27.11.12

“ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤHN ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΚΛΟΓΗ "


 

20 χρόνια πριν. Σε μιαν άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα του Μάαστριχτ. Του ονείρου της Ενωμένης Ευρώπης που θα μας γλύτωνε μια και καλή από τον εξ ανατολών κίνδυνο. Το μακρινό τότε "όραμα" του € που με τις συνεχόμενες υποτιμήσεις της δραχμής φάνταζε ως πανάκεια. Τότε ήμασταν 5 χρόνια μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987. Και 4 πριν εκείνη των Ιμίων. Και φαινόταν ότι με μια κίνηση θα γλυτώναμε από Τουρκία και οικονομικά προβλήματα. Αφέλεια; Ίσως. Την πίστεψαν πολλοί όμως ώστε να καταστεί από στόχος και όραμα σε βεβαιότητα και δόγμα. Χωρίς να διδαχθούμε από την ιστορία. Κάποιοι όμως δεν επαναπαύθηκαν. Η Τουρκία είχε παραλάβει πρώτη τα F-16 και τα κατέστησε πρώτη επιχειρησιακά. Αυτό ανέτρεψε την κατάσταση στο Αιγαίο για πρώτη φορά. Ήταν το πρώτο καμπανάκι.
Κάποιοι μελέτησαν το πρόβλημα κι εφάρμοσαν τα κατάλληλα αντίμετρα. Βασικός στόχος της ΠΑ ήταν να τελειοποήσει την αναχαίτισή τους και να εφαρμόσει τις τακτικές εκείνες που θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν η εποχή που η εκπαίδευση εντάθηκε και που τα όρια ασφαλείας αναπροσαρμόστηκαν. Το train as you'll fight τα λέει όλα. Εκείνο το πρωϊνό δύο πολεμικές Μοίρες της ΠΑ ασκούνταν σε άσκηση "Ιέρακα". Ο απόλυτος ρεαλισμός. Το μόνο που έλειπε ήταν η άφεση πυρών. Τέσσερεις εναντίον Τεσσάρων. Η αφρόκρεμα των αναχαιτιστών μας. Και τότε ο Αλέξης Μπρίντακ έδωσε τη ζωή του για την Πατρίδα. Εν καιρώ ειρήνης. Στην εκπαίδευση. Ο πόλεμος έχει πολλές μορφές. Και ο πόλεμος φθοράς είναι ίσως η σοβαρότερη. Αυτός που αντέχει ηθικά και οικονομικά, κερδίζει. Χωρίς να πέσει τουφεκιά. Και ο Αλέξης Μπρίντακ ήταν από τους καλύτερους. Και έφυγε όπως αξίζει στους καλύτερους: πολεμώντας! Γιατί εκείνη την στιγμή δεν είχε ως αντίπαλο τον συνάδελφό του που εκπαιδεύονταν μαζί. Είχε την επεκτατική Τουρκία. Όπως ο Χατζηαντωνίου, ο Σιαλμάς, ο Κακκαβάς, ο Ηλιάκης...
Ας δούμε πως περιγράφει το γενονός η Πτήση του μηνός Δεκεμβρίου του 1992:
Στις 26 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης άσκησης εικονικής αερομαχίας DACT-4 (Dissimilar Air Combat Tactics) Ιέραξ 3, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ των νήσων Σκύρου, Σκατζούρας και Πιπέρι), στην οποία έπαιρναν μέρος συνολικά 8 μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. (4 F-16, 4 Mirage 2000), δύο από τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια ελιγμών, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός από τους χειριστές και τη συντριβή των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, στις 10.20, και ενώ άρχιζε το τρίτο και τελευταίο στάδιο της εικονικής αερομαχίας, σε ύψος 12.000 -15.000 ποδών, το Νο 2 των F-16 σμηναγός Αλέξιος Μπρίντακ, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με το Νο3 των Mirage 2000, υποσμηναγό Δημήτρη Μπράτσιο. O διαχωρισμός ήταν μικρός και υπαγόρευε τη χρήση πολυβόλων (FOX 3). Το Mirage 2000 επεχείρησε κλειστό ελιγμό (break) για να βγει από τις παραμέτρους βολής του F-16, ενώ το
F-16 προσπάθησε να παραμείνει στη στροφή και να κάνει snap up shooting.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Mirage 2000 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στιγμιαίου ρυθμού στροφής που υποβοηθείται και από την πτέρυγα δέλτα, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί σαν τεράστιο αερόφρενο που επιβραδύνει απότομα το αεροσκάφος, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αστοχήσει και να περάσει μπροστά από το αμυνόμενο αεροσκάφος (oveshooting). Φαίνεται ότι στην περίπτωση του ατυχήματος ο σμηναγός Αλέξανδρος Μπρίντακ κατάφερε να μείνει στη στροφή, αλλά ήταν άτυχος, καθώς η απόσταση ήταν μικρή, με αποτέλεσμα η καλύπτρα του αεροσκάφους του να κτυπήσει το κάθετο ουραίο σταθερό του Mirage 2000. O θάνατος του φαίνεται ότι υπήρξε ακαριαίος. Το Μιράζ υπέστη σοβαρές βλάβες στα πηδάλια από τη σύγκρουση και κατέστη ακυβέρνητο, με αποτέλεσμα ο υποσμηναγός Δ. Μπράτσιος να αναγκασθεί να το εγκαταλείψει με επιτυχία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση Ιέραξ 3 είναι υψηλής επικινδυνότητας και εκτελείται μόνο από λίγες αεροπορίες στον κόσμο (μεταξύ αυτών η Αμερικανική και η Ισραηλινή). Καθιερώθηκε πριν δύο χρόνια, στα πλαίσια του δόγματος εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις. Μετά το ατύχημα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αρχηγός ATA αντιπτέραρχος K. Χίου δήλωσε: Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτήν την άσκηση γιατί δεν έχουμε άλλη εκλογή.

Kι ένα αφιέρωμα του Πέτρου Κασιμάτη στον Ελέυθερο Τύπο της εποχής:


Mithridates

No comments: