8.6.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

 

   Καλημέρα αδέρφια..

DSC00290

   Καλημέρα Λιδορίκι..καλημέρα  Greece , United States , Germany , Australia , Canada , United Kingdom , Ukraine , καλημέρα ξενητεμένοι Λιδορικιώτες και φίλοι αγαπημένοι του χωριού μας, σε όλο τον κόσμο , σε : Athens , Thessaloniki , Patrai , Norman , Chicago Ridge , Iraklion , Ioannina , Navplion , Donetsk , Des Plaines , Serrai , Hamburg , Wuppertal , Kavala , Don Mills , London , Kallithea , Melbourne .

ΔΕΥΤΕΡΑ  8 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ..

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ..

1538 : Τα βαρειά πυροβόλα του Κασίμ Πασά άρχισαν να σφυροκοπούν την Ακροναυπλία από τους γύρο λόφους του Παλαμήδη, Αγίας Παρασκευής, Ευαγγελίστριας.

1821 : Ο Γ. Καραϊσκάκης, αρχηγός ενός μικρού ελληνικού σώματος, νικά 3.000 ΤΟύρκους στο Κοομπότι (Άρτας) και τους τρέπει σε φυγή.

150 Τούρκοι στρατιώτες, ακολουθούμενοι από 50 περίπου τσιγγάνες και παιδιά, βγήκαν από την Ακρόπολη, για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπήρχνα κοντά. Οι Αθηναίοι ώρμησαν αμέσως εναντίον τους, και επακολούθησε πεισματώδης σύγκρουση, η οποία, ενώ άρχισε στην Αρβανίτικη πόρτα, συνεχίστηκε στον περίβολο του ναού του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτή, σκοτώθηκαν 15 Τούρκοοι και 20 τσιγγάνες, πολλοί δε, τραυματίστηκαν. Οι Τούρκοι επέστρεψαν τότε στην Ακρόπολη, άρπαξαν από τους φύλακες 8 από τους κρατούμενους όμηρους, και αφού τους οδήγησαν στο βόρειο τείχος, τους αποκεφάλισαν, τοον ένα μετά τον άλλον, και έριξαν κάτω τα κεφάλια τους. Του ιερομονάχου Φιλαρέτου Τριανταφύλλη το κεφάλι σταμάτησε σε ένα βράχο, μετέωρο. Κατα τη νύχτα, τολμηροί Αθηναίοι, ανέβηκαν στο βράχο, πήραν το κεφάλι του Τριανταφύλλη, και το έθαψαν. Κατα τη διάρκεια της ημέρας, οι Τούρκοι απο την Ακρόπολη και οι Αθηναίοι από τα γύρω υψώματα αλληλοπυροβολώντουσαν αδιάκοπα, οι δε Τουρκαλάδες έριχναν μεγάλες πέτρες εναντίον των Ελλήνων.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης φτάνει στην Ύδρα, ως πληρεξούσιος του αδερφού του Αλέξανδρου.

1827 : Στο δημόσιο ταμείιιο δεν υπάρχουν χρήματα. Οι αποθήκες των τροφίμων είναι κενές. Οι στρατιώτες, πεινασμένοι και κουρελιασμένοι, συγκεντρόνονται , απειλιτικοί) στην κεντρική πλατεία του Ναυλπίου.Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία, γιατι φοβάται διαρπαγές και αναρχία. Την κατάσταση σώζει ο Γεώργιος Γεννάδιος. Ανέβηκε σε μια πέτρα και μίλησε στους στρατιώτες. Εξύμνησε το θάρρος και την παλληκαριά τους, υπέμνησε τα ηρωικά κατορθώματά τους και τους τόνισε το ιερό χρέος τους, να διαφυλάξουν αμόλυτηη την ιδέα της ελευθερίας και να προστατεύσουνν τους γέρους γονείς τους, τις αδελφές, τις γυναίκες και τα παιδιά τους από το μαχαίρι του Τούρκου.Είπε : "Δεν έχουμε χρήματα, αλλά θα τα βρούμε" φώναξε δυνατά, και έβγαλε αμέσως από τη φτωχή του τσέπη 4 χρυσές λίρες και τις πρόσφερε. Τότε έγινε το θαύμα. Έμποροι, επαγγελματίες, κληρικοί, εργάτες, στρατιωτικοί, άρχισαν να προσφέρουν, ότι είχε ο καθένας, χρήματα, ακριβά άρματα, τα πάντα. Οι γυναίκες έδωσαν τα χρυσαφικά τους. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, ο επίσκοπος Δαμαλών συγκέντρωσε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου 150.000 γρόσια και πολλά πολύτιμα αντικείμενα. Έτσι, σώθηκε το Ναύπλιο και η Ελλάδα, από την αναρχία. Με τον ίδιο τρόπο συγκεντρώθηκαν άλογα και έγινε το ιππικό.

1913 : Μάχη στην Κατοριά.

1914 : Αλβανοί - παρά τη συνθήκη Ανακωχής - επιτίθενται κατά τμημάτων Αυτονομιστών Βορ. Ηπείρου.

1917 : Ένα Σύνταγμα Ιταλικού Ιππικού, μπήκε στις 6¨30 μ.μ στα Ιωάννινα και κατέλαβε την πόλη, χωρίς να σημειωθεί κανένα ειπισόδιο.

1921 : Η πόλη της Χειμάρρας, ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Αλβανία.

1955 : Σφάχθηκαν από τους Τούρκους οι Κ. Γεωργίου και Κυρ. Κατώλης στην Λάρνακα Κύπρου

0073_DSC01464

   Πολύ κακό γιά..τίποτα , αδέρφια , είδαμε ..ακούσαμε , χορτάσαμε ..παραμύθια , απ’ όλες και απ’ όλους , μας ..πρίξανε τις τελευταίες μέρες , με τις ..συνήθεις ..κασέτες , που ..μας βγάζουν παραμονές εκλογών και μετά μην τους..είδατε  !!!

  Αμ…ξύπνησε κι’ ο ‘ερμος , ο ..ξεχασμένος ο λαός , και ..το’ ριξε το…χαστουκάκι του , τι..χαστουκάκι δηλαδή , …σφαλιάρα ..τρανταχτή , και που ‘σαι ακόμα…

   Σήμερα λοιπόν , από νωρίς , στη Βαθειά , οι..έγκυροι ..πλατανοπολιτικο..αναλυτές , έπιασαν δουλειά , ανέλυαν..ανέλυαν , μόνο..αναλύσεις ..ούρων δεν έκαναν , όλα τα άλλα όμως ..τ’ ανέλυσαν , αλλάζοντάς τους τα…φώτα..τα συμπεράσματα βέβαια , θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο..χρόνο..και θα  ‘ναι και..πολύ ..σοβαρά..

   Πάντως , γιά να λέμε και του ..στραβού το δίκιο , και έτσι..ανάλατες , ξεπλυμμένες , δεν έχουν γούστο οι εκλογές , σαν σκορδαλιά χωρίς …σκόρδο είναι , εμείς , εξ..απανέκαθεν , θέλαμε ..τζερτζελο..εκλογές , γιά θυμηθείτε κάτι περιόδους ; Κατά τα άλλα είμαστε ..πολιτικοκοινωνικά..ώριμοι , ..ματσέλες , π’λένι…

   Εκείνο όμως που δεν πολυκαταλάβαμε , είναι  να..αυτά τα μηνύματα που έστειλε ο ..λαός μας , σε όλους τους..αρμοδιοϋπεύθυνους , στον..πάσα ένα , που λ’έμε , τελικά φτάσανε ; Τα …παραλάβανε ; Τα..διαβάσανε ; Τα..κατάλαβαν ; Γιατί αυτό έχει σημασία , να τα ..κατάλαβαν , αν και πολύ φοβάμια , πως δεν πρέπει να πολυκατάλαβαν , η..κατάλαβαν και κάν’νε τον…Καρανάσο , λέμε δηλαδής..μήπως…

..Α..άκουγα προχθές τον Υπουργό Εσωτερικών κλπ , που μας έλεγε , πως ΌΛΑ ..εντελώς ..τελείως..όλα , έιναι ..ταχτοποιημένα , ΟΟΟΟΟΛΑ…και χθες , και σήμερα δηλαδή , ακούμε και μαθαίνουμε , πως μέσα στους εκλογικούς καταλόγους , στ’ς..καταλόγοι π’λένι , είναι ..εγγεγραμμένοι (sic ) ..ξενητεμένα μας αδέρφια που έχουν νάρθουν ..χρόνια και ..χρόνια , άσε , π’λένι , πως είναι  ..εγγεγραμμένοι και ήρωες του..’21 , φαίνεται δεν ζητήσαν ..μεταθανάτιο ..μεταγραφή , ..μεταδημότετση π’ λένι , βέβαια υπάρχει δικαιολογία , και ..σοβαρή μάλιστα , ένεκα ..επειδής τα τελευταία χρόνια , δεν έχουμε στο χωριό..καθαριστήριο …

DSC00276

   Φωτογραφία Έλληνα…ψηφοφόρου , που ατενίζει με..αισιοδοξία το μέλλον…του ζητήσαμε να μας κάνει ..δηλώσεις , αλλά ..αρνήθηκε..ευγενικά…

      Καλό μεσημέρι αδέρφια , να περνάτε καλά..

Απ’ το μετα..ευρωεκλογικό..Λιδορίκι με αγάπη………Κ.-

No comments: