26.11.15

Α.ΜΑΝΔΡΕΚΑ : “ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΚΡΑΝ ΟΛΩΝ “

 

Ημερομηνία δημοσίευσης:25/11/2015

Η χθεσινή συνέντευξη της τ.Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα, ίσως ήταν η καλύτερη στιγμή της επικοινωνιακά, καθώς η συγκεκριμένη συζήτηση έμοιαζε περισσότερο με εξομολόγηση για συναισθήματα που βίωσε ως εκλεγμένη βουλευτής, αλλά και στις προεκλογικές μάχες που έδωσε, την αντιμετώπιση που είχε από τον κόσμο, όπως και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που δέχτηκε και συνεχίζει να εισπράττει. 

Η κ.Μανδρέκα είναι άνθρωπος που εμπνέει μεγάλα πάθη (σ.σ.: πολιτικά εννοείται), κάτι για το οποίο τη ρώτησα στη συνέντευξη αλλά δεν το παραδέχτηκε, ίσως γιατί και η ίδια δεν έχει συνειδητοποιήσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Για να καταλάβουμε τι γίνεται και γιατί θα πρέπει θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 2007 η κ. Μανδρέκα δοκίμασε την τύχη της απέναντι στον κ. Μπούγα και τον κ. Κουτσομίχο, όπου όπως ήταν λογικό με τις τότε συνθήκες ήρθε τρίτη, μιας που οι συνυποψήφιοί της είχαν στο πλευρό τους την πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Φουσέκης, που τότε ήταν παντοδύναμος και είχε εκδηλώσει την πρόθεση να πάει στη Βουλή, στήριζε τον κ. Μπούγα και λόγω φιλίας, αλλά κυρίως γιατί θεωρούσε ότι αν βρεθούν αντιμέτωποι θα είναι «εύκολος αντίπαλος». Ο κ. Κουτσομίχος πάλι συγκέντρωνε όλη τους δυσαρεστημένους και κατά φαντασίαν «κομμένους υποψήφιους».

Το 2012 έρχεται ως απόλυτο «φαβορί» ο κ. Κώστας Παπαθανασίου και θέλουν να του βάλουν απέναντι εύκολους αντίπαλους για να βγει με διαφορά και να βραβεύσει, ώστε να δικαιωθεί η επιλογή Σαμαρά, ενώ το ψηφοδέλτιο συμπλήρωνε ο συνήθως υποψήφιος κ. Τάσος Φλώρος. Τότε κάνουν το μοιραίο λάθος. Υποτιμούν για πρώτη φορά την κ. Μανδρέκα. Θυμάμαι ενδεικτικά, όταν συζητούσα με νεοδημοκράτες, με απλό κόσμο και μετακινούμενους ψηφοφόρους η απάντηση που συνήθως εισέπραττα ήταν «Ασπασία, θέλει και ερώτημα; Το δικό μας κορίτσι». Ωστόσο, ο κ. Παπαθανασίου είχε μεγάλες κόντρες με κορυφαία στελέχη της Φωκίδας που τον περίμεναν πως και πώς να του ξεχρεώσουν γραμμάτια. Τότε κάνουν το δεύτερο μοιραίο λάθος και υποτιμούν για δεύτερη φορά την κ. Μανδρέκα. Όσους ψηφοφόρους δεν μπορούσαν να κάψουν από τη ΝΔ και να τους στείλουν στους ΑΝΕΛ, τους στέλνουν να την ψηφίσουν. Είναι προφανές ότι θεωρούσαν πως η κ. Μανδρέκα θα πελαγώσει λόγω απειρίας, θα σοκαριστεί και θα σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι πρώτοι λίγοι μήνες της ως βουλευτή Φωκίδας εν μέρει τους δικαίωσαν, αφού η απειρία της ήταν προφανής και το σοκ ισχυρό για την ίδια. Δεν ήξερε πώς να λειτουργήσει και πολύ περισσότερο πώς να επικοινωνήσει αυτά για τα οποία πάλευε. Είχε την ατυχία επιπρόσθετα να λειτουργήσει πολιτικά σε μια χρεοκοπημένη χώρα, κάτι που περιόριζε κατά πολύ τη δράση της. Τότε, εκείνους τους πρώτους μήνες σκάει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, με τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων. Εκείνο το σοκ ήταν που λειτούργησε καταλυτικά πάνω της και την ωρίμασε πολιτικά εν μια νυκτί, αντιλαμβανόμενη ότι αν αφεθεί θα καεί. Η θητεία της χαρακτηρίστηκε από την πολεμική που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται από τους ένθερμους υποστηρικτές του κ. Παπαθανασίου (σ.σ.: στο διάστημα της κοινοβουλευτικής της θητείας και από τον ίδιο), αλλά και από την κορυφαία κόντρα της με τον τότε Δήμαρχο Νίκο Φουσέκη, η οποία προκλήθηκε από μια απάντηση της σε συνέντευξη στην εφημερίδας μας. Η φράση «για την κρίση φταίνε αυτού που παρήγαγαν τυφλούς και διόριζαν ΑμεΑ», δεν ήταν φυσικά παρά μόνο η αφορμή, καθώς τα αίτια ήταν βαθύτερα. Τότε, οι παράγοντες της ΝΔ που την είχαν υποτιμήσει προεκλογικά είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν και τόσο εύκολος στόχος, όπως νόμιζαν.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν κινήθηκε με παλαιοκομματικά κριτήρια, δεν επιχείρησε να επιβάλλει την άποψή της και να στηριχθεί σε αυλικούς. «Υποσχέθηκα, άλλωστε, στον κόσμο ότι, στην περίπτωση που θα εκλεγόμουν, δεν θα δημιουργούσα γύρω μου «αυλή» και ομάδες και ότι δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να «παίξει», εξ ονόματός μου, το ρόλο του τοπικού «παράγοντα». Είχα, ακόμη υποσχεθεί ότι θα σταθώ δίπλα στον απλό κόσμο, με δικαιοσύνη και αμεροληψία.

Εσείς αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα τήρησα αφότου εξελέγην βουλευτής Φωκίδας και μέχρι σήμερα», ισχυρίζεται η ίδια με τον πιο απόλυτο τρόπο.

Προς έκπληξη όλων, ενώ η ΝΔ το Ιανουάριο του 2015 ηττάται κατά κράτος από το ΣΥΡΙΖΑ η κ. Μανδρέκα διπλασιάζει τους ψήφους της, παρότι δέχεται τόνους λάσπης. Χάνει την έδρα με περίπου 800 ψηφοδέλτια διαφορά, ενώ τον Σεπτέμβριο οι εκλογές γίνονται με λίστα και παρόλα αυτά χάνει για 194 ψήφους, πετυχαίνοντας ένα από τα καλύτερα πανελλαδικά ποσοστά για τη ΝΔ. Όλοι γνωρίζουν, ακόμη και οι πιο κακοπροαίρετοι που δεν θέλουν  να το παραδεχτούν ότι με 7,5 μονάδες πανελλαδική διαφορά δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί η έδρα για τη ΝΔ, εκτός και αν άλλαζε το ψηφοδέλτιο. «Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία πανελλαδικά συγκέντρωσε ποσοστό 28,10%, ενώ στη Φωκίδα η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό  32,15%.

Αντίστοιχα, ο Σύριζα Πανελλαδικά συγκέντρωσε ποσοστό 35,46%, ενώ στη Φωκίδα συγκέντρωσε ποσοστό 32,98%.

Έτσι η διαφορά μεταξύ Σύριζα και Ν.Δ στο Νομό μας, ανήλθε σε ποσοστό μικρότερο της μιας μονάδας, και ειδικότερα σε ποσοστό 0,8%, (Πανελλαδικά η διαφορά 7,5%). Σε ψήφους, δε, η διαφορά μας διαμορφώθηκε σε 194 ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα της Φωκίδας που μας έφερε τόσο κοντά στο να κερδίσουμε την έδρα ήταν, όπως έχω ξαναπεί, άθλος, δεδομένων των κατ’ ιδίαν συγκυριών», σχολιάζει η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για τους λόγους της ήττας η ίδια αναλύει ως εξής: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με το σύστημα της «λίστας». Έτσι λοιπόν οι συνυποψήφιοι δεν είχαν το ιδιαίτερο, το προσωπικό ενδιαφέρον, να αγωνιστούν, όπως θα έκαναν αν υπήρχε σταυροδοσία.

Επιπρόσθετα, διαπίστωσα ότι ενώ μάς ψήφισαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψηφοφόροι που δεν είχαν ψηφίσει Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές, δεν ψήφισαν άλλοι ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές.

Κα Γιαννούλη, θέλω να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Με τον έναν συνυποψήφιο είχαμε δώσει μαζί τη μάχη του σταυρού άλλη μία φορά, τον Ιανουάριο. Με τον δεύτερο στη λίστα, όμως, συνυποψήφιο, είχαμε αντιπαλέψει στη μάχη του σταυρού σε άλλες δύο εκλογικές μάχες, στις οποίες, όπως είναι γνωστό είχα κερδίσει.

Διαπίστωσα, λοιπόν, τώρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που όπως είπαμε ήταν με λίστα, ότι κάποιοι από τους ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει τις προηγούμενες φορές το συνυποψήφιό μου, αυτή τη φορά δεν ψήφισαν το ψηφοδέλτιό μας. Ήταν φανερότατο! Δεν έλεγαν καλημέρα στο δρόμο όταν τους συναντούσες προεκλογικά. Αδιάψευστα στοιχεία για αυτά που λέω αποτελούν και οι δημόσιες παραδοχές στο διαδίκτυο ανθρώπων που πρόσκεινται στον συνυποψήφιο, οι οποίοι, δυστυχώς, την επόμενη μέρα των εκλογών πανηγύριζαν για την απώλεια της έδρας! Αυτά τα πράγματα αποτελούν ντροπή…

Να είστε σίγουρη, ότι τα αρμόδια όργανα έστω και εκ των υστέρων, συνειδητοποίησαν τα λάθη που έγιναν σχετικά με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών αλλά και των μηνυμάτων που εξέπεμψε, με κάθε τρόπο, η τοπική κοινωνία για την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων.

Υπήρξαν, όμως, και άλλοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην παράταξη μας και έχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Οι φιλοδοξίες τους αυτές, βέβαια, είναι απόλυτα εύλογες και θεμιτές. Εξάλλου, χωρίς φιλοδοξία δεν προχωράς στη ζωή σου.

Δεν είναι, όμως, θεμιτό και πολιτικά ηθικό το να μη στηρίζεις το ψηφοδέλτιο της παράταξης, εντός της οποίας επιθυμείς να αναπτύξεις τη φιλοδοξία σου, μόνο και μόνο επειδή θεωρείς ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό μπαίνουν εμπόδιο στη δική σου πορεία».

Σήμερα η κ. Μανδρέκα βρίσκεται στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη και δίνει άλλη μια σκληρή μάχη. Για την οποία η ίδια δηλώνει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, σε περίπτωση που δεν κερδίσει την μάχη για την προεδρία ο κ. Μεϊμαράκης. «Όταν οι συμπατριώτες σου σέ έχουν τοποθετήσει, με οποιαδήποτε ιδιότητα, μπροστάρη τους στους αγώνες για το καλό του τόπου, επιθυμούν να γνωρίζουν και τις επιλογές σου σε κάθε σοβαρό ζήτημα. Έτσι, λοιπόν, και στην προκειμένη περίπτωση των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος», ισχυρίζεται η ίδια στη συνέντευξή της.

Δεν έπαψε ποτέ να δέχεται εσωκομματικά μαχαιρώματα, όπως και τώρα. Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα ο τ.Αντιδήμαρχος Δελφών κ.Κορομπίλης την κατονόμασε ως την πλέον ανίκανη Βουλευτή που πάρασε, «λάθος» και «ανοησία» των ψηφοφόρων. Η ίδια στην συνέντευξή της για τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τον κ. Κορομπίλη λέει τα ακόλουθα: «Ξέρετε καλά, ότι την περίοδο που ήμουν βουλευτής δεν μού έκανε αντιπολίτευση ο Σύριζα αλλά υπόγεια και ύπουλα μια μικρή ομάδα «ομοϊδεατών».

Αναρωτιέμαι αν ήταν τόσο ανόητοι που δεν καταλάβαιναν ότι δεν κάνουν σε μένα ζημιά αλλά στην παράταξή μας;

Αναφερθήκατε στην περίπτωση του κ. Κορομπίλη και στην παρέμβαση που έκανε στην εφημερίδα σας στην οποία, μεταξύ άλλων στελεχών της Ν.Δ, συκοφαντεί και εμένα ή μάλλον, κυρίως, εμένα.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι είναι ανόητοι και επιπόλαιοι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν Ν.Δ και με εξέλεξαν Βουλευτή το έτος 2012. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι στάθηκα κατώτερη των περιστάσεων και ότι ευθύνομαι για την απομάκρυνση ανθρώπων που παραδοσιακά στέκονταν δίπλα στη παράταξη της Ν.Δ.

Ακούστε, λοιπόν. Η συμπεριφορά αυτή του κ. Κορομπίλη είναι έξω από τα πλαίσια που τίθενται από τη λογική, την ηθική αλλά και τη νομιμότητα. Και ως τέτοια την εκλαμβάνω.

Όμως, πρέπει να σας ενημερώσω, ότι δεν είναι πρωτοφανής.

Ο κύριος αυτός, χωρίς να με γνωρίζει, έχει αρχίσει να με υβρίζει και να με συκοφαντεί από την προεκλογική ακόμη περίοδο του έτους 2012.

Την πρώτη φορά, που ως βουλευτής Φωκίδας, παρευρέθηκα στις εκδηλώσεις για το Χάνι της Γραβιάς, διαπίστωσα ότι ένας άγνωστος σε μένα άνθρωπος με εξύβριζε και χειρονομούσε εκ του μακρόθεν. Ρώτησα άλλους παρευρισκομένους ποιός είναι και μού απάντησαν ότι ονομάζεται Αθανάσιος Κορομπίλης. Εκεί τον είδα πρώτη φορά.

Βεβαίως, δεν, αντέδρασα στις προκλήσεις του, όπως δεν αντέδρασα και όλες τις επόμενες φορές που με ενημέρωνε κάποιος ότι ο κύριος αυτός με βρίζει, ερήμην μου, σε δρόμους, πλατείες και καφενεία της περιοχής….

Όπως με πληροφόρησαν ο κύριος είναι οπαδός συγκεκριμένου υποψηφίου, ο οποίος είχε τοποθετήσει τη γυναίκα του στο ΙΚΑ με συμβάσεις. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί τη στάση του.

Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε άλλους ηθικούς κώδικες, αξίες και αρχές.

Ο κ. Κορομπίλης, άν έχει μάθει να λειτουργεί μόνο ως «βαστάζος» και «παλαμοκροτητής» κάποιων, δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξυβρίζει και να συκοφαντεί κανέναν.

Και να σας πω και κάτι, ούτε και αυτή τη φορά θα απαντούσα στη στάση του, αδιαφορώντας γι αυτόν, όπως έκανα μέχρι και σήμερα.

Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη παρέμβασή του έχει γίνει γραπτώς και ταυτίζεται χρονικά με την εκλογή του προέδρου του κόμματος, δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία.

Δεν είμαι καν σίγουρη άν προέβη σε αυτή αυτοβούλως ή τον έβαλαν άλλοι «συνδαιτυμόνες» του και οπαδοί συγκεκριμένου υποψηφίου αρχηγού της Ν.Δ.

Όπως και να έχει, είναι κατάπτυστη και απαράδεκτη η παρέμβασή του.

Ποιός νομίζει ότι είναι ο κύριος αυτός που αποκαλεί τους συμπατριώτες του και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ΑΝΟΗΤΟΥΣ και ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΥΣ;

Ποιός είναι αυτός που θα μιλήσει για την παράταξη της Ν.Δ, όταν ο ίδιος φώναζε πριν λίγο καιρό ότι είναι με τη Χρυσή Αυγή;

Ποιός είναι αυτός που νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να εξυβρίζει κομματικά στελέχη πολλών ετών που έχουν δώσει μάχες όταν αυτός «μπαινόβγαινε» στο κόμμα;

Ποιά είναι η προσφορά αυτού του κυρίου στον τόπο και στην παράταξη;

Ποιός είναι αυτός που καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά την Κυριακή για να «γυρίσει σελίδα» στην παράταξη της Ν.Δ, τη στιγμή που μόλις τους έχει αποκαλέσει ΑΝΟΗΤΟΥΣ και ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΥΣ;

Ποιός είναι αυτός που θα πει στον κόσμο τί θα ψηφίσει;

Σχετικά με το άν εγώ αποδείχθηκα κατώτερη των περιστάσεων ή όχι του απαντώ ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τα αποτελέσματα της δράσης τους. Και εγώ έχω κριθεί για τη δράση μου από τους ψηφοφόρους!!!», τονίζει η κ. Μανδρέκα στη συνέντευξή της.

http://www.orafok.gr/

No comments: