28.4.09

KAΫΜΕΝΗ…ΠΑΤΡΙΔΑ ….!!!

  

   Πριν από λίγο καιρό αδέρφια , δημοσιεύσαμε τις ταξειδιωτικές αναμνήσεις-παρατηρήσεις , ένα οδοιπορικό δηλαδή ,του Γάλλου περιηγητού , GASTON  DESCHAMPS ,  με τον τίτλο “ Η  ΕΛΛΑΣ  ΣΗΜΕΡΟΝ ( 1898 ) “, που πέρασε , εκείνη την εποχή , κι΄απ’ τα..τόπια μας , και ο οποίος γράφει γιά τη διαδρομή από Άμφισσα προς Λιδορίκι :

   “…Ολίγον προ της αφίξεώς μας εις το χωρίον Μαλανδρίνον , εκάμαμεν στάσιν εις τινα ερείπια . Καταρρέουσα Βυζαντινή εκκλησία , την οποίαν οι βοσκοί του χωρίου ονομάζουν Άγιον Απόστολον , εκάλυπτε τα ερείπια αρχαίου ναού , τα οποία διεκρίνοντα επί της επιφανείας της γης .

    Υψηλότερον , αρχαιοελληνικόν τείχος , θαυμασίας κατασκευής και σχηματίζον ανά τακτικά διαστήματα τετραγώνους πύργους περιέζωνε την κορυφήν ακροπόλεως . Ποία ήτο η κατεστραμμένη πόλις ; Δεν γνωρίζω εάν θα μας αποκαλύψουν το όνομά της αι επιγραφαί αι οποίαι έχουν σωρευθή εις τα κτίρια του χωρίου .

   Εγευματίσαμεν εις το Μαλανδρίνον , εις καλύβην εκ φυλλωμάτων , την οποίαν θα απεκάλουν περίπτερον εάν η ονομασία δεν απετέλει παραφωνίαν εις τον χώρον εκείνον . Εφάγαμεν σφικτά αυγά και ημίσειαν οκάν κρέατος την οποίαν ανεκάλυψεν , άγνωστον πως , ο Χαράλαμπος ( ο οδηγός και αγωγιάτης τους ). Δεν γνωρίζω πως , αγαθός και ικανός ο Χαράλαμπος είχεν εύρει αυτό το κρέας εις περιοχήν κατοικουμένην υπό κατ’ εξοχήν χορτοφάγων ανθρώπων . Το φαγητόν εμοιράσθημεν μετά του προέδρου της κοινότητος και του παπά .

   Ο ιερεύς εκείνος , ήτο εις εκ των ρυπαροτέρων ανθρώπων τους οποίους έχω ιδή . Το καλημαύκι του εφαίνετο κολλημένον επί της αηδούς κόμης του . Το ανοικτόν μαύρον ράσον του άφηνε να φανή εσωτερικός χιτών εκ κυανού χονδροειδούς υφάσματος , ο οποίος είχε σφιχθεί εις την οσφύν με ζώνην στρατιώτου . Ο παπάς αυτός ήτο παραλλήλως και ο διδάσκαλος του χωρίου ….”

   Αυτή αδέρφια , είναι η περιγραφή του ..μακαρίτη DESCHAMPS , γιά την αρχαιολογική περιοχή του Μαλανδρίνου , εμείς λοιπόν , από..πατριωτική.., και όχι μόνον , διαστροφή , ψάξαμε , ακολουθώντας βήμα – βήμα , όσα περιγράφει ο συγγραφέας μπας και βρούμε τον..πλάτανο , που φάγανε τότε , το νεράκι , και κυρίως τα..τείχη , και πιάσαμε ..λαυράκι , γιά δείτε….

Mαλανδρίν-26-4-2009 006

 

Mαλανδρίν-26-4-2009 007

 

Mαλανδρίν-26-4-2009 008

 

Mαλανδρίν-26-4-2009 009

 

 

Mαλανδρίν-26-4-2009 011

 

Mαλανδρίν-26-4-2009 012

 

   Δεν ξέρω εσείς αδέρφια τι..πάθατε , βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές , εμείς ..ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑΜΕΕΕΕΕΕ , ΜΆΛΙΣΤΑ  , όπως το διαβάζετε , είδαμε τον τρυγόνη τον ..πλάτανο , παραπέρα το νεράκι , και αμέσως το μυαλό μας πήγε στα..ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ…τείχη , αλλά δεν χρειάσθηκε να πάμε μακριά , να ..ψάξουμε πολύ , όχι αδέρφια , σε απόσταση 5-6 μέτρων απ’ τον πλάτανο , όσο δηλαδή είναι ένας δρόμος που τα …χωρίζει , είναι τα…τείχη , βέβαια όχι..ακριβώς τείχη , αλλά…τείχια , τοίχοι , ΜΑΝΤΡΕΣ  ΔΗΛΑΔΗ ενός σπιτιού που είναι χτισμένο – Χ Τ Ι Σ Μ Ε Ν Ο – με μεγάλες πέτρες , αγκωνάρια πελώρια , του ΑΡΧΑΙΟΥ  ΤΕΙΧΟΥΣ !!!!

   Και ..φυσικά , μείναμε …κάγκελο , π’ λένι κι’οι..νιότιρ’ , …… Κ Α Γ Κ Ε Λ Ο ..αδέρφια , γιατί.., υπάρχουν πολλά-πολλά γιατί , δεν μπορούσαμε , ΠΟΤΕ ΤΩΝ..ΠΟΤΩΝ , ΝΑ ΠΙΣΤΈΨΟΥΜΕ πως θα μπορούσε να χτιστεί σπίτι , με τις..αυλές του , τα…μπάρμεκιού του , τις..κούνιες του , και πολλά άλλα..παρακέλια , ΠΑΝΩ  ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΧΩΡΟ , και όχι..βέβαια σε χώρο που ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ , ΚΑΙ  ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΆΛΟΥ , δεν ξέρω πως μπορεί αυτό να …χαρακτηρισθεί , και δεν είμαστε οι αρμόδιοι να το κρίνουμε αλλά…αυτοί ππου δώσανε την άδεια ήταν άπ’ το…Φάρο ..τυφλών ; Το ίδιο κι’ ο μελετητής μηχανικός ; το ίδιο και ο..επιβλέπων μηχανικός ; Το..ίδιο κι’ ο παραλαβών ..Κρατικός μηχανικός ; Η..μήπως , δεν υπήρξαν όλοι αυτοί οι μηχανικοί και υπήρχε μόνο ο μηχανικός , που όταν πριν καιρό είχαμε αναφερθεί αορίστως ..στην ..ειδικότητά του , ΠΑΡΑΒΛΕΠΩΝ…ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , κάποιοι κόντεψαν να μας ..φάνε..ζωντανούς , μάλιστα …ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ….

   Αλλά δεν σταματάνε αδέρφια , εδώ τα..γιατί , και ρωτάμε , καλά ο..παραβλέπων , έκανε , λόγω ..ειδικότητας , τη..δουλειά του , η..Πολεοδομία , η Κοινότητα , η Αρχαιολογία , οι τοπικοί ..Πολιτιστικοί (!!) και όχι μόνο , Σύλλογοι , οι ..κάτοικοι του Μαλανδρίνου , οι κάτοικοι των γύρω χωριών , οι..περαστικοί , τα παιδιά που πάνε εκεί γύρω και παίζουν , δεν είδαν τίποτα ; δεν άκουσαν ..τίποτα ;δεν έμαθαν τίποτα ; Τι ..διάολο , εμείς , τυχαία περάσαμε και μας ..έβγαλε τα …μάτια , όλοι οι άλλοι που …κοίταζαν ;

   Ρωτήσαμε , άτσι από ..περιέργεια , ποιανού είναι το σπίτι , μας είπαν ένα όνομα , δεν μας ενδιαφέρει , δεν έχουμε κάτι με τον άνθρωπο , ούτε και τον γνωρίζουμε , αλλά βρε σύντροφοι , μας …πνίγει το..παράπονο , η ..αγανάκτηση , και η…αηδία , γιά όλα αυτά που βλέπουμε κι’ ακούμε …και το μόνο που κάνουμε , λόγω…τιμής , είναι να κουνάμε το ..ξεροκέφαλό μας με..θλίψη , μετά..αηδίας παρακαλώ , και να μουρμουρίζουμε με ..πόνο : Α..ρε ..έρμη Ελλάδα !!!

   Πολύ θα θέλαμε αδέρφια , να είμαστε δίπλα σας , κοντά σας να δούμε καιτη δική σας αντίδραση , έτσι , γιά τη..Ελλάδα ρε ..γαμώ ..το ..

  Τώρα..μπορεί να έχει κάνει λάθος κι’ ο..έρμος ο..DESCHAMPS , κι’ αντί ..γιά τείχη ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ , όπως τα λέει , να ‘ταν καμιά..παλιο..αχυρώνα , κάνα..μαντρί , η ..κάνα παλιο..κοτέτσι , και λάθεψε ο άνθρωπος , κι’ άϊντε να τον βρεις τώρα , εκατό χρόνια ..και , πεθαμένος !!!!

   Καλό σας βράδυ αδέρφια , αν..μπορέσετε και..κοιμηθείτε , αν…λέμε ..

Μκάκα

   Μακάκααααα , πάψε να χαζο..γελάς , εδώ τα πραγματα είναι ..σοβαρά , είναι γιά…κλάματα …χαϊβάνι !!!

      Απ’ το Λιδορίκι , ξημέρωμα ..Τρίτης , με…αγάπη  …Κ.-

No comments: