24.3.15

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Κρίθηκε ένοχος για πλημμέλημα

 

Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αθωώθηκε για την κατηγορία της απιστίας. Δεν θα υπάρξει δικαίωμα έφεσης. Πώς εξελίχθηκε η δίκη, μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση

Αντωνία Ξυνού

Μάρτιος 24 2015 18:12

Ένοχος για πλημμεληματική πράξη της νόθευσης εγγράφου έκρινε τον Ειδικό Δικαστήριο τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Ήρθε η στιγμή της αλήθειας" είπε ο πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τον κατηγορούμενο να ακούσει όρθιος την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η καταδίκη για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία "διέγραψε τα τρία αρχεία, είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα", όμως "δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150000 ευρώ".

Κατά τη γνώμη 5 μελών από τους 13, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της έδρας, ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί για τη νόθευση εγγράφου λόγω αμφιβολιών, ενώ 2 εξ αυτών έκριναν πως το usb Παπακωνσταντίνου αποτελεί προϊόν υποκλοπής.

Η μειοψηφία που αποτελείται από τρεις δικαστές, ο κατηγορούμενος "έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος όπως αποδίδεται" δηλαδή για κακούργημα, καθώς "από πρόθεση διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα" αποδεχόμενη δε τη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το κακούργημα της  απόπειρας απιστίας, ενώ υποστήριξε πως δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου λόγω παραγραφής.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της αιτήθηκε να αναγνωριστεί στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με την εισαγγελέα να προτείνει την απόρριψη του αιτήματος λέγοντας: "από τη διαδικασία προέκυψε ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό, γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλησε τον ελληνικό λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό".

Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 4 ετών με την υπεράσπιση να ζητά την ελάχιστη των ποινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί της ποινής του πρώην υπουργού.

Πώς φτάσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση

Χρειάστηκαν περισσότερες από 10 συνεδριάσεις, προκειμένου το Ειδικό Δικαστήριο να καταλήξει στην απόφαση του, η οποία είναι τελεσίδικη και δεν εφεσιβάλλεται.

Οι ανώτατοι δικαστές για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους, χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά τη δικογραφία για τους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και να λάβουν υπόψιν τους όσα κατατέθηκαν στη διάρκεια της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι του γραφείου του πρώην υπουργού, δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Καπελέρης και Διώτης), αλλά και ο αστυνομικός που συνέταξε τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για το USB, με στόχο να φανεί αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την υπουργία του, πράγματι αφαίρεσε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων.

Παρά τις προσπάθειες της εισαγγελικής λειτουργού Ξένη Δημητρίου, να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου ο διάδοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, για τον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε το usb από τον Ιω. Διώτη, και τις δύο φορές οι δικαστές ήταν απορριπτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, είχε προτείνει την καταδίκη του πρώην υπουργού, όπως κατηγορείται, δηλαδή για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, που με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) μεταφράζονταν ακόμη και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Είχε πει χαρακτηριστικά στην πρότασή της προς το δικαστήριο η Ξένη Δημητρίου πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου "άλλα τα θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά", προσθέτοντας: "Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το CD (σ.σ. με την αρχική λίστα), αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποιά γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του".

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο τη διαγραφή των ονομάτων των τριών συγγενών Παπακωνσταντίνου να την διέπραξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ενώ επεσήμανε οτι αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή.

Είχε προηγηθεί η απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για "στημένη ιστορία", δίχως βέβαια να αναφέρει ποιόν ο ίδιος θεωρεί δράστη του αδικήματος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που χαρακτήρισε τον εαυτό του "υπουργό του μνημονίου", είχε στραφεί και σε βάρος του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως "με έχει πετάξει στα σκυλιά, ενώ σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους".

http://news247.gr/

No comments: