30.11.12

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ..ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ , ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ..ΕΠΟΜΕΝΟΣ ;

 







31/5/2008 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από το Βατούμ στη στοά Σαούλ

Τρία αδέλφια από τη Ρωσία ξεκίνησαν από έναν πάγκο, για να κατακτήσουν την ελληνική αγορά....
Της ΜΑΙΡΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗ
Ολα ξεκίνησαν από έναν πάγκο στη Στοά Σαούλ, στα χρόνια του μεσοπολέμου. Τρία αδέλφια από το Βατούμ της Ρωσίας, ο Απόστολος, ο Λέανδρος και ο Οδυσσέας Φωκάς επιστρέφουν στην πατρίδα. Προορισμός τους, η Θεσσαλονίκη. Ενας πάγκος στη Στοά Σαούλ χρησιμεύει ως επαγγελματική στέγη. Γρήγορα, θα αποδειχθεί μικρός. Το 1936, τα τρία αδέλφια συστήνουν την εταιρεία «Βεργόπουλος», προπομπό της «Φωκάς». Την ίδια χρονιά ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Το 1958, τα τρία αδέλφια ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας, μετονομάζοντάς την σε «Φωκάς», ενώ κατά τη δεκαετία 1970-1980 τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξή της. Το κατάστημα της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται (1970-71) δημιουργώντας τη γνωστή πια «γωνία του Φωκά» στη συμπρωτεύουσα. Το τέλος της δεκαετίας του ’70 όμως, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο. Το 1978 εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή 48-50, σε έκταση 7.500 τ.μ. Πλέον, είχε έλθει η ώρα της δεύτερης γενιάς να μπει δυναμικά στη διοίκηση της εταιρείας. Στρατηγική επιλογή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1990, είναι η είσοδος στη χονδρική πώληση και η αντιπροσώπευση ξένων εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά, κατά τις επιταγές της εποχής. Ετσι, ξεκινά η μεταμόρφωση των καταστημάτων του ομίλου, με τη δημιουργία περισσότερων από 250 shops-in-shop. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ταυτόχρονα αποτέλεσε ασπίδα προστασίας του ομίλου, σε μία εποχή που το καταναλωτικό κοινό άλλαζε προτιμήσεις και απαιτούνταν προσαρμοστικότητα εκ μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο όμιλος κατέστη πιο ευέλικτος, αφού πλέον μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία monobrand και multibrand καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η αρχή αυτής της νέας φιλοσοφίας έγινε με τα δύο πρώτα καταστήματα «Original Levi’s Stores» στη Θεσ/νίκη και την Αθήνα.

Στη δεκαετία του ’90

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το κατάστημα «Gerry Weber» καθώς και τα «General Store» και «Active», στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, στην Αθήνα άνοιξε το κατάστημα «Gruppo T», στην οδό Ερμού 19 και εξαγοράστηκε η εταιρεία Μπαλάσκας Α.Ε. Το 1996 αποτέλεσε ακόμη μια χρονιά-ορόσημο για τον όμιλο, αφού τότε έκλεισε μια πολύ κερδοφόρα συμφωνία για την ανάπτυξη του γνωστού σήματος «Esprit». Ηταν η χρονιά που αυξήθηκαν σε περισσότερα από 500 τα shops-in-shop που λειτουργούσαν μέσα στα πολυκαταστήματα. Είχε έλθει η ώρα για το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της πρωτεύουσας. Το 1999 η εταιρεία «Φωκάς» αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά και ανακαινίζει το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερμού και Βουλής, συστήνοντας τη φιλοσοφία του πολυκαταστήματος «Fokas» στους Αθηναίους. Σήμερα, λειτουργούν σε όλη τη χώρα οκτώ (8) πολυκαταστήματα και ένα πολυκατάστημα Stock House στην Αθήνα, απασχολώντας 1.500 άτομα προσωπικό. Πέρσι συμπληρώθηκαν τα 70 χρόνια παρουσίας του ομίλου Φωκά στο λιανεμπόριο...

Οι σταθμοί

1936 Τα τρία αδέλφια συστήνουν την εταιρεία «Βεργόπουλος», προπομπό της «Φωκάς». Την ίδια χρονιά ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

1970-1980 τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξή της. Το κατάστημα της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται (1970-71), δημιουργώντας τη γνωστή πια «γωνία του Φωκά».

1978 Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή 48-50, σε συνολική έκταση 7.500 τ.μ. Πλέον, είχε έλθει η ώρα της δεύτερης γενιάς.
1999 Η εταιρεία «Φωκάς» αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά και ανακαινίζει το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερμού και Βουλής.
2008 Σήμερα, λειτουργούν σε όλη τη χώρα οκτώ (8) πολυκαταστήματα και ένα πολυκατάστημα Stock House στην Αθήνα, απασχολώντας 1.500 άτομα προσωπικό. Πέρσι συμπληρώθηκαν τα 70 χρόνια παρουσίας του ομίλου Φωκά στο λιανεμπόριο...
============================================
30/11/2012


Νέο "κανόνι" στην αγορά -

Η αλυσίδα καταστημάτων Fokas έκανε αίτημα

στο πτωχευτικό άρθρο 99.....

NewsIt.gr

No comments: