30.1.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

 Βαρούσι   120907 011

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  -  ΤΩΝ  ΤΡΙΩΝ  ΙΕΡΑΡΧΩΝ .

· Η ημέρα αυτή, γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, είχε θέση Εθνικής Γιορτής στις Τουρκοκρατούμενες Ελληνικές περιοχές .

1822 : Τουρκικός στόλος αποβιβάζει 800 άντρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαχητές - με 50 Ευρωπαίους φιλέλληνες , υπό το Γερμανό Κάρολο Νόρμαν, - αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις με εύστοχες βολές πυροβολικού και αναγκάζουν τα τουρκικά πλοία να αποπλεύσουν προς τα Ιόνια Νησιά .

1823 : Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, αποφασίζουν την ένωση των πλοίων τους. Στο εξής, θα ενεργούν από κοινού .

1827 : Ο Κιουταχής επιτίθεται πέντε φορές εναντίον του ελληνικού στρατοπέδου της Καστέλας του Πειραιά αλλά όλες οι επιθέσεις του αποκρούονται και αναγκάζεται να υποχωρήσει. Ελληνική δύναμη, υπό το Μακρυγιάννη, προσβάλλει τους Τούρκους που υποχωρούν, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 300 περίπου νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ οι Έλληνες είχαν 60 νεκρούς .

1828 : Ο Στόλος μας κυριεύει δύο τουρκικά πλοία έξω από την Χίο .

1854: Ο υιός του Γεώργιου Καραϊσκάκη, Δημήτριος, υπηρετώντας ως αξιωματικός στα τάγματα της Ορθοφυλακής, εισβάλλει στην 'Ηπειρο μαζί με τους στρατιώτες του, και ενισχύει την Επανάσταση, η οποία εξαπλώνεται αμέσως στις περιοχές Ροδοβιτσίου, Τζουμέρκων, Σουλίου, Λημερίου και Λάκου.

1919 : Μετά τον τερματισμό του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Σύμμαχοι αποφασίζουν την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1925: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ΣΤ', διώχνεται από τα Πατριαρχεία και οδηγείται με συνοδεία έξω από το τουρκικό έδαφος.

Καλημέρα Λιδορικιώτες , καλημέρα Έλληνες ξενητεμένοι , καλημέρα φίλοι του Λιδορικιού , από : Αθήνα , Καρδίτσα , Ηράκλειο , Πάτρα , Καλαμάτα , Ιωάννινα , Κέρκυρα , Des Plaines και Agincourt , γιορτάζουν σήμερα τα σχολεία μας , των Τριών Ιεραρχών , θυμάμαι τα παλιά καλά χρόνια , όλα τα παιδιά , με καθαρά ρούχα , τα κορίτσια με τις μπλε ποδιές τους , καθαρές και φρεσκοσιδερωμένες , και τ' αγόρια με τα ..καπελάκια μας , πηγαίναμε εκκλησία , αππολύτως..συντεταγμένοι , υπό την εποπτείαν και ..καθοδήγησιν του αείμνηστου καθηγητού μας του Κώστα Παπανδρέου , βέβαια , διατί να το κρύψωμεν άλλωστε , αγγαρεία κάναμε , αλλά έστω και αγγαρεία ..πηγαίναμε τουλάχιστον...και η μέρα αυτή είχε τον πανηγυρικό της χαρακτήρα , αφού ήταν η γιορτή των..γραμμάτων και των καθηγητών μας .

Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται , δεν έχω τύχει τέτοια μέρα στο χωριό , αλλά αν λάβουμε υπόψη τα όσα γίνονται , η μάλλον , δεν γίνονται στις Εθνικές Γιορτές και τις...παρελάσεις , καλύτερα να μη γίνεται τίποτα , απ' τη...γελοιοποίηση, προτιμότερη η..αδράνεια , η απραξία...

Την παραμονή πάντως , όλων συνήθως των σχολικών γιορτών , στις Λάκκες , στο ..κατάστημα ( κουρείο ) του κουρέα της..Σεβίλλης , συγγνώμη , της..Περιθιώτισσας , του αγαπημένου φίλου και συμμαθητή , του Θανάση Σπυρόπουλου , γινόταν το..έλα να δεις , γιατί έπρεπε την άλλη μέρα να πάμε..κουρεμένοι , με τη..χοντρή , στο σχολείο γιατί γινόταν..υψομετρικός έλεγχος του μαλλιού , με τις..γνωστές συνέπειες , αν το μάκρος ήταν πέραν του επιτρεπομένου...τι θυμάμαι τώρα....ξεχνιούνται όμως μερικά πράγματα ;τέλος πάντων...

Καλή σας μέρα αδέρφια και χρόνια πολλά , να περάσετε μιά όμορφη μέρα . IMG_0004 IMG_0005 Σας δίνουμε και δυό παλιές..μαθητικές φωτογραφίες απο τα όμορφα παλιά σχολικά Λιδορικιώτικα χρόνια , αν καλοπροσέξετε τα μοντελάκια των μαθητών και μαθητριών είναι, Ντιόρ και...Υβ Σαιν ..Λωράν , ημικοντόμακρα....τύπου...γκολφ ( τσ' Γκόλφους ..π'λένι ) .

                 Απ' το Λιδορίκι με αγάπη.........Κ.-

No comments: