4.4.09

ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ …

 

ΚΑΘ' ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ...

Μετά τη δημοσίευση των ονομάτων των Δωριέων που χάθηκαν στην Ουκρανία το 1919 , στο 4ο φύλλο της εφημερίδας " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " ο αξέχαστος Λιδορικιώτης Δημ. Καντζιός , έστειλε μιά επιστολή δίνοντας κάποια στοιχεία γιά τους...ακστρατεύσαντες εις..Ουκρανίαν Δωριείς , διαβάστε τη :

" Γιά την πληροφόρηση των συμπατριωτών μας , και τη συμπλήρωση του Αρχείου της εφημερίδος , έχω να προσθέσω τον εικονιζόμενο , στη φωτογραφία που σας στέλνω , Ευθύμιο Αναγνωστόπουλο , Ανθυπασπιστή ( 5ον Ευζώνων ) και τον αδελφό του , νομίζω Κώστα , από το χωρίον Σκαλούλα .

O Eυθύμιος Αναγνωστόπουλος απ' τη Σκαλούλα .

   Αυτούς τους φιλοξενήσαμε στο Γαλάτσι Ρουμανίας ( Γαλάζιον ) , ως συμπατριώτες και συμπολίτες , κατά το πέρασμά τους από εκεί με προορισμό την Ουκρανία . Αυτό φαίνεται και από την αφιέρωση , προς την οικογένεια του πατέρα μου Γεωργίου , της εν λόγω φωτογραφίας , που λέει :

   " Οικογένειαν Γ. Καντζιού . Αφιερώ την παρούσαν μας , τεκμήριον αγάπης και εις ανάμνησιν της εν Γαλαζίω αντάμωσίς μας . Γαλάζιον τη 26-4-1919 . Με αγάπη . Ε. Αναγνωστόπουλος . Ανθυπ. 5ου Ευζώνων . Τ.Γ. 922 " .

   Μένει να εξηγηθή πως οι έξι εφονεύθησαν μεταξύ 17 και 18 Μαρτίου 1919 , καθως αναφέρεις , και η αφιέρωσις έγινε στις 26-4-1919 ; Δηλαδή ένα μήνα μετά και κάτι . Να ανεχώρησαν τμηματικά με άλλη αποστολή ;

   Έξ όσων θυμούμαι το εκστρατευτικλο σώμα έφθασε με το πλοίο " Πατρίς " που αγκυροβόλησε στην παραλία του Δούναβη στο Γαλάτσι , , που μόλις το πληροφορήθηκε , έτρεξε να τους υποδεχθή διακόπτοντας τα μαθήματα , σύσσωμο το σχολείο και εν συνεχεία η Ελληνική παροικία ( υπάρχει και σχετική φωτογραφία " . Φαίνεται απεβιβάσησαν όλοι στο Γαλάτσι , και τμηματικά , πεζοί η με άλλο μέσο , διά της Βεσσαραβίας , επαρχίας τότε Ρουμανικής , έφθαναν στην Ουκρανία " .

ΔΗΜ. Γ. ΚΑΝΤΖΙΟΣ .

 

   Πολύ κατατοπιστική η επιστολή του μακαρίτη , πιά , χωριανού μας , βέβαια μας αφήνει ερωτηματικά η χρονική διαφορά , το πιθανότερο όμως είναι να μην ήταν μία η αποστολή , αλλά περισσότερες και φυσικά , πριν την άφιξη των Δωριέων που αναφέρονται στην επιστολή , να είχαν φτάσει και άλλοι , χωρίς η παροικία να το μάθει , η οι αναφερόμενοι εξι νεκροί μας , να είχαν ακολουθήσει άλλη , ίσως , διαδρομή προς Ουκρανία .

   Αυτό επίσης που μας κάνει εντύπωση είναι το ότι η οικογένεια Γ . Καντζιού διέμενε στο Γαλάτσι Ρουμανίας , και θα πρέπει ο αείμνηστος Γεώργιος Καντζιός να ήταν Δάσκαλος , η κάτι τέτοιο , αυτό ομολογουμένως δεν το γνωρίζαμε , και μας δίνει το...ερέθισμα , να το ψάξουμε γιά περισσότερες λεπτομέρειες , θα απευθυνθούμε στην αγαπημένη μας ΄Βούλα Καντζιού , την χήρα του Δημητρίου , ελπίζουμε να έχει κάτι να μας πει .

No comments: