10.6.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

   Καλησπέρα αδέρφια Λιδορικιώτες …

Απ’ την Αθήνα , από σήμερα και γιά κάποιες μέρες , θα τα λέμε , αλλά το ..κέντρο της..γης , όπως έχουμε πει είναι το..χωριό μας …

 

21-7-2008 011

   Καλησπέρα   Greece , United Kingdom , United States , Cyprus , France  , Switzerland .

24-7-2008 022

  Καλησπέρα στους ξενητεμένους μας , αλλά και στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο , σε : Athens , Patrai , Thessaloniki , Iraklion , Kozani , Chalandri , Chicago Ridge , Nea Smirni , Cambridge , Amfissa , London , Nicosia , Sparti , Volos , Norman , Zakinthos , Birmingham , Paris , Xanthi , Seattle , Kalamaki , Ostermundigen , Larisa , να είστε όλοι καλά και να περνάτε καλά ..

TEΤΑΡΤΗ  10 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΣΗΜΕΡΑ..

· Μνήμη των μαρτύρων Αλέξανδρου και Αντωνίνης (313), Τιμοθέου επισκόπου Προύσης (Δ' αι.).

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ…

1470 : Ανεπιτυχής απόπειρα του Μαχμούτ πασά (έως και την 14 - 6 - 1470), να κυριεύση το φρούριο της παλαιάς πρωτεύουσας της Λήμνου, το Παλαιόκαστρο).

1570 : Ενωμένες Βρετανικές και Ελληνικές δυνάμεις, κυριεύουν το φρούριο του Σοποτού.

1718 : Συνθήκη του Πασάροβιτς μεταξύ Ρωσίας και τουρκίας. ΣΤη δεύτερη παραχωρείται ολόκληρη η Πελοπόννησος.

1821 : Πολιορκία του Βραχωρίου (Αγρίνιο) και παράδοση των Τουρκαλβανών.

1822 : Στις 8 το πρωί παραδίδονται στους Αθηναίους Εφόρους 1.160 Τούρκοι, οι οποίοι αμύνονταν πάνω στην Ακρόπολη. Πολιορκητές και κάτοικοι της Αθήνας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη της πόλης, Διονύσιο, ύψωσαν στην Ακρόπολη την Ελληνική σημαία.

1823 : Δύναμη 10.000 Τούρκων, υπό τον Γιουσούφ Πασάν Περκοφτσαλη, πυρπολεί ολόκληρη την Αράχωβα και το Καστρί Δελφών.

1825 : Οι Αιγύπτιοι , καταλαμβάνουν και καίνε την Τρίπολη. Έπεσαν και οι Ιωάννης Αλεβίζος από τα Καλάβρυτα, ο Ιωάννης Διάκος, Ζακύνθιος, στον Αλφειό, Γρηγόριος ηγούμενος της Τσιπιανίτης στην Κυρουρίαν, και άλλοι.

1829 : Μάχη κατά των Τούρκων στη Θήβα. Νίκη των Ελλήνων.

1877 : Σύσταση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

1920 : Μικτό απόσπασμα υπό τον Άνχη Κωνσταντίνου της ΧΙΙΙ ΜΠ, αφού εξουδετέρωσε τις Τουρκικές αντιστάσεις που βρίσκονταν Δυτικά του Σαλιχλή (περιοχή Φιλαδέλφεια) και με τη βοήθεια του 1ου Συντάγματος Ιππικού, απελευθερώνει την πόλη Σαλιχλή.

1943 : Το αντιτορπιλικό μας "Βασίλισσα Όλγα" συμμετέχει στην κατάληψη των νησιών Παντελωρίας και Λαμπιδούσης.

1944 : Εκτέλεση 218 ατόμων στο Δίστομο, από τους Γερμανούς.

1958 : Λεηλασίες ελληνικών καταστημάτων , στη Λευκωσία, από Τούρκους.

  Αφόρητη η ζέστη της Αθήνας αδέρφια ,καμίνι..βάλε από πάνω και τον ..καθαρό αέρα , και τελείωσες..τι να κάνουμε όμως , ανάγκα..και θεοί πείθονται..

   Κάναμε πολλές φορές έκκληση , γιά παλιές Λιδορικιώτικες φωτογραφίες , που να ..σημαδεύουν την παλιά Λιδορικιώτικη ζωή , και κάποιοι , όχι ..πολλοί βέβαια , χωριανοί μας ανταποκρίθηκαν , και πρώτη-πρώτη η Μαρία Πέτρου – Νταλάκα , κόρη του μπάρμπα Γιώργου Πέτρου , του Ταλτογιώργου , και χθες βράδυ , μας έφερε κι’ άλλη μιά όμορφη φωτογραφία της δεκαετίας του ‘60 , δείτε την…

IMG

 

   Είναι από παρέλαση Λυκοπούλων και προσκόπων στις 25 Μαρτίου , 1967 η 1968 , μπροστά στο μαγαζί του Σκούτα , στο πεζοδρόμιο ο αξέχαστος μπάρμπα Νίκος Πέτρου-Ταλτονίκος , καμαρώνει τον αγγονά του τον Μπάμπη , πρώτος από αριστερά με το ποδήλατο ..

   Όμορφες , πολύ όμορφες στιγμές , που έχουμε από χρόνια πάψει πιά να ..βλέπουμε στο χωριό μας …

   Να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα

                Απ’ το Λιδορίκι  με..αγάπη….Κ .-

No comments: