9.7.08

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ : ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ .


Με μεγάλη μου χαρά , φίλοι μου , έμαθα απ' τα ΕΛΤΑ , πως υπάρχουν στο χωριό μας καμιά δεκαριά παιδιά που ασχολούνται με τη συλλογή γραμματοσήμων , γύρισα αυτόματα μισό αιώνα και πλέον , πίσω , στη δεκαετία του 1950 , όταν ΄μικρά παιδιά , είχαμε αρχίσει να " μαζεύουμε " γραμματόσημα .

Αυτός που μας έβαλε σε "στρέβλα " ήταν ο τότε Διευθυντής του Δημόσιου Ταμείου , Δημόπουλος Λεωνίδας , νομίζω , ένας μεσόκοπος ευγενής κύριος , με το μουστάκι του , μέτριου αναστήματος και λίγο γεμάτος , έμενε , αν θυμάμαι καλά , στου Βζωνολιά το σπίτι .

Ερχόταν ταχτικά στο μαγαζί μας και με ρώτησε αν μαζεύω γραμματόσημα , κι' αν ξέρω κάτι γιά τη συλλογή γραμματοσήμων , κι 'έτσι ξεκίνησε ένα..πάθος μου πραγματικό γιά τα γραμματόσημα . Μου είπε κάποια πράγματα , που έπρεπε να ξέρω , και σιγά-σιγά μπήκα στον όμορφο κόσμο του φιλοτελισμού , και άρχισα να ...δραστηριοποιούμαι στον οικογενειακό και φιλικό μας περίγυρο , και έγινα..κολτσίδα , σε όσους Λιδορικιώτες είχαν , αλληλογραφία είδικά με το εξωτερικό , και ήταν πολλοί τότε . Βασικός προμηθευτής μου ήταν η σχωρεμένη η Ζεκοκούλα , της Κατερίνης , που είχε τον πατέρα της στην Αργεντινή , είχα βέβαια ..οργανωθεί καλά , κάθε μέρα ρώταγα στο ταχυδρομείο , προιστάμενος ήταν ο Γιώργος ο Γούσιος , σύζυγος της δασκάλας της Καρυδάκη , αν υπήρχαν γράμματα απ΄το εξωτερικό και πήγαινα στους παραλήπτες κι' έπαιρνα τους φακέλους .

Ο σχωρεμένος πιά , Δημόππουλος , μου είχε πει τον τρόπο να αποκολλάω τα γραμματόσημα απ' τους φακέλους , προσέχοντας φυσικά μην τα..τραυματίσω η τα καταστρέψω κι' άρχισε η..συλλογή μου , από μεταχειρισμένα , που συγκέντρωνα κάθε μέρα από χωριανούς μας , περιττό να σας πω πως θα πρέπει να είχα γίνει..λίγο ενοχλητικός , ..τσιμπούρι που λένε , αλλά κανένας δεν με παρεξηγούσε , παιδάκι ..ήμουνα..

Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του αξέχαστου ..μέντορά μου , άρχισα να..μπαίνω στο νόημα , και να ..παθιάζομαι , είχα κάνει κατάσταση των οικογενειών που είχαν παιδιά η συγγενείς στο εξωτερικό η την Αθήνα , και είχαν ταχτική αλληλογραφία , και είχα σχεδόν μάθει κάθε πότε παίρνουν γράμμα , δεν προλάβαιναν οι άνθρωποι να πάρουν το γράμμα και παρπουσιαζόμουνα φάντης..μπαστούνι εγώ...

Με τον καιρό όμως τα πράγματα μπήκαν σε..σειρά , εξήγησα στους..τροφοδότες μου πως θα κόβουν με ένα ψαλίδι το γραμματόσημο απ' το φάκελο , αφήνοντας μεγάλο περιθώριο γιά να μην καταστρέφονται τα ..δοντάκια γύρω-γύρω , και μου τα μάζευαν οπότε δεν πήγαινα κάθε τόσο ...

Ο φιλουελισμός όμως έχει πολλά να προσφέρει στα παιδιά , αλλά και τους μεγάλους , σε σπρώχνει να μάθεις γιά κάθε χώρα , που έχεις γραμματόσημά της , πολλά και διάφορα , θυμάμαι όταν έφτασα στο σημείο να έχω αλληλογραφία με παιδιά από άλλα κράτη και να ανταλάσσουμε γραμματόσημα , μόλις έπαιρνα ένα γραμματόσημο από΄χώρα που δεν ξαναείχα, άνοιγα αμέσωα την εγκυκλοπαίδεια έυρισκα τη χώρα και διάβαζα πολλά γιά τον καινούριο..τόπο που μπήκε στη...ζωή μου , και είχα , συνδυάζοντας τις εικόνες των γραμματοσήμων και τις πληροφορίες της εγκυκλοπαίδειας , μιά ..φανταστική εικόνα της χώρας , σαν να είχα πάει , σαν να την ήξερα ...


Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι .....


Γιά τους..αρχάριους η τους..μέλλοντες φιλοτελιστές , μιά μικρή , πολύ..μικρή ..ενημερωτική...πρόγευση .


Φιλοτελισμός ονομάζεται το χόμπυ της συλλογής γραμματοσήμων.
Το γεγονός ότι κάθε χώρα εκδίδει συνεχώς μια πληθώρα από διαφορετικά γραμματόσημα οδήγησε από την αρχή πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση και συγκέντρωση όσων περισσότερων μπορούσαν. Το μικρό τους μέγεθος κάνει εύκολη τη συλλογή και τοποθέτησή τους (συνήθως σε ειδικά άλμπουμ) και ενθαρρύνει την αλληλογραφία με ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Πολλά σπάνια γραμματόσημα έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη και είναι αρκετά ακριβά, ενώ κάποιες μικρές χώρες παράγουν περισσότερα γραμματόσημα από όσα «χρειάζονται», απευθυνόμενες στους συλλέκτες και στο κέρδος που θα προέλθει από τη διάθεσή τους.
Αποκλειστικά για φιλοτελικούς σκοπούς εκδίδονται τα φεγιέ, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γράμματα.
Κάθε καινούρια σειρά γραμματοσήμων συνοδεύεται και από διάφορα άλλα αντικείμενα συλλεκτικής αξίας, όπως τα παρακάτω:
Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας: Πρόκειται για έναν ή περισσότερους φακέλους (ανάλογα με το πλήθος των γραμματοσήμων) οι οποίοι απεικονίζουν συνήθως κάποια παράσταση σχετική με τη θεματολογία της σειράς.

Οι φάκελοι έχουν κολλημένα τα γραμματόσημα της σειράς σφραγισμένα με ειδική αναμνηστική σφραγίδα.
Κάρτες Maximum Prepaid: Κάρτες οι οποίες περιέχουν ένα γραμματόσημο η κάθε μία, με παραστάσεις σχετικές με το εκάστοτε γραμματόσημο.
Η συλλογή γραμματοσήμων είναι δύο ειδών. Μπορεί να περιλαμβάνει τη συλλογή κατά χώρες έκδοσης ή κατά θέμα.
Συλλογή ανά κράτος Η πιο παλαιά μορφή είναι η συλλογή ανά χωρα. Ο συλλέκτης μαζεύει τα γραμματόσημα ενός κράτους, το σύνολο της διάρκειας έκδοσης γραμματοσήμων μιας χώρας ή μιας ορισμένης περιόδου ή κατηγορίας εκδόσεων μόνο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες με μακρά εκδοτική ιστορία.
θεματική συλλογή Οι θεματικές συλλογές συγκεντρώνουν γραμματόσημα ανεξαρτήτως χώρας έκδοσης με βάση μόνο το θέμα της. Θέματα συλλογής αποτελούν κάποιο συγκεκριμένο ζώο ή λουλούδι ή μια ευρύτερη κατηγορία τους, το σκάκι, ο προσκοπισμός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα γραμματόσημα που εκδίδουν σε συνεργασία οι ευρωπαϊκές χώρες (Europa-CEPT) ή οποιοδήποτε θέμα θα μπορούσε να ενδιαφέρει το συλλέκτη.


Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι.....

No comments: