12.4.09

TO ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΣΧΑ..

 

 

   Το θρησκευτικό γεγονός της Ανάστασης συναντήθηκε με την αναγέννηση της ανοιξιάτικης φύσης και δημιούργησαν το ελληνικό Πάσχα.

   Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τις ακολουθίες που τελούνται σε χρόνο ενεστώτα. Παράλληλα, δεν σταματούν οι γιορτινές ετοιμασίες για την ημέρα του Πάσχα. Είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού και η νίκη του πάνω στο θάνατο. Την ημέρα του Πάσχα ο κόσμος διασκεδάζει στην ανοιξιάτικη φύση, που σφύζει από ζωή και λάμπει στο φως του Απρίλη.
   Την εβδομάδα της διακαινησίμου (την επομένη μετά την Ανάσταση) σε όλη την Ελλάδα επικρατούν πολλά έθιμα. Αυτές τις μέρες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνηθίζονται οι περιφορές εικόνων στα χωριά και τους αγρούς με σκοπό την ευλογία του χωριού και των αγρών του για την εξασφάλιση υγείας και πλούσιας σοδειάς. Η εορταστική πασχαλινή περίοδος λήγει με τον εορτασμό του αγίου Γεωργίου, γιορτή με ιδιαίτερη ποιμενική σημασία.
   Στην Πάτμο το έθιμο του ιερού νιπτήρα, στην Καλή Βρύση Δράμας η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως και στην Ασή Γωνιά Χανίων ο εορτασμός του αγίου Γεωργίου είναι μερικά μόνο από τα έθιμα του Πάσχα που τελούνται σε όλη την Ελλάδα.

No comments: