28.2.15

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ

Ομόφωνο όχι σε ένα ακόμη Αιολικό Πάρκο στην Τ.Κ. Καλλιθέας



Ένα ακόμη μεγάλο «όχι» σε κατασκευή Αιολικού  Πάρκου στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στη θέση «Ξηροβούνι» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, κάνοντας σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει συνυπεύθυνος στην περαιτέρω υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από πολλούς συμβούλους ενώ να τονίσουμε πως ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια από το Δασαρχείο Λιδωρικίου.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η Τ.Κ. Καλλιθέας γνωμοδότησε θετικά υπό προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο, ενώ ζήτησε έργα όπως η πλακόστρωση της πλατείας, συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, ασφαλτόστρωση δρόμων, βελτίωση επαρχιακού δρόμου προς Καλλιθέα κλπ. Ωστόσο οι όμορες Κοινότητες Μακρινής και Ελαίας που θα θιγούν και αυτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ενώ αντιρρήσεις έχουν και οι Κοινότητες Τριζονίων και Γλυφάδας, που δεν θα τις «ακουμπήσει» το Πάρκο αλλά θα βρίσκεται από κάτω.
Να σημειώσουμε πως το υπό μελέτη έργο αφορά Αιολικό Πάρκο και συνοδά έργα, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Ξηροβούνι» που βρίσκεται εντός των Τοπικών Κοινοτήτων Καλλιθέας, Μακρινής και Ελαίας της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνας, συνολικής ισχύος 18,4 MW και θα περιλαμβάνει 8 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη. Κατά την φάση κατασκευής του υπό μελέτη αιολικού πάρκου πρόκειται να εκτελεστούν τα ακόλουθα τεχνικά έργα (έργα υποδομής και ηλεκτρομηχανολογικά έργα) με σκοπό την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου: Οδοποιία πρόσβασης και εσωτερική οδοποιία (βελτίωση υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης και διάνοιξη νέου οδικού δικτύου). Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (πλατειών) για την συναρμολόγηση και ανέγερση των ανεμογεννητριών. Εκσκαφές θεμελιώσεων ανεμογεννητριών. Οικίσκος ελέγχου. Ηλεκτρολογικά έργα, διάνοιξη καναλιών καλωδιώσεων μέσης και χαμηλής τάσης και ασθενών ρευμάτων. Ανέγερση ανεμογεννητριών. Επιχωματώσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Έργα διασύνδεσης αιολικού πάρκου. Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο Ξηροβούνι έχει προταθεί να συνδεθεί σε νέο υποσταθμό μαζί με άλλα πέντε γειτονικά.
Η λιτή απαντητική επιστολή της ενδιαφερόμενης εταιρείας «ΡΕΑ Αιολική»
Με μια λιτή, χωρίς καμία διευκρινιστική πληροφορία η εταιρεία «ΡΕΑ Αιολική» που επιθυμεί να εγκαταστήσει το Αιολικό Πάρκο στο Ξηροβούνι, θέλησε να βεβαιώσει την πρόθεσή της να υλοποιήσει κατά το στάδιο εκτέλεσης του αιολικού πάρκου έργα κοινής ωφέλειας του Δήμου και σε συνεργασία με τις  Δημοτικές Αρχές στα πλαίσια της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου πέραν των αντισταθμιστικών οφελών που προβλέπονται από τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ωστόσο αυτή η επιστολή μάλλον δεν έπεισε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο αφού εκτός από την έκφραση μίας πρόθεσης δεν πέρασε σε χειροπιαστές δεσμεύσεις ούτε καν μίλησε για τα ετήσια ποσά που θα δίνονται για έργα στις Κοινότητες. Αποτέλεσμα να πέσουν βροχή οι ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους οι οποίοι τελικά στριμώχτηκαν και στο τέλος ξεκαθάρισαν πως υπάρχει καλή διάθεση αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα αν δεν εκδοθούν όλες οι άδειες και αν δε δει πως θα προχωρήσουν τα γειτονικά αιολικά πάρκα άλλων εταιρειών, από τη στιγμή που θα μοιραστούν κάποια έξοδα για κοινά έργα υποδομής. Το έργο αυτό κάθε αυτό θα δίνει στο Δήμο γύρω στις 150.000 ευρώ το χρόνο. Είναι ξένοι οι επενδυτές έχω μιλήσει μαζί τους έχουν όλη την καλή διάθεση να προσφέρουν σαν εταιρεία για το έργο απλώς αυτή τη στιγμή, είναι λίγο πρόωρο με την έννοια ότι δεν έχουν στα χέρια τους μια τελική άδεια κι επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση τώρα στην Ελλάδα δεν ξέρουν καν αν θα προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου. Έχουν όλη την καλή διάθεση να κάνουν τα αντισταθμιστικά που θα τους ζητήσει ο Δήμος. Ο προϋπολογισμός του έργου εξαρτάται πολύ από κάποια άλλα αιολικά πάρκα που θα γίνουν, δηλαδή από το αν προχωρήσουν ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος κ. Νίκος Μπαμίχας.
Σφοδρές αντιρρήσεις
Μεγάλα ερωτηματικά εξέφρασε η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πένυ Σπυροπούλου ως προς την άδεια από το Δασαρχείο Λιδωρικίου ενώ η ίδια αναρωτήθηκε για τους λόγους που δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την εταιρεία για συγκεκριμένα ζητήματα.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος απαντώντας στους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι θα πρέπει πρώτα να δουν πως θα προχωρήσουν υα υπόλοιπα αιολικά πάρκα για να μιλήσουν για αυτά που μπορούν να δώσουν παραπάνω στην κοινωνία, τόνισε πως θα έπρεπε ήδη να είχαν συντάξει ένα plan b, να είχε εξετασθεί κάθε ενδεχόμενο και να είχαν  κατατεθεί για κάθε ένα διαφορετικές προτάσεις. 
«Ξεκινήσαμε στραβά δεν εστιάσαμε στο αν είναι θετικές οι τοπικές κοινωνίες. Πήγαμε κατευθείαν με δεδομένο ότι θα γίνει η επένδυση και ξεκινήσαμε να μιλάμε για το πώς θα πάρουμε περισσότερα», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Ζέτος ξεκινώντας την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως η ουσία βρίσκεται αλλού, ο ίδιος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έχει ημερομηνία λήξης και πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δεσμεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, ενώ σχολίασε πολύ αρνητικά το γεγονός ότι έφτασαν κάποιες Κοινότητες να τσακώνονται για τις ανεμογεννήτριες σχετικά με το ποια θα πάρει τα περισσότερα. Επιπλέον ο κ. Ζέτος πρότεινε να διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή να αυξηθεί το ποσοστό των αντισταθμιστικών στο 5$ ώστε να παίρνουν οι Κοινότητες που θίγονται το 2,7% και το υπόλοιπο να μένει στο Δήμο για έργα. Παράλληλα ζήτησε επιτακτικά στην επόμενη συνεδρίαση να επανεξεταστούν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για λογαριασμό της εταιρείας EDF η οποία όπως τόνισε είναι άκρως ασυνεπής στις δεσμεύσεις της και εκτός από αυτό επιμένει παρά την αρνητική γνωμοδότηση Συμβούλια και Κοινωνία, να γεμίσει ανεμογεννήτριες την Ψαρομύτα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου  αφού συνεχάρη τον κ. Ζέτο για την τοποθέτηση του, ξεκαθάρισε πως συμφωνεί μαζί του σε πολλά από όσα ισχυρίστηκε. Ο ίδιος τόνισε πως η γνωμοδότηση του Συμβουλίου είναι αποφασιστική και όχι γνωμοδοτική και πως καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει όταν βρίσκει τοίχο την τοπική κοινωνία. «Έχουμε δώσει δικαίωμα στη Φωκίδα, έχουμε δώσει θάρρος στις εταιρείες να μας κάτσουν στο σβέρκο. Άνοιξε ασκό Αιόλου η δημοτική αρχή και έρχονται σωρηδόν  εταιρείες να κάνουν επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ανέφερε πως με τα Αιολικά Πάρκα μπαίνει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη και  ειδικά στην παραλιακή Δωρίδα. Ακόμη κάλεσε όλους να συνυπολογίσουν τι παίρνει και τι χάνει ο Δήμος από αυτές τις επενδύσεις. Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως οι Πρόεδροι ή τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις για τέτοια σοβαρά ζητήματα, προτείνοντας την πραγματοποίηση λαϊκών συντελέσεων για να λαμβάνουν γνώση και να συναποφασίζουν όλοι οι κάτοικοι του εκάστοτε χωριού.
«Το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Μία καθαρά περιβαλλοντική με την όποια επιβάρυνση αλλά και το πώς βλέπουμε ως Δήμος συνολικά την επένδυση», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως στο σημείο βρίσκεται ένας από τους πιο σπάνιους λαγότοπους όπου την κυνηγετική περίοδο φτάνουν πάνω από εκατό αυτοκίνητα ημερησίως στην περιοχή, καλώντας τους Συμβούλους να σκεφτούν αν δέχονται να χαθεί η συγκεκριμένη δράση.
Επιπλέον ο Δήμαρχος εστίασε στις βελτιώσεις που θα γίνουν στους δρόμους για να μπορούν να περνούν τα μεγάλα φορτηγά τονίζοντας πως αυτό σημαίνει μεγάλα πρανή, μεγάλες καταστροφές, όπως συμβαίνει στο Μαραθιά.
«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μας καλύπτουν αυτά που ορίζει ο  νόμος. Η εταιρεία στα 20 χρόνια θα εισπράξει 150 εκ. ευρώ και εμείς ζητήσαμε ε εκ. και μας λέει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί. Άρα δεν υπάρχει πρόθεση να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία. Επιπλέον υπάρχει υπερκορεσμός και υπερεκμετάλλευση αφού στην Κοινότητα κουμπώνουν άλλα πέντε Αιολικά. Ένα από αυτά είναι και της Ψαρομύτας που είπαμε όχι. Δεν γίνεται σε μία κοινότητα με ακτίνα 5 χλμ να μπουν έξι αιολικά πάρκα», τόνισε ο Δήμαρχος.
http://www.orafok.gr/

No comments: