9.6.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

   Καλημέρα  Λιδορικιώτες ..

 

Κροκύλειο 6-6-2009 024

 

   Καλημέρα  Λιδορίκι  , καλημέρα  Greece , United States , Switzerland , Cyprus , United Kingdom , Italy , France , Lithuania , Canada , καλημέρα φίλοι του Λιδορικιού και ξενητεμένα μας αδέρφια , σε όλο τον κόσμο , καλημέρα Athens , Thessaloniki , Iraklion , Patrai , Sparti , Norman , Chicago Ridge , Kallithea , Kavala , Ostermundigen , Nicosia , Kozani , Birmingham , Chalandri , Mokena , Nea Ionia , Padova , Larisa , Drama , Marathon , Worth , New York , Paris , Unionville , Bari , Vilnius , να είστε όλοι καλά και να περνάτε και καλά..

Κροκύλειο 6-6-2009 026

ΤΡΙΤΗ  9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο μήνας έχει..εννιά δέρφια , ρίξτε το στο..σορολόπ..

 

· Μνήμη των μαρτύρων Ορέστου, Διομήδους και Ρόδωνις.

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1821 : Οι Αθηναίοι ανατινάζουν υπόνομο, κατασκευασμένο ,πρόχειρα από τον Σερπετζέν (Θέατρο Ηρώδου του Αττικού), για να στερήσουν το πόσιμο νερό από τους Τούρκους που βρίσκονταν κλεισμένοι μέσα στην Ακρόπολη. Όμως η ανατίναξη δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσσέ Μεχμέτ επιτίθονται στη Λειβαδιά και την παραδίδουν στις φλόγες, κλέβοντας ότι βρουν και σκοτώνοντας αθώους. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000. Οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν επίσης 2.500 γυναικόπεδα. Γύρω στους 2.000 Λεβαδειτες πρόφτασαν και κλείστηκαν στο φρούριο.

1824 : Ο Τούρκος στρατηγός Ταχήρ Αμπάζης, με δύναμη 2.880 ανδρών, επιτίθεται εναντίον του σώματος 700 Ελλήνων ενόπλων, του οπλαρχηγού Τσόγκα στο Ξοδάκτυλο της Άρτας. Ο Τσόγκας τρέπει σε φυγεί την πάνοπλη δύναμη του Ταχήρ Αμπάζη, ο οποίος εγκατέλειψε πάνω από 100 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

1825 : Άφιξη του φιλέλληνα Χάμιλτων με μοίρα του βρεττανικού στόλου στο Ναύπλιο.

1917 : Πεθαίνει ο Ευριπίδης Αποστόλου απο την Αθήνα, λόγω των πολεμικών τραυμάτων που είχε.

1918 : Πεθαίνει και ο Ευάγγελος Κονδυλιώτης από την Λαμία (Και αυτός αποοο πολεμικά τραύματα).

1920 : Αρχίζει η προέλαση του Στρατού μας στη Μικρά Ασία από το Α' ΣΣ προς την Ανατολή (Φιλαδέλφεια) και του Σώματος Στρατού Σμύρνης προς τον Βορά (Αξάριον - Σόμα - Πάνορμος).

1921 : Φονεύεται στην Μικρά Ασία ο Ιωάννης Βενάκης.

DSC00085

   Πιάσαν οι ζέστες αδέρφια , καλοκαίριασε ..κι’ αρχίζουμε ν’ αποζητάμε τη δροσούλα , ξέρετε εσείς τώρα , το βραδάκι αραχτοι στη Βαθειά , που κατεβάζει εκείνη τη δροσερή ανάσα της Γκιώνας και μας ανακουφίζει..

   Πέρασε και το..εκλογοτριήμερο , οι επισκέπτες μας έφυγαν και θα περιμένουμε τώρα να τελειώσουν τα σχολεία και να ‘ρθει ο..Δεκαπενταύγουστος να ξαναδούμε κόσμο , κι’ όμως κάθε Σαββατοκύριακο θα ‘πρεπε το χωριό μας να…πνίγεται στον κόσμο , είναι τόσο όμορφα ..

  Πολλοί , πάρα πολλοί , φίλοι μας συγκινήθηκαν με την ιστοριούλα του Terry Shepperd  και του Κροκυλειώτη φίλου του , του Παν.Παγώνη , που μένει στο Yellow Knife , πέρα εκεί στην περατιά του κόσμου , στην Αρκτική , και είναι πράγματι πολύ συγκινητική , και βέβαια ζωγραφίζει ..έντονα την ανθρώπινη νοσταλγία γιά την πατρίδα και τον τόπο που γεννηθήκαμε , όσα και όποια παράπονα να έχει κανείς , η πατρίδα και οι..ρίζες μας δεν ξεχνιούνται , κακά τα ψέματα …

   Αναρωτηθήκατε αδέρφια , πόσοι και πόσοι χωριανοί και πατριώτες μας , βρίσκονται , άραγε , στην ίδια θέση ; Πόσοι γνωστοι και φίλοι μας , δεμένοι..γιά διάφορους λόγους στο ..μεσιανό κατάρτι του καραβιού της ξενητειάς , ονειρεύονται κάθε βράδυ τον τόπο που γεννήθηκαν ; Μεγάλος ο καϋμός , αδέρφια , πολύ..μεγάλος…

    46469-artemida%20002

  Αλλά και πόσες μανάδες , μέρα και νύχτα σκέφτονται κι’ ονειρεύονται να ξαναδούν τα ξενητεμένα τους παιδιά ;

   Τα καλοκάιρια , συνήθως , έρχονται φίλοι μας , συγγενείς και χωριανοί μας , που χρόνια ζουν στην ξενητειά , και τους βλέπεις να ..ρουφάνε την κάθε στιγμή , την κάθε ώρα , για ν’ αναπληρώσουν όλα όσα δεν έζησαν , τόσα χρόνια , και ξαναγίνονται ..παιδιά , όπως δηλαδή έφυγαν , γι’ αυτούς ο χρόνος σταμάτησε τότε , όταν έμπαιναν στο λεωφορείο στ΄Αλωνάκι , γιά να τους πάει στην καινούρια πατρίδα..χωρίς να ξέρουν αν και..πότε θα ξαναγυρίσουν..κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ..

   Καλημέρα αδέρφια , να περνάτε καλά

             Απ’ το πανέμορφο χωριό μας με αγάπη …..Κ.-

No comments: