26.11.15

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

26.11.2015

Πράσινο στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Κλειδιά, το ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και η αύξηση των εισφορών

Μέσα από τη φορολογία, ενδεχομένως και με κάποιο νέο χαράτσι, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να στηρίξει τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που προτίθεται να εφαρμόσει στο εξής, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται. Αλλωστε, ανάλογη πρόταση φορολόγησης είχε εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα πριν από την επικράτηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση Κατρούγκαλου για περικοπές στις συντάξεις. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας οριοθέτησε τις παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όσο και στη δημιουργία ενός Ταμείου για την κύρια ασφάλιση. Η εθνική σύνταξη θα καλύπτει το 60% του ορίου φτώχειας (384 ευρώ) και θα χορηγείται σε όσους συμπληρώσουν 15ετία.

Ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ένα εισόδημα για πολίτες που μπορεί σήμερα να είναι έως και μακροχρόνια άνεργοι. Το υπόλοιπο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια όλου του εργασιακού βίου. Το μυστικό όμως της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κρύβεται σε δύο σημεία, που απέφυγε να αναφέρει επίσημα: στο ποσοστό αναπλήρωσης και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Για το ποσοστό αναπλήρωσης, το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι βρίσκεται εντός διαπραγμάτευσης, με τον στόχο που έχει τεθεί να καταστεί δυνατό οι θεσμοί να αποδεχτούν το όριο του 70% και όχι του 55% που έχουν οι ίδιοι θέσει. Με δεδομένο ότι υπάρχουν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης στα επίπεδα του 100%, είναι προφανές ότι όσο πιο χαμηλά «κλειδώσει» τόσο πιο υψηλές θα είναι οι περικοπές σε όλες τις συντάξεις, ήδη καταβαλλόμενες και νέες.

Ελεγχοι

Τα τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την ελληνική πλευρά, αλλά πάντως πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό. Το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών συνδέεται άμεσα με το ποσοστό των μειώσεων στις κύριες συντάξεις. Εάν οι θεσμοί δεχτούν αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τότε οι μειώσεις θα είναι μικρότερες.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι προφανές ότι οι περικοπές θα είναι πολύ μεγάλες και θα μένει να αποφασιστεί εάν θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους (6%) ή εάν θα περιοριστούν σε όσους λαμβάνουν ποσά σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ (11%-13%).

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ενός Ταμείου για την κύρια ασφάλιση, έτσι ώστε να σταματήσει η οργανωτική και λειτουργική διάσπαση του ασφαλιστικού συστήματος με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Σε όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει και την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Τρύπα» 2,1 δισ. στα έσοδα το δεκάμηνο

«Τρύπα» περίπου 2,1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015. Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,755 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,106 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Η μεγαλύτερη υστέρηση προήλθε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η υστέρηση οφείλεται:
1. Στους άμεσους φόρους, που παρουσιάζουν απόκλιση από τον στόχο κατά 377.000.000 ευρώ .

Ειδικότερα, υστέρηση έναντι του στόχου είχαν:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 243.000.000 ευρώ.
  • Οι φόροι ειδικών κατηγοριών κατά 84.000.000 ευρώ.

2. Στους έμμεσους φόρους, που είναι μειωμένοι κατά 252.000.000 ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα:

  • Ο ΦΠΑ είχε απόκλιση 185.000.000 ευρώ.
  • Οι φόροι λοιπών συναλλαγών είχαν απόκλιση κατά 185.000.000 ευρώ.
  • Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356.000.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 344.000.000 ευρώ έναντι του στόχου (2,621 δισ. ευρώ).
  • Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού μειώθηκαν, σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο και από τους στόχους που είχαν τεθεί. Μπήκε επιπλέον μαχαίρι 4,1 δισ. ευρώ, στοιχείο που καταδεικνύει ότι συνεχίζεται η στάση πληρωμών στο Δημόσιο.

Παρά ταύτα, αυξημένη καταγράφεται η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου (από 5,067 δισ. ευρώ πέρυσι σε 5,289 δισ. ευρώ φέτος). Επίσης, έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο κατά 7,9% η δαπάνη για τον ΟΑΕΕ (από 900.000.000 ευρώ που προβλεπόταν ετησίως έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 834.000.000 ευρώ). Κοντά στο ετήσιο... όριο βρίσκονται οι δαπάνες του ΙΚΑ (2,313 δισ. ευρώ το δεκάμηνο, έναντι 2,505 δισ. ευρώ ετήσιου στόχου).

Στ. Κράλογλου

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας παραμένει η Ελλάδα, παρά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και τη γρήγορη εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η τελευταία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review), που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξήθηκε στη χώρα μας εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και συμπληρώνει ότι, μολονότι έκτοτε περιορίστηκε ο κίνδυνος αυτός, εξακολουθεί να υφίσταται, «λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ, οι δείκτες που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστημικής πίεσης παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα στη διάρκεια της καλοκαιρινής αναταραχής στην Ελλάδα, η οποία ακολουθήθηκε από τη μεγάλη διόρθωση των τιμών των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού. «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης» σχολιάζεται στην έκθεση.

Πρόσκληση Τσίπρα για κοινή γραμμή στο Ασφαλιστικό!

Σε πρόσκληση προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να ορίσουν όλοι μαζί τις κόκκινες γραμμές στο μείζον θέμα του Ασφαλιστικού έναντι των αξιώσεων των δανειστών προσανατολίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, αν και οι εξελίξεις στη Ν.Δ. έχουν βάλει φρένο στις όποιες κινήσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αλλά και το ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας να προτείνει τις επόμενες ημέρες τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και να θέσει εκεί το θέμα της κοινής γραμμής στο Ασφαλιστικό, αλλά θεωρείται πιθανό η πρόταση αυτή να γίνει και κατά μόνας προς τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής)

Το Μαξίμου

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δεσμεύσει την αντιπολίτευση σε ένα κοινό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να μην καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια από τη σκληρότητα των αλλαγών που ζητούν οι δανειστές, ή να αναδείξει ότι η αντιπολίτευση επιμένει στα «όχι» για μικροκομματικά οφέλη. Κάποιοι άλλοι κύκλοι, πάντως, ερμηνεύουν τη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα ως «πρόβα» συνεργασίας με κάποια κόμματα, λόγω των πρόσφατων απωλειών που είχε ο κυβερνητικός συνασπισμός.

ΕΔΟΕΑΠ: Ψαλίδι 20% στις επικουρικές

Περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016 έως 3.900.000 ευρώ, που μεταφράζεται σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που κατά μέσο όρο μπορεί να υπερβούν το 20%, αποφάσισε προχθές το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Ταμείο εντάσσονται μισθολογικά στη Συλλογική Σύμβαση της Ενωσης Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) και έτσι κατά μέσο όρο θα προκύψουν περικοπές κατά 10% στους μισθούς τους. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, διασώζονται μόνο οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι ανάπηροι.

Οι περικοπές θα γίνουν για τους συνταξιούχους στις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου. Για τους εργαζομένους στο Ταμείο οι περικοπές θα αφορούν τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

Στο τραπέζι μπαίνουν πάλι οι αλλαγές στα εργασιακά

Επανέρχονται σήμερα στο προσκήνιο τα εργασιακά θέματα, καθώς το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι το να υπάρξει τρόπος να αξιοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη σχετικά με ζητήματα όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, η προκήρυξη απεργιών και οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν και μνημονιακές δεσμεύσεις ότι πρέπει να αλλάξουν, και αναζητείται η καλύτερη δυνατή φόρμουλα για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει την επιθυμία για απόλυτη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για παραγκωνισμό του υπουργείου Εργασίας από τη διαδικασία. Επίσης, έχουν ζητήσει να αποφασίζονται στο εξής απεργίες με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων ενός κλάδου, και όχι απλώς με την απόφαση ενός διοικητικού συμβουλίου ή μιας γενικής συνέλευσης. Επιπλέον, έχουν πρόθεση για περαιτέρω επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που ευνοούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, και για περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: