9.4.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

 

Kαλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες…

21-3-2009 Bαρούσι - Σερεντέλης 003

  Τα ..περήφανα Βαρδούσια , ανταρο…στεφανωμένα !!!

  Καλημέρα Λιδορίκι , καλημέρα  Greece , United States , Cyprus , Canada , Germany , Italy , Singapore , United Kingdom , Norway , France , Austria , Netherlands , καλημέρα σ’ όλα τα ξενητεμένα αδέρφια μας και τους αγαπημένους μας φίλους , σε κάθε άκρη της γης , σε : Athens , Patrai , Thessaloniki , Iraklion , Outremont , Chalandri , Nicosia , Nea Ionia , Stuttgart , Worth , Vitrolles , Delft , Larisa , Churchville , Bologna , Kalamai , Portland Kavala , Plano , Amfissa , Kozani , Florence , Kastoria , Singapore , Wolverhampton , Vienna , Bottrop , Bergen .

ΠΕΜΤΗ  9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

· Μνήμη μάρτυρος Ευψυχίου από την Καππαδοκία (362) και νεομαρτύρων Νικολάου, διακόνου από τη Θεσσαλονίκη, Ραφαήλ αρχιμανδρίτου από την Ιθάκη, Ειρήνης, ετών 12 που εκτελέστηκαν το 1463 από τους Τούρκους στην Θέρμη της Λέσβου.

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1015 : Ο Αυτοκράτορας μας Βασίλειος Β ο Βουλγαροκτόνος, απελευθερώνει το φρούριο της Έδεσσας που το κατείχαν οι Βούλγαροι.

1821 : Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους των Αθηνών, με αποτέλεσμα η πόλη να περιπέσει σε τραγική κατάσταση.

1897 : Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ελληνικό απόσπασμα μαχόμενο νικηφόρα περνά τη μεθόριο κοντά στο Μέτσοβο και συγκρούεται με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις.

1897 : Ελληνικά τμήματα υποχωρούν από τον τομέα Νεζερού της Θεσσαλίας και εγκαθίστανται στο Περιβόλι.

1941 : Η φρουρά του Οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά έργα του και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος, μετά από σκληρό πεισματώδη και άνισο για 4 ημέρες αγώνα.

1941 : Επαναλαμβάνεται από το απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό Όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοποίου.

1941 : Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του Διοικητή του ΤΣΑΜ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπακόπουλου και του Γερμανού Αντιστράτηγου Φάιελ (VEIEL) "Πρωτόκολλο Συνθηκολογήσεως.

1941 : Το Οχυρό "Ρούπελ" στο Άγγιστρο, αμύνεται σθεναρά για 4 ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία το βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και κατευθύνουν την κύρια προσπάθεια της επίθεσής τους εναντίον του, για τη διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή του τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσουν την παράδοση του Οχυρού. Ο διοικητής του Οχυρού απαντά ότι τα οχυρά δεν παραδίνονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιαφόροι έφυγαν.

1941 : Το Οχυρό "Παλιουριώνες", στο Ανατολικό Μπέλες, αμύνεται για 4 μέρες με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία και επιτίθενται με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειές τους.

1941 : Τα Οχυρά Περσέκ - Μπαμπαζώρας - Παρταλούσκα - Περιθώρι και Μαλιάγκα, στο Μαύρο Βουνό (Όρη Βροντούς), αμύνονται σθεναρά για 4 μέρες και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις, με πολύ βαριές απώλειες για τον εχθρό. Γερμανοί, που διείσδυσαν μέσα στις στοές της Διμοιρίας "Δ" του Οχυρού Περιθώρι κατά τη διάρκεια του αγώνα, εξοντώθηκαν μέχρι και τον τελευταίο. Τα Οχυρά διέκοψαν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.

1941 : Τα Οχυρά Πυραμιδοειδές και Λίσσε, στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα για 4 ημέρες. Οι γερμανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από ισχυρό πυροβολικό - αεροπορία και άρματα, δεν πετυχαίνουν να καταλάβουν τα οχυρά και να διανοίξουν τη διάβαση Γρανίτη προς τη Δράμα. Και τα δύο Οχυρά σταμάτησαν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.

1941 : Τα Οχυρά Καρατάς και Κάλη, στο Άγγιστρο, αμύνονται για 4 ημέρες ηρωικά, χωρίς να καταληφθούν από τους Γερμανούς. Διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.

1943 : Ιταλικές δυνάμεις πυρπολούν, σε αντίποινα για την προσβολή φάλαγγάς τους από ανταρτικό τμήμα, τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχόρ Παρνασσίδος, εκτελώντας πάνω από 50 κατοίκους (άντρες και γυναίκες) των χωριών αυτών.

 

Mπάντα - Τοπία 8-4-09 026

   Χθεσινοαπογευματινή φωτογραφία , της ..ατέλειωτης  Δωρικής ομορφιάς , απ’ τον Ψαλά , με φόντο τη λίμνη ..

 

   Μάζεψαν οι ..μέρες αδέρφια , μπαίνουμε στο Μεγαλοβδόμαδο , ο ..ευλογημένος τόπος μας , έτοιμος να υποδεχτεί τους φίλους μας , Λιδορικιώτες και μη , στρώσαμε το καταπράσινο ..χαλί μας , κουρδίσαμε και τον ..κούκο , να το λέει , όμορφα όμορφα και σας περιμένουμε…όσο γιά τ’ αηδόνια , αυτά ..συντονίζονται με τις πρόβες της Λιδορικιώτικης ..μπάντας , μιλάμε γιά πολύ…μελωδία..

   Οι νοικοκυραίοι , αρχισαν το..κλείσιμο των αρνιών , πρέπει βλέπεις να γίνει το..κουμάντο , όλο και κάποιοι φιλοξενούμενοι θα ‘ρθουν , χρονιάρες μέρες , παιδιά , εγγόνια , φίλοι και συγγενείς , να μη τους λείψει τίποτα , άϊντε να φκιάξουμε και κανα..κουλούρι (…κλουρ..παρακαλώ ) να βάψουμε και τα αυγά , και που να τα βρεις ..γιατί κανένα , σχεδόν , Λιδορικιώτικο , τουλάχιστον , σπίτι δεν έχει πιά κότες , θα μου πεις ..δόξα τω Θεώ , υπάρχουν τα..ιχθυοτροφεία !!! Απίθανον , αλλά..αληθινόν : Είμαστε στο μαγαζί του Νάκου , με το Δημητράκι , και χαζολογάγαμε , οπότε μπαίνει μιά κυρία από κάποιο γύρω χωριό , μας καλημέρισε , και ρώτησε : Έ’ις ..αυγά ; Έχω , απάντησε ο Δημητράκης , κι’ εκείνη : Δε..π’στεύου ναν’ απού..ιχθυουτρουφείου ; να’νι..κουτίσια.. ..Κόκκαλο όλοι μας , όχι , της λέει , όχι δεν είναι από ..ιχθυοτροφείο..είιπα , μήπους ..ανταπάντησε η κυρία , ήσυχη πιά , αφου τα αυγά δεν ήταν ..ιχθυοτροφείου …αλλά από..κότες !!!

   Θυμάμαι , τα παλιότερα χρόνια , που όλοι είχαμε κότες , το Πάσχα βάφαμε ..φρεσκότατα αυγά , να φαντασθείτε , οι νοικοκυράδες άρχιζαν να μαζεύουν αυγά γιά το Πάσχα απ’ τα…Χριστούγεννα !! …Τόοοοοσο φράσκα , ημέρας ..π’ λέγαμι..παλιά…

   Βέβαια , κάποια απ’ αυτά τα αυγά , ήταν..πολαπλής χρήσεως..αν μάλιστα υπήρχε και..μωρό στο σπίτι , τότε μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις και γιά…κουδουνίστρες..

..Τι τα θες , τι τα ..γυρεύεις , όλα ήταν καλύτερα τότε …έλα όμως που το ..τότε μας..τέλειωσε , κι’ ‘εχουν απομείνει κάτι..ψιλο..πράματα απ’ το..τώρα !! αν μπορούμε ας κάνουμε κι’ αλλοιώς ….

   Καλό σας μεσημέρι αδέρφια , να περνάτε καλά , α…άϊντε μαζευτείτε προς τα δω..μη περιμένετε την τελευταία στιγμή..θέλουμε παρέα !!

Mπάντα - Τοπία 8-4-09 024

                    Απ’ το χωριό μας με αγάπη …….Κ.-

No comments: