21.1.08

26 ΧΡΟΝΙΑ...ΠΡΙΝ....

Στο 3ο φύλλο της Λιδορικιώτικης εφημερίδας " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " του Φεβρουαρίου 1982 , που έβγαζε ο Γιώργος Καψάλης , αγαπημένοι μας φίλοι , βρήκαμε μιά ενδιαφέρουσα επιστολή του αείμνηστου Λιδορικιώτη , Γ.Δ.Παπαδόπουλου προς την εφημερίδα , φυσικά , διαβάστε την :

" Ανακαλών τη μνήμη μου επ' ευκαιρία του διαγωνισμού γιά το Ηρώον , έχω την γνώμην ότι μεταξύ των υπό Ιταλικών στρατευμάτων κατά την περίοδον Κατοχής εκτελεσθέντων , έπρεπε να συμπεριληφθεί και το όνομα της Μαρίας Ν. Πέτρου , μαμής το επάγγελμα , και καταγραφής και τούτου εις την στήλην των θυμάτων , στο Μνημείο . Θυμάμαι μιά κρυφή χειμωνιάτικη νύχτα κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια της ξενικής κατοχής , προσκληθείσα νύχτα να παραστε'ι στον τοκετό της συζύγου του Δημ. Καραχάλιου και ενώ διάβαινε τη δημοσία όδό , έπεσε επάνω σε Ιταλική περίπολο η οποία την επυροβόλησε και την τραυμάτισε βαρύτατα . Ακούσθηκαν κραυγές πόνου κι' αλλοφροσύνης που ξύπνησαν τους περιοίκους , ουδείς όμως ετόλμησε να προσδράμει γιά βοήθεια . Αποτέλεσμα του μοιραίου εκείνου τραυματισμού , ήτο ν' ακρωτηριασθεί μέχρι τη ρίζα επάνω , ολόκληρο το πόδι της . Επακολούθησαν φρικτοί πόνοι μέχρι του θανάτου της , όστις συνεπεία τούτων επιταχύνθη και αυτός .Η ηρωική αυτή πράξις και εν γνώσει του κινδύνου που διέτρεχε , της γυναικός ταλυτης , εν τη εκτελέσει του ανθρωπιστικού της καθήκοντος , είναι αξία εξάρσεως διξαιουμένης ούτω της τιμής τ' όνομά της να καταγραφεί στις στήλες του μνημείου .

Να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της κοινότητος Λιδωρικίου γιά τα περαιτέρω .

                        Γ.Δ. Παπαδόπουλος . "

Προφανώς , φίλοι μου , ο αξέχαστος Γ.Παπαδόπουλος αναφέρεται στην..Σνίκαινα , τη μαμή του χωριού μας , τη μάνα του Περικλή Πέτρου , που ..ξεγέννησε Λδορικιώτες και...Λιδορικιώτισσες , και κάτω από δύσκολες περιστάσεις , πολλές φορές , είναι πολλά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε , αδέρφια , και ακόμα περισσότερα που πρέπει να κάνουμε , αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας , τη ...Λιδορικιώτικη........Κ.-

 

 

Στο ίδιο φύλλο του " ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ " ακόμα διαβάζουμε :

" ΚΑΙ ΝΟΥΡΓΙΑ   ΕΚΚΛΗΣΙΑ ".

Καινούργια εκκλησία αποκτά το Λιδωρίκι . Η εκκλησία , που θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο , χτίζεται δίπλα στο Νεκροταφείο .

Τα έξοδά της ΄- απ' τη μελέτη μέχρι την αγιογράφηση - αποτελούν δωρεά του ζεύγους Γεωργίου και Βάσως Κάρλου , στη μνήμη του παιδιού τους Κωνσταντίνου . Με τον Άγιο Κωνσταντίνο , οι " μέσα " στο χωριό εκκλησίες του Λιδωρικιού γίνονται εοτά : Η Ζωοδόχος Πηγή , ο Άγιος Γεώργιος , οι Άγιοι Ανάργυροι , ο Άγιος Αθανάσιος , ο Άγιος Ευθύμιος , ο Άγιος Κωνσταντίνος που υπάρχει  , και ο νέος Άγιος Κωνσταντίνος .

 

" ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟΙ  ΣΤΗΝ  ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ "

Ανηγγέλθη προ τινος υπό του Αστυνόμου Λιδορικίου , ότι εις Πενταγιούς εδηλητηριάσθη η νεάνις Βασιλική Μουστάκα και ότι εις το αυτό το χωρίον εγένετο απόπειρα δηλητηριάσεως κατά της οικογένειας Τζώρη . Τα της δηλητηριάσεως ταύτης , ήτις παρ' ολίγον να είχε δεκάδα θυμάτων , έχουσιν ως εξής :

Η Βασιλική Μουστάκα , αποφασίσασα , δι' άγνωστον λόγον , να δηλητηριασθεί , έλαβεν , ως λέγεται , το αποτρόπαιον σχέδιον της δηλητηριάσεως και ολοκλήρου της οικογένειας Τζώρη . Λαβούσα λοιπόν δηλητήριον , έρριψεν αυτό εντός σάκκου αλεύρων , δι' ων κατόπιν κατεσκευάσθη άρτος διά την ρηθείσαν οικογένειαν .

Εκ του άρτου τούτου φαγόντες οι Τζώρης και η χήρα Τζώρη , ησθάνθησαν πόνους φρικώδεις , εννοήσαντες δε τον κίνδυνον εκάλεσαν εις βοήθειαν ιατρόν , όστις επρόλαβε τον θάνατον . Κατά σύμπτωσιν ευτυχή , εκ του άρτου εκείνου δεν έφαγον και τα λοιπά μέλη της οικογεναίας .

Το παραπάνω άρθρο που ...δανειστήκαμε απ' το " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " , γράφτηκε στην εφημερίδα  " ΕΣΤΙΑ " των Αθηνών στις 8.10 .1894 .

Στην ίδια εφημερίδα είχε επίσης γράψει κάποιος συντάκτης το εξής...αμίμητο : " Δεν μπορώ να καταλάβω , πως αυτοί οι Λιδορικιώτες γαλατάδες καταφέρνουν και κάνουν γάλα το...νερό....

   Καλή σας μέρα , αδέρφια , νάστε καλά ..................Κ.-

No comments: