29.4.10

ΚΙ’ Η..ΜΥΛΩΝΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ , ΜΕ ΤΟΥΣ…ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΔΕΣ !!!

 

  Δημοσιεύουμε ασχολίαστες , προς το παρόν , δημοσιεύσεις , “ Δημόσιες παρεμβάσεις –Πρωτοβουλίες , πολιτών Δημοτών του Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας , που  , επιφυλασσόμενοι , και να ..σχολιάσουμε , αλλά και να..επισημάνουμε , τα όσα ο …” κοινός νους “ εύκολα…καταλαβαίνει ..

   Ευχαριστούμε , δε , τον αγαπητό φίλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Αμυγδαλιωτών “ Ο Κουτσουρός “, Αλέκο Παπανδρέου , που είχε την καλοσύνη να μας τα στείλει .

 

 

Ευπάλιο, Ιανουάριος 2010
Δημόσια παρέμβαση – Πρωτοβουλία πολιτών/δημοτών του Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας,
για την Περιφερειακή Διοικητική ένταξη του Δήμου


Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας - πρόγραμμα «Καλλικράτης – και με διαφαινόμενη την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, ανεξάρτητα με το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας μας ως προς την αναγκαιότητα ή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πρότασης, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να παρέμβουμε προκειμένου να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση για την περιοχή μας, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο μέλλον της.
Θεωρούμε εξ αρχής σημαντικό να επισημάνουμε το σημείο 96 του «κειμένου δημόσιας διαβούλευσης» που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση: «96. Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης».
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο δεδομένο που καθημερινά επιβεβαιώνεται από την πράξη, ότι, η περιοχή της νοτιοδυτικής Δωρίδας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αυτή της Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα εμπορίου, ανάπτυξης, υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και άλλα κοινωνικά θέματα. Η πολύπλευρη αυτή σχέση έχει ιδιαίτερα ενταθεί μετά τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, αφού η Πάτρα απέχει μόλις μισή ώρα (20-25 χλμ) με ευνοϊκές συγκοινωνιακές συνθήκες, έναντι των τριών ωρών (περίπου 200 χλμ κακού οδικού δικτύου με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο) που απέχει η Λαμία, χωρίς ουσιαστική και λειτουργική συγκοινωνιακή σύνδεση.
Δεδομένο αποτελεί επίσης ότι, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ζουν και δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες πολίτες/δημότες του Δήμου Ευπαλίου, σχεδόν όσος και ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου. Δηλαδή, υπάρχει καθημερινή αμφίδρομη κοινωνικο-οικονομική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο περιοχές κάτι που ουδόλως συμβαίνει με αυτή της Λαμίας.
Είναι επομένως απολύτως λογικό αλλά και επιβεβλημένο από τις επιταγές του Συντάγματος, η περιοχή αυτή να ενταχθεί διοικητικά στην Περιφέρεια από την οποία επηρεάζεται, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Θα είναι εντελώς παράλογο αλλά και σε βάρος του συμφέροντος και του βιώσιμου μέλλοντος της περιοχής, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς άλλης διοικητικής περιφέρειας (δηλαδή της Στερεάς Ελλάδας) και όχι σε αυτήν που οι γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν.
Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, πολίτες - δημότες του Δήμου Ευπαλίου, ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή μας αυτή, από δε τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Δήμο Ευπαλίου, ΤΕΔΚ Φωκίδας και ΚΕΔΚΕ - και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας αυτή.


Οι υπογράφοντες

 

 

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
Από τον Περικλή Ν.Λουκόπουλο, Δημοσιογράφο
Ο ‘Καλλικράτης’ είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση για την κοινωνία μας και την ανάπτυξη του τόπου.
Σίγουρα θα σφραγίσει την πορεία της χώρας στα διοικητικά και αποκεντρωτικά θέματα για τις επόμενες δεκαετίες
Οι αρχές και η φιλοσοφία του έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση.
Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί και η χωροταξική του διάρθρωση είναι το ζητούμενο
και γι αυτό πριν γίνει Νόμος του Κράτους , γίνονται σειρά συζητήσεων , τοποθετήσεων και προτάσεων από αρμόδιους φορείς , φυσικά πρόσωπα ,
πολιτικούς , και εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
Στη Φωκίδα έγιναν και γίνονται πολλές συζητήσεις . Ακουστηκαν και ακούγονται διάφορες προτάσεις και θέσεις και κύρια από τους πολίτες που ασχολούνται με τα
αυτοδιοικητικα .Πολλές από τις προτάσεις αυτές έχουν υιοθετηθεί από πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων των σημερινών 12 Δήμων της Φωκίδας. Επίσης υπάρχει πρόταση εδώ και αρκετό καιρό από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,ενώ είναι εκπεφρασμένη θέση και βούληση της κυβέρνησης για μη αλλαγή των σημερινών ορίων σε Νομαρχίες και Περιφέρειες.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΜΗ
Μελετώντας διεξοδικά όλες αυτές τις εισηγήσεις και προτάσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη συνισταμένη λύση, που να δίνει προοπτική , ανάπτυξη ,και σωστή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στη Φωκίδα, όπως αυτές έχουν σήμερα δομηθεί και διαμορφωθεί από την ίδια τη ζωή, χωρίς αναχρονιστικές παραπομπές, ξεπερασμένες διοικητικές αναφορές και μικροτοπικιστικές ιδιοτέλειες, κάνω πρόταση που πιστεύω θα έχει την συντριπτική αποδοχή των πολιτών και φορέων της Φωκίδας, αφού ουσιαστικά ,όπως προανέφερα, είναι η συνισταμένη των δικών τους προτάσεων. Επίσης και οι πληθυσμοί των νέων Δήμων διαμορφώνονται σε μια ισόρροπη κατανομή.
1.ΔΗΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ( 13.279 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΑΜΦΙΣΣΑ
Συνένωση των Δήμων Άμφισσας και Λιδορικίου
2. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ (13.289 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΙΤΕΑ
Συνένωση Δήμων Ιτέας , Δελφών, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας
3.ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ (6.257 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΓΡΑΒΙΑ
Συνένωση Δήμων Καλιέων, Γραβιάς. Παρνασσού
4. ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ (10.294 κάτοικοι)
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΕΥΠΑΛΙΟ
Συνένωση Δήμων Ευπαλίου , Τολοφώνας , Βαρδουσίων
ΛΥΣΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Η πρόταση αυτή γίνεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται και αντιδράσεις μεταξύ των ήδη υφιστάμενων Δήμων στη Φωκίδα, στη διαδικασία υλοποίησης του ¨Καλλικράτη¨.
Έχουν μελετηθεί περίπου 80 εισηγήσεις – προτάσεις που έγιναν μέχρι τώρα ,πολλές μάλιστα έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω συνεντεύξεων σε τοπικές εφημερίδες, από Δημάρχους , Αντιδημάρχους , Δημοτικούς Συμβούλους , Νομαρχιακούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων , κομματικά στελέχη κ.ά.
Είναι λύση ρεαλιστική και αναπτυξιακή αφού προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο τον πολίτη της Φωκίδας , τον παραγωγικό ιστό , την ίδια την κοινωνία.
Είναι λύση ουσιαστικά που καταξιώνει την καθημερινότητα και την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών , όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες , και δεν έρχεται ¨καπέλλο¨ από τα πάνω προς τα κάτω για να εξυπηρετήσει κάθε λογής
μικροσυμφέροντα , τοπικιστικά και παραγοντίστικα ,ούτε παμπάλαιες διοικητικές
διαιρέσεις που δεν υφίστανται με οποιονδήποτε τρόπο ,εδώ και δεκαετίες.
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ
Ο ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Απαραίτητο στοιχείο , εκτός άλλων , είναι η άμεση δημιουργία του οδικού άξονα
Άμφισσας – Λιδορικίου σε επίπεδο εθνικής οδού , όπου θα δώσει ουσιαστική
τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη :
-στο χειμαζόμενο σήμερα Δήμο Λιδορικίου
-στην παραλίμνια ζώνη και την ίδια τη λίμνη
-στους ορεινούς όγκους της περιοχής
-σε σημαντικά χωριά πάνω στον άξονα ,όπως Αγία Ευθυμία , Βουνιχώρα, Μαλανδρίνο , Αμυγδαλιά και Πεντάπολη .
Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μεταξύ Άμφισσας , Λιδορικίου και των 5 αυτών χωριών ένας ενιαίος κοινωνικός , εμπορικός ,τουριστικός , πολιτισμικός άξονας-ιστός ανάπτυξης, με σημαντική εξέλιξη και προοπτική μέσα από έναν ενιαίο Δημοτικό προγραμματισμό .
Το έργο αυτό , υψηλού κόστους , θα πρέπει να συμφωνηθεί και αποφασισθεί εκ των προτέρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια , Νομαρχία ,Δήμους (κλπ) γιατί ίσως στερήσει κάποια χρήματα από άλλα έργα στη Φωκίδα , και γι αυτό θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων Δημοτικών Αρχών. Διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κι αν γίνει θα είναι εξωραϊσμός του ήδη υπάρχοντος .
Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του σε ότι αφορά το Λιδορίκι θα λειτουργεί όπως σήμερα με Αντιδήμαρχο Φωκίδας με όλες τις αρμοδιότητες της Δημαρχίας .
Τα πολλαπλά λειτουργικά και κοινωνικά οφέλη των δύο πόλων, Άμφισσα και Λιδορίκι της Δημαρχίας Φωκίδας ,όπως θα διαμορφωθεί , είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού , για κάθε ανιδιοτελή και καλοπροαίρετο. .
Τέλος όσον αφορά τους άλλους Δήμους, δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση στην χωροταξική , κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική τους μια και οι εκπρόσωποί τους αυτές τις κατευθύνσεις , προτάσεις και λύσεις έχουν δώσει.
.Αναρτήθηκε από ΕΥΠΑΛΙΟ στις 9:52 π.μ. clip_image001

 

 

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ

Κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων η απόσχιση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο, και η προσάρτηση σε αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Αυτά αποτελούν και τα βασικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το δημοτικό συμβούλιο- διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο το πρωί του περασμένου Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου με θέμα τον Καλλικράτη, χωρίς όμως να παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς όλοι επιφυλάχθηκαν για τη δημοσιοποίηση των σχεδίων από το υπουργείο.
Εδώ η έδρα λέει ο δήμαρχος
Πρώτος εξέφρασε την άποψή του ο δήμαρχος Τάσος Παγώνης, ο οποίος στην πρότασή του κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με την τοποθέτηση που είχε κάνει όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για τον Καποδίστρια ΙΙ… κλπ....

  Καλό σας  απόγευμα ……Κ.-

2 comments:

Anonymous said...

Αγαπητέ Κε Κώστα Καψάλη, παρακολουθώ το μπλόκ σας (σας έχω γράψει μερικές φορές).Μπορείτε να διαβάσετε το μπλόκ http://efpalio.wordpress.com., όπου θα βρείτε τα άρθρα που αναφέρεστε παραπάνω και περιμένω τους λογικούς ή μη προβληματισμούς Σας, συνυπολογίζοντας τη κατάρρευση της Ελλάδας.Σου γράφω σαν Ρουμελιώτης - Δωριεύς.
Θαν Παπαχαραλάμπους
-http://efpalio.wordpress.com
-http://palioxari.wordpress.com
-http://dorida.wordpress.com
-http://dorida.pblogs.gr
-http://efpalio.pblogs.gr
-http://efpalio.blogspot.com

Anonymous said...

Κε Κώστα, περιμένω τις προτάσεις Σας (είμαι σίγουρος για το εύλογο των πιθανών αντιρρήσεων για τη λύση του Καλλικράτη)
Θαν Παπαχαραλάμπους
http://efpalio.wordpress.dom
-efpalio.riviera@gmail.com