27.4.09

ΤΑ ΕΝ..ΔΗΜΩ , ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) ..ΑΝΑΛΕΚΤΑ , ΣΤΑ..ΠΕΤΑΧΤΑ …

 

5-8-08 003

 

  Αρχίζουμε , αδέρφια την περιήγησή μας απ’ τα..εκκλησιαστικά…

   Ποτέ πιά τέτοιο Μεγαλοβδόμαδο , λένε οργισμένοι όλοι οι Λιδορικιώτες ,  και αναφέρονται βέβαια στο..ψαλτικό ..θέμα ..

  Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην απαράδεκτη …επικρατούσα  ( ..καιρό  τώρα ..) ψαλτική κατάσταση , στην εκκλησία μας  . Δεν γνωρίζουμε τι , και ποιός..φταίει , το μόνο όμως που γνωρίζουμε ΟΛΟΙ  ΜΑΣ , είναι ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε ανθρωπίνως..ανεκτό όριο …Την Μεγάλη Πρασκευή , που είναι η μέρα κορύφωσης του Θείου δράματος , και φυσικά των παθών , κατάφεραν οι άνθρωποι που..πιστεύουν πως ψέλνουν , να την καταρρακώσουν , και να μετατρέψουν τα , μοναδικής ομορφιάς , λυρικότητας και συγκινήσεως , Εγκώμια , σε…καρφιά κακωδίας , που μας πλήγωναν απανωτά , κάνοντας αυτή την μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης , σε μέρα ..παθών των πιστών , που είχαν , δυστυχώς , την ατυχία να παρευρεθούν …

   Δεν έχουμε ειδικές γνώσεις περί τα..εκκλησιαστικά , δεν είναι όμως δύσκολο να καταλάβουμε , όπως και όλοι οι Λιδορικιώτες , πως κάτι δεν πάει καλά , στο θέμα αυτό , δεν μένει να το..βρούνε οι..αρμόδιοι και φυσικά να το ..θεραπεύσουν , γιατί η κατάσταση έφτασε στο μη..παραπέρα…και γιά να λέμε και τα πράγματα με το..όνομά τους , η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις τάξεις των..πιστών , είναι ιδιάιτερα …βαρειά , να ληφθεί σοβάρα υπόψη αυτό       

   Θα ..παραμείνουμε γιά λίγο στα..εκκλησιαστικά , εκφράζοντας κάποιες απορίες μας . Εάν δεν έχουμε λαθεμένη πληροφόρηση , η περιφορά του ..περίφημου δίσκου , έχει καταργηθεί  , έτσι τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί , γιατί στην εκκλησία μας συνεχίζεται ; Έχετε παρατηρήσει ποτέ , σε πόσο δύσκολη θέση έρχονται οι πιστοί – χωριανοί μας , όταν περνάει και στέκεται μπροστά τους ο ..περιφέρων τον δίσκο ; Αν δεν το ‘χετε προσέξει , κάντε το , και θα δείτε , ύστερα δεν υπάρχει λόγος να ασκείται αυτός ο..εξαναγκασμός , που ενδεχομένως να προσβάλει κι’ όλας , όποιος , αγαπητοί ..αρμόδιοι , θέλει να δώσει τον οβολό του , έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να το κάνει , αφού επάνω στο παγκάρι με τα κεριά , υπάρχουν σχετικές υποδοχές ..

   Και τελειώνοντας , θα παρακαλέσουμε , εκφράζοντας καθολικό Λιδορικιώτικο αίτημα , να μη γίνεται χρήση των , εκτός εκκλησίας μεγαφώνων , κάτι που νομίζω δεν είναι και επιτρεπτό , άλλωστε , δεν βρίσκουμε καμιά , μα καμιά αναγκαιότητα που να την επιβάλλει , και αν λάβουμε δε υπόψη , την ποιότητα του ήχου , αλλά και την ψαλτική ..κακωδία , τότε…και παράκληση , του χρόνου την Μεγάλη Βδομάδα , μη ξαναβάλετε εκεί δίπλα στα κεριά , χαρτάκι που να ζητάτε χρήματα γιά …λουλούδια του Επιταφίου , αυτά μόνο στο..Λιδορίκι γίνονται , εδώ η εκκλησία μας πνίγεται στη…χλιδή , και στην  υπερβολή , τα λεφτά των λουλουδιών μας ..λείπουν ; ..Ελεος  !!!

           *                        *                     *

  Και περνάμε στα..ηρωϊκά μας , ξανάχουμε ασχοληθεί με τα.. βάσανα  του καϋμένου Καραϊσκάκη , του μεγάλου μας ήρωα , που ..τιμητικά τον έχουμε ..στριμωγμένο εκεί στη γωνιά της Βαθειάς , ανάμεσα σε καφάσια , αναψυκτικά , καρέκλες , ντάνες σκαμπό , και ό,τι άλλο , μπορεί να φανταστεί κανείς . Νομίζουμε πως κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί γιά την ..αξιοπρεπή ..στέγαση του ήρωά μας , δείτε τη σχετική..σημερινή φωτογραφία..

Mαλανδρίν-26-4-2009 005

   Αν , η θέση αυτή είναι ..τιμητική γιά ένα ήρωα , τότε….

   Οι Λαμπρο..γιορτές πέρασαν , αφήνοντας την πικρή , και πάλι γεύση , της κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας των Λιδορικιωτών και όχι μόνο , και φυσικά από δω και πέρα , μπαίνοντας το καλοκαίρι , το πρόβλημα θα μεγαλώνει .

   Βέβαια , το πρόβλημα διογκώνεται και από πολλούς άλλους παράγοντες , που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη , και να ληφθούν ΜΕΤΡΑ , αναγκαία και..αποτελεσματικά..

   Προσωπικά , έχουμε παρατηρήσει , πως πολλοί , αν όχι όλοι , οι επισκέπτες από τα διπλανά χωριά , ερχόμενοι γιά ..καφέ , η γιά ψώνια , και καλά κάνουν , δεν σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στο Δημοτικό χώρο στάθμευσης , που είναι πολύ πολύ κοντά στις πλατείες και την αγορά , αλλά σταθμεύουν κατά μήκος του δρόμου , δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα στο ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό . Αυτή όμως η τακτική έχει και..παράπλευρες επιπτώσεις , π.χ . οι κάτοικοι του Λιδορικιού , μη έχοντας θέση στάθμευσης κοντά στα σπίτια τους , αφου τις καταλαμβάνουν οι επισκέπτες , να πηγαίνουν στην άκρη του χωριού , στη χειρότερη περίπτωση , η να αναγκάζονται να μη ..κινούν τα αυτοκίνητά τους..

   ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : Ο Δήμος μας , να χορηγήσει στους κατοίκους Λιδορικίου , είδικές κάρτες – άδειες , στάθμευσης στα επιτρεπόμενα σημεία , κοντά στα σπίτια τους , ενώ να απαγορεύεται η στάθμευση στο δρόμο των επισκεπτών , που ούτως η  άλλως , έρχονται γιά περιορισμένο χρόνο στο χωριό μας και έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύσουν στο Δημοτικό χώρο , το σύστημα αυτό έχει εφαρμοσθεί , με μεγάλη επιτυχία , σε πολλόυς Δήμους , και έλυσε το πρόβλημα , μήπως θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοσθεί και σε μας ;

   Κοινή διαπίστωση αδέρφια , είναι πως στο χωριό μας ..πασχουμε σοβαρά στον τομέα καθαριότητας . Το έχουμε πολλές φορές σχολιάσει , και θα συνεχίσουμε , γιατί το θέμα αυτό είναι…καυτό , αλλά δυστυχώς δεν το πολυ..κοιτάμε . Υπάρχουν χώροι , που δεν καθαρίζονται σχεδόν..ποτέ , με αποτέλεσμα να γίνονται με τον καιρό μικρές ..χωματερές . Επίσης δεν υπάρχουν , πλη έλαχίστων περιπτώσεων , καλάθιααχρήστων σε καίρια σημεία , πλατείες , προαύλια σχολείων κ.λ.π , ας το δουν το θέμα οι αρμόδιοι..

   Κάθε τόσο διαβάζουμε και βλέπουμε , πως σε πολλές πόλεις αλλά και χωριά ακόμα , οι Δημοτικοκοινοτικές Αρχές , έχουν εγκαταστήσει διαδικτυακές ομπρέλες , καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των κατοίκων σε σύνδεση INARNET , κάτι που είναι πολύ χρήσιμο και εξυπηρετικό , ειδικά γιά τους νέους , νομίζουμε πως και ο Δήμος μας θα πρέπει να εξετάσει μιά τέτοια περίπτωση , δεδομένου μάλιστα του γεγονότος της ανυπαρξίας διαθέσιμων θέσεων σύνδεσης στην περιοχή μας .

   Τελειώνοντας , γι’ απόψε , την περιπλάνησή μας στα Δημοτικά μας προβλήματα , που είναι πάρα πολά , θα σας διηγηθούμε ένα , απ’ τα πολλά παρόμοια , περιστατικό , απολύτως πραγματικό , που συνέβη την παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής , διαβάστε :

   Την περασμένη λοιπόν ΄Πέμπτη , μπροστά στο κατάστημα Νάκου , δυό άγνωστοί μου νεαροί κύριοι , με ρώτησαν ,  αν υπάρχει κάποιο μαγαζί γιά να φάνε κάτι , έρχονταν με το αυτοκίνητό τους απ’ τη Βαθειά , τους ανέφερα τα μαγαζιά της Βαθειάς , αλλά μου είπαν πως είναι κλειστά , τότε τους πρότεινα να τους φιλοξενήσω στο σπίτι μου , και μετά από..την άρνησή τους , αλλά και την επιμονή μου , δέχτηκαν.Όση ώρα τρώγαμε μου εξήγησαν πως είναι δικηγόροι απ’ την Αθήνα και στις 3 το μεσημέρι θα πήγαιναν στις φυλακές Μαλανδρίνου , γιά να επισκεφτούν πελάτες τους , και πίστευαν πως θα υπάρχουν μαγαζιά στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν .

  Προσωπικά , αδέρφια , γιά πολλοστή φορά μου τυχαίνει παρόμοιο περιστατικό , και όχι μόνο σε μένα , γιατί παρόμοιες περιπτώσεις έχω ακούσει κι’ από άλλους χωριανούς μας . Το πρόβλημα είναι έντονο και πολύ σοβαρό γιά το χωριό μας , δεν ξέρω γιά ποιούς λόγους επιμένουν οι καταστηματάρχες να μην ανοίγουν τα μεσημέρια , γνωρίζουμε όμως πολυ-πολύ καλά , πως αυτή η τακτική έχει σαν αποτέλεσμα να δυσφημείται το χωριό μας , με συνέπεια να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους οι ξένοι , παρότι τους αρέσει πολύ . Εδώ πιστεύουμε πως θα πρέπει να παρέμβει η Δημοτική Αρχή , δεν μπορεί απ’ τη μιά μεριά , να τους δίνονται όλες οι δυνατότητες , όλες οι διευκολύνσεις , κι’ αυτοί να τηρούν αυτή τη στάση , πολύ ..χαλαρά αντιμετωπίζονται και αυτό έχει σιβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη του χωριού μας ..

   Πιστεύουμε πως το θέμα αυτό είναι πολύ-πολύ σοβαρό , και πριν καλοκαιριάσει θα πρέπει να τακτοποιηθεί , τρόποι υπάρχουν , αλλά πριν φτάσουμε στις…αναγκαστικές λύσεις , καλό θα ήταν να γίνουν συνεννο΄πησεις , γιά να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή , πάντως αναφέρουμε , γιά την ..ιστορία , πως η σελίδα μας έχει λύση να προτείνει , που μπορεί , ίσως , να ενοχλήσει λίγο τους ενδιαφερόμενους , αλλά θα βοηθήσει το χωριό μας , και πολύ μάλιστα , γιατί κακά τα ψέματα , οι καταστηματάρχες , περαστικοί είναι από δω , το χωριό μας όμως θα είναι πάντα εδώ , κι’ αυτό μας νοιάζει…

   Υπάρχουν αδέρφια , πολλά ακόμα θέματα –προβλήματα , του χωριού μας , αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι λίγος , κι’ αύριο μέρα είναι…

                            Να περνάτε  καλά .

               Απ’ το πανέμορφο χωριό μας με αγάπη……..Κ.-

No comments: