29.7.08

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ .


Αυτό το ασημό..χρυσο μονοπάτι που χαράζει τ' Αυγουστιάτικο φεγγάρι στα νερά της λίμνης , που άραγε..οδηγεί ;....



Αν ο Ιούλιος οφείλει το όνομά του σε μιά εξέχουσα μορφή της Ρωμαικής αυτοκρατορίας , ο Αύγουστος το οφείλει σ' έναν αυτοκτάτορα : τον Οκταβιανό , που από τη σύγκλητο τιμήθηκε με την προσωνυμία Αύγουστος , όνομα που δινόταν μόνο στους θεούς .

Επειδή ο Οκταβιανός Αύγουστος υπήρξε μεγάλος αυτοκράτορας και εξίσου σπουδαία προσωπικότητα με τον Ιούλιο Καίσαρα , οι Ρωμαίοι θεώρησαν υποτιμητικό γι' αυτόν να του αφιερώσουν μήνα με μιά μέρα λιγότερη . Αφαίρεσαν απ' το Φλεβάρη τότε την 29η και την προσθέσανε στον Αύγουστο . Έτσι έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο -δυό συνεχόμενους μήνες - με 31 μέρες , ενώ αντίθετα ο Φλεβάρης έ,εινε με 28 .

Τον Αύγουστο οι καλοκαιρινές ζέστες βρίσκονται στις μεγάλες ..δόξες τους , ιδιαίτερα μέχρι της Παναγίας . Απ' την άλλη όμως πλευρά , είναι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού , με τις αλλαγές , τα καπρίτσια , τα μελτεμάκια και τα..ξαφνιάσματά του .

Αύγουστε καλέ μου μήνα ,

να'σουν δυό φορές το χρόνο ..

...λέει μιά παροιμία , σε μερικά μέρη μάλιστα τονίζουν " τρεις φορές το χρόνο ", γιατί τώρα πιά ομ γεωργός έχει σιγουρέψει τα εισοδήματα της χρονιάς στις αποθήκες του , στ' αμπάρι του .: σιτάρι , κριθάρι , καλαμπόκι , βρόμη , άχυρα γιά τα ζώα , ξύλα γιά τη φωτιά . Τα οπωρικά και τα κηπευτικά βρίσκονται κι αυτά στην καλή τους ώρα , ιδιαίτερα τα σύκα και τα σταφύλια :

Της Αγιάς Mαρίνας σύκο, τ' Αι Λιού σταφύλι και τον Αύγουστο μαντήλι ...

...λέει μιά παροιμία θέλοντας να δείξει πως τα φρούτα που πρωτοφαίνονται τον Ιούλιο , τώρα τον Αύγουστο είναι πιά άφθονα και μπορείς να γεμίσεις μαντήλια μ' αυτά και να χορτάσεις , σωστά λέει :

Τ' Άι Λιός με το μαντήλι , του Σωτήρος με το..κοφίνι..

Οι δουλειές βέβαια τον Αύγουστο είναι κοπιαστικές και πολλές , γιατί ο γεωργός προσπαθεί να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει τα αγαθά του , ώστε να αντιμετωπίσει το χειμώνα η να πουλήσει , αν του περισσεύουν . Οι νοικοκυρές απ' την άλλη μεριά ανασκουμπώνονται να ετοιμάσους , χυλοπίτες , τραχανά , τουρσιά , μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού .

Βέβαια αυτ'η είναι η ..μιά άκρη του Αύγουστου , γιατί υπάρχει και η άλλη :

Από Αύγουστο χειμώνα κι' από Μάρτη καλοκαίρι...

και σε διάφορες άλλες ..παραλλαγές .

Οι πρώτες έξι η δώδεκα μέρες του Αύγουστου είναι Δ ρ ί μ ε ς , δηλαδή αποφράδες , γρουσούζικες επειδή τότε κάποιες κακές δυνάμεις ξαπολιούνται να κάνουν κακό όπου μπορούν σε άνθρωπο , σε ζώο , σε ξύλα η σε ρούχα .

Την παραμονή της 1ης Αυγούστου , σε πολλά μέρη συνηθίζουν ν'ανάβουν φωτιές και να τις πηδούν , γιατί πιστεύουν πως την Π ρ ω τ α υ γ ο υ σ τ ι ά αρχίζει μιά νέα χρονική περίοδος και πρέπει πηδώντας τις φωτιές να μπουν καθαροί και αμόλυντοι σ' αυτήν , αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια του πηδήματος της φωτιάς . Από την πρώτη Αυγούστου αρχίζει και η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου , που κρατάει 15 μέρες . Με την πρώτη μέρα του Αυγούστου αρχίζουν και οι προγνώσεις γιά τον καιρό , τα γνωστά μας ..Μ ε ρ ο μ ή ν ι α .

Ο Αύγουστος είναι και ο μήνας των ..πανηγυριών , σις 6 της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , στις 15 η Κοίμηση της Θεοτόκου , της Παναγίας που λέμε , στις 23 τα εννιάμερα της Παναγίας , και στις 24 του Κοσμά του Αιτωλού . Στην περιοχή μας τα πανηγύρια αρχίζουν απ' τον Ιούλιο , της Αγίας Παρασκευής , του Αγίου Παντελεήμονα , και τον Αύγουστο πανηγυρίζει σχεδόν όλη η Ελλάδα , και φυσικά και η Δωρίδα , αλλά για τις Λιδορικιώτικες , με την..ευρεία έννοια , γιορτές και τα ..πανηγύρια θα αναφερθούμε διεξοδικά , ειδικά γιά το πανηγύρι του Βελουχιού , το Δεκαπενταύγουστο , αλλά και γιά όλα τα πανηγύρια μας σε όλα τα χωριά μας..και γιά καλύτερη ενημέρωσή σας , θα σας έχουμε μέχρι και τα...προγράμματά τους....

1 comment:

EboRâguebi said...

Μια μικρή ιστορία πραγματικά
Για πολλά χρόνια, ζούσε στην Ινδία ένας άνδρας που θεωρείται το πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου. Πολλοί βασιλείς, jealous, πρόσφερε δύναμη και χρήμα, και προσπάθησε να κλέψει για να τους μυστική, αλλά όλα ήταν μάταια. Η πιο προσπαθήσατε, οι περισσότεροι ήταν δυσαρεστημένος, δεν ζηλεύω αυτούς που ζουν αριστερά.

Έτσι, τα χρόνια πέρασαν και το φασκόμηλο ήταν ευτυχέστεροι κάθε μέρα. Μια μέρα ένα παιδί ήρθε σε αυτόν και του είπε: "Κύριε, όπως θέλετε επίσης να είναι άκρως ικανοποιημένοι. Γιατί δεν σας διδάσκουν μου ... Πώς μπορώ να αποκτήσω; Ο επιστήμονας, βλέποντας την απλότητα και την καθαρότητα των παιδιών, είπε: "Να σας θα σας δείξει το μυστικό για να είναι ευτυχισμένη. Έλα μαζί μου και να δώσουν προσοχή. Στην πραγματικότητα είναι δύο στήθη όταν εγώ να κρατήσει το μυστικό είναι ευτυχισμένη και αυτά είναι : Το μυαλό και η καρδιά. Το μεγάλο μυστικό δεν είναι άλλο από μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να ληφθούν κατά μήκος της ζωής: