Δεν δουλεύουν, αλλά πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους δήμους, που τυπικά κάνουν κατάληψη και όχι απεργία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νικολέττα Μουτούση
Σε σημείο μηδέν για τη δημόσια υγεία έχει φτάσει η κατάσταση με τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στους δρόμους, εξαιτίας του μεγάλου κόλπου των εργαζόμενων στους δήμους: τυπικά δεν έχουν προκηρύξει απεργία, αλλά οι κινητοποιήσεις τους έχουν τη μορφή καταλήψεων σε γκαράζ και ΧΥΤΑ. Ετσι και πληρώνονται κανονικά και δεν εργάζονται, αφού με πρόσχημα τις καταλήψεις δεν γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών.
Ταυτόχρονα όμως γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες για την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης ώστε να δοθεί τέλος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν με κλιμάκωση. Κυβέρνηση, δήμαρχοι και αστυνομικές δυνάμεις δηλώνουν αδυναμία να παρέμβουν αποτελεσματικά. Οι δήμοι ή η κυβέρνηση δεν μπορούν, όμως, να προσφύγουν ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση και να κληθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, καθώς δεν πρόκειται για απεργία. Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων τυπικά λειτουργούν κανονικά αλλά δεν μπορεί να γίνει η απόρριψη των σκουπιδιών στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) εξαιτίας της κατάληψης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες των καταλήψεων τα απορριμματοφόρα να εκτελούν δρομολόγια σε κάποιες περιοχές και να οδηγούν τα σκουπίδια σε σταθμούς μεταφόρτωσης. Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε πλέον και αυτή η δυνατότητα λόγω του όγκου των σκουπιδιών, σταμάτησε απλώς να γίνεται και η αποκομιδή.
Αγκάθι αποτελεί επίσης και η κατάληψη στα δημοτικά γκαράζ, στην οποία έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε ορισμένους δήμους -όπως για παράδειγμα στην Αθήνα - και εξαιτίας της οποίας δεν επιτρέπεται η έξοδος των απορριμματοφόρων.
«Υπάρχει συμφωνία να βγουν μόνον κάποια απορριμματοφόρα για να καλύψουν ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως ιδρύματα, νοσοκομεία και χώρους κοντά σε σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, επισημαίνοντας πως με μετριοπαθείς υπολογισμούς έχουν ήδη συσσωρευθεί μόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας περίπου 6.000 τόνοι σκουπιδιών.
Στο κενό έπεσε και η εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, με την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρεμποδίζεται η είσοδος των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής, που παραμένει κλειστός λόγω της κατάληψης. Τότε, μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου είχε δώσει σχετική εντολή στα αστυνομικά όργανα να ελέγχουν αν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις και να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις εκείνες που πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ δεν διαπιστώθηκε απόπειρα παρεμπόδισης εισόδου απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, γιατί απλώς, γνωρίζοντας πως βρίσκεται υπό κατάληψη δεν μετέβαιναν καν απορριμματοφόρα στον χώρο.
Οσον αφορά τις καταλήψεις σε δημοτικά γκαράζ, τα ίδια στελέχη της ΓΑΔΑ δήλωναν πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια σχετική... καταγγελία από την πλευρά των δήμων που θα δικαιολογούσε την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Η εμπλοκή αυτή οδήγησε σε παρέμβαση για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένης Ράικου. Η νέα εισαγγελική παραγγελία στρέφεται αυτή τη φορά προς την πλευρά των δήμων, οι υπεύθυνοι των οποίων θα κληθούν να καταθέσουν και να απαντήσουν γιατί οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας δεν προχωρούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
No comments:
Post a Comment