δημοσιεύσουμε , μας τα έδωσε ο αγαπημένος χωριανός και φίλος Ηλίας Κ. Κωστοπαναγιώτου , και φυσικά τον ευχαριστούμε θερμά .

No comments: