27.11.12

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ : ΣΤΗ..” ΦΑΚΑ “ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ !!

Η έρευνα έγινε με προσεκτικά βήματα... Η Αστυνομία σχεδόν «άγγιζε» τους ανθρώπους που είχαν πραγματοποιήσει την κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Ηξεραν καιρό τώρα ποιοι ήταν οι ένοπλοι κουκουλοφόροι που ακινητοποίησαν τη φύλακα, έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τους πολύτιμους θησαυρούς. Χρειαζόταν όμως προσοχή για να στεφθεί με επιτυχία η δύσκολη αυτή επιχείρηση. Τελικά, ένας αστυνομικός κατάφερε και προσέγγισε έναν εκ των δραστών, στον οποίο πλασαρίστηκε ως μανιώδης συλλέκτης και άνθρωπος έτοιμος να διαθέσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να κάνει δικό του ένα από τα κλοπιμαία. Ισως το σημαντικότερο. Ενα αρχαίο χρυσό δαχτυλίδι...

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν. Τιμή εκκίνησης, η οποία ετέθη από τον «εγκέφαλο» της σπείρας, τον 41χρονο πλανόδιο μικροπωλητή, ήταν τα 1.500.000 ευρώ!

Το «παιχνίδι», ωστόσο, έπρεπε να συνεχιστεί χωρίς οι δράστες να καταλάβουν το παραμικρό. Με διαδοχικά τηλεφωνήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές η τιμή σταδιακά άρχισε να πέφτει για να φτάσει τελικά στα 300.000 ευρώ, οπότε η συμφωνία έκλεισε. Επόμενο βήμα -και, όπως τελικά αποδείχθηκε, πιο δύσκολο- ήταν το ραντεβού ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστή. Ως τοποθεσία ορίστηκε ένα ξενοδοχείο της Πάτρας. Η συνάντηση θα γινόταν το μεσημέρι της Παρασκευής και ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της περιοχής βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Οπως αποδείχτηκε τελικά, το ραντεβού μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Οι αρχαιοκάπηλοι, προκειμένου να δοκιμάσουν τα νεύρα του αγοραστή αλλά και να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για κάποια παγίδα, άλλαζαν διαρκώς την ώρα. Στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου προφανώς είχαν πειστεί ότι όλα πήγαν καλά... Και έτσι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Αυτό που δεν ήξεραν, ωστόσο, ήταν ότι όλα τα διπλανά δωμάτια από εκείνο της συνάντησης είχαν καταληφθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να επέμβουν.

Στο δωμάτιο του πατρινού ξενοδοχείου ο αρχαιοκάπηλος έδειξε στον αστυνομικό το υπερπολύτιμο αρχαίο χρυσό δαχτυλίδι και εκείνος του έδωσε χέρι με χέρι τα 300.000 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή δόθηκε το σύνθημα και μέσα σε ελάχιστες στιγμές το μέρος γέμισε με αστυνομικούς. Σαστισμένος ο αρχαιοκάπηλος προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη, προτάσσοντας το όπλο που κατείχε. Την ίδια στιγμή στην είσοδο του ξενοδοχείου άλλοι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στους δύο συνεργούς του! Λίγες ώρες αργότερα η Αστυνομία ανακοίνωνε τη μεγάλη επιτυχία της. Εκτός από τον 41χρονο πλανόδιο μικροπωλητή (που εμπορευόταν αναπτήρες και μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα), για τη μεγάλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε διασύρει παγκοσμίως τη χώρα, συνελήφθησαν ακόμη ενας 50χρονος εργολάβος και ένας 36χρονος άνεργος. Και οι τρεις συλληφθέντες που κατάγονταν από την Πάτρα, οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Επιπλέον η Αστυνομία καταζητεί άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Επειτα από υπόδειξη του συλληφθέντος, ανευρέθησαν μέσα σε θαμμένο σάκο, σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, δύο μόλις χιλιόμετρα μακριά από το μουσείο, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα. Αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου, μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθηκαν στο σύνολό τους, καθώς οι αρχαιοκάπηλοι δεν είχαν προλάβει να τα διαθέσουν προς πώληση.

Την επόμενη ημέρα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην εξιχνίαση της ληστείας, τόνισε ότι «παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία, δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία, υπό την ευρύτερη έννοια, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού», ενώ η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα όλα τα αντικείμενα θα βρίσκονται και πάλι στις προθήκες του μουσείου.

Νίκος Δεμισιώτης

No comments: