10.5.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

Α Ν Ο Ι Ξ Η !!!

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ..ΦΥΣΗΣ…

ΜΕΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ !!!

Nύχτα

Β Ρ Α Δ Ι Α Ζ Ε Ι ….

Βραδιάζει.. , τα πρώτα φώτα ανάβουν στο χωριό ..

της νύχτας η , καυτή , καλοκαιριάτικη ανάσα πλησιάζει ,

τα ξωτικά της..Γκιώνας , όπου να ‘ναι , αρχίζουν το..χορό

πέρα στη λίμνη που παραδεισένια , λες , πως..μοιάζεi…

* * *

Bραδιάζει , τα τελευταία ακούγονται κουδούνια κοπαδιών ,

καθώς γυρνάνε στο μαντρί απ’ το σεργιάνισμα της μέρας…

σιγά-σιγά σωπάσαν οι φλογέρες οι γλυκές των μπιστικών …

κατάκοπος , θε να ‘ρθει πάλι απόψε σπίτι ο πατέρας .

* * *

Κι’ εκεί στης φαμελιάς τη θαλπωρή , θα καμαρώσει κόρες

και τους γιους , θα κανακέψει στοργικά το…στερνοπούλι …

περνάνε γρήγορα , οι ..έρμες τούτες δω οι όμορφες οι ώρες..

σαν θα χαράξει… θάβγει πάλι στης ζωής το …καραούλι…

* * *

Πως πέρασαν και πάνε έτσι, τάχα ,τα πιο όμορφα τα χρόνια ,

πάντα στο νου βαθειά , η έγνοια της φαμίλιας σφηνωμένη ,

παλεύει ολημερίς , χειμώνα –καλοκαίρι μ’ ήλιο και με χιόνια ,

τίποτα δεν ζητάει , κι’είν η χαρά του ναν’ οι άλλοι ευτυχισμένοι….

* * *

Νύχτωσε , πλάι στο παραγώνι , όλη η φαμίλια τώρα.. μαζεμένη ,

μεσ’ στο τσουκάλι , ο τραχανάς..μοσχοβολώντας….σιγοβράζει…

το στερνοπούλι, όπως πάντα , θε να πει μια προσευχή…συνηθισμένη ,

κι’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί , τη μίζερη ζωή μας την…..αλλάζει…….Κ.-

IMG_0003

Κομμάτια , του παλιού μας ονείρου , του ..Βελουχιού , σαν τα ..φαντάσματα ξετρυπώνουν , φορές – φορές , απ’ το..νερό…

IMG_0001

Όσο μακριά κι’αν φτάσει η ματιά , χορταίνει …ομορφιά !!!

IMG_0002

…Ευλογημένος τόπος ..

Νερά

Ο ευωδιαστός ..ιδρώτας της γυμνοκόρης Γκιώνας κατηφορίζει , δροσίζοντας τον τόπο ..

Πρόβατα

Άϊντε μπάρμπα..Χαράλαμπε , ώρα γιά..ίσκιωμα..

Καλημέρα αδέρφιααααα…

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ..

1329 : Ο Αυτοκράτοράς μας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στην μάχη του Πελεκάνου (ανατολική ακτή Προποντίδος).

1821 : Ο Οπλαρχηγός Κώστας Βελής κηρύσσει την Επανάσταση στο Κεράσοβο της περιοχής Αγράφων. Στα μέσα Ιουλίου όμως, του ιδίου έτους, ο Βελής συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις του πασά της Λάρισας Μαχμούτ Δράμαλη και θανατώνεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ καταστέλλεται η Επανάσταση στα Άγραφα.

1825 : Ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκούμενων στο Μεσολόγγι. Δύναμη από 3.000 άντρες, - υπό τους Κίτσο Τζαβέλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη από το στρατόπεδο της Άμφισσας, - δημιουργεί νέο στρατόπεδο Δυτικής Στερεάς, για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενισχύονται ηθικά από την παρουσία των παραπάνω και ενεργούν έξοδο, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον εχθρό.

1854 : Στη Διμηνίτσα (Καρπερό) Γρεβενών, οι επαναστάτες, υπό τον Τιάκα, συγκρούονται με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά με βαριές απώλειες που ανέρχονταν στους 250 νεκρούς.

1907 : Ο Υπολοχαγός Σάρρος, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές, βουλγαρική Καλύβα (Πάτωμα) που ήταν από τα ορμητήρια των κομιτατζήδων στη Λίμνη.

1941 : Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέα.

1944 : Οι Γερμανοί εκτελούν στην Καισαριανή Αθηνών ομήρους Έλληνες.

1945 : Ο Γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπογράφει στην βίλα «Αδριάνδη» του Ηρακλείου, την παράδοση των Στρατευμάτων του της περιοχής Χανίων, στον Ανώτατο Συμμαχικό Αρχηγό Μεσογείου Ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης υποστράτηγο Φουντουλάκη.

1956 : Ο Δημητρίου Ανδρέας, 23 ετών απαγχονίζεται από τους Άγγλους, γιατί πυροβόλησε και τραυμάτισε Άγγλο στην Αμμόχωστο.

Στο..επίκεντρο του ..Πανελλήνιου , και όχι μονον , ενδιαφέροντος , χθες βράδυ το…Μαλανδρίνο , όοοχι ..όοοχι , δεν είχαμε καμιά..ελικοπτερική..απόδραση , όοχι , απλά..μας μυρισθήκανε και τα..τρωκτικά , μας πήρανε χαμπάρι , που λένε , γιά τα αρχαιολογικά μας ..περατράγουδα..

Βούιξε ο…τόπος , αγανάκτηση ..αηδία και , τινα άλλα..συναισθήματα , πλημμύρισαν τις ψυχούλες του απλού , του…Νομοταγούς κοσμάκη , που πρώτα και πάνω απ’ όλα ..σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά , ενώ κάποιοι άλλοι…κληρονόμοι…

Δεν χαιρόμαστε αδέρφια , όχι , καθόλου δεν χαιρόμαστε , αντίθετα , θλιβόμαστε ..απέραντα , γιάτί κάθε στιγμή , κάθε λεπτό , όπου κι’ αν πάμε , όπου κι’αν ..σταθούμε , νοιώθουμε μιά πληγή ν’ ανοίγει ..καϋμένη ..Πατρίδα…

Κι’ αναρωτιόμαστε , με θλίψη , οι..όποιοι ..κάποιοι , με τι μούτρα θα αντιμετωπίσουν τους απλούς , φτωχούς μα..τίμιους χωριανούς και φίλους που θα τους κοιτάξουν ..κατάματα ρωτώντας , γιατί ρε παιδιά ;

Και να ‘ταν η μόνη και μοναδική περίπτωση , πόσες και πόσες άλλες , περνάνε απ’ τα μάτια μας , κάθε μέρα , κάθε ..ώρα , και..χάνονται και ξεχνιούνται , γιατί εμείς , όλοι εμείς , λέμε :…ωχ..αδερφέ , ας το βρει από..άλλον…

Ο..έρμος όμως , ο ποιητής , το λέει …

“ τούτο το χώμα ,

είναι δικό τους και ΔΙΚΟ ΜΑΣ …”

..Όχι ..μόνο δικό τους !!!!!

Καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια , άϊντε και καλοκαίριασε ..ήρθ’ ο καιρός ν’ ανταμωθούμε , που ;…ε..όχι και που , στη..Βαθειά , στ΄Αλωνάκι , στον..Αντώνη , στο..Σκατόρεμα , στον..Κούστη , ..α..στον ΄Κούστη δεν..γίνεται , ένεκα..επειδής..το μονοπάτι , που..ξέραμε , εξ..απανέκαθεν , …χάθηκε , τι να σας πω αδέρφια , ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ , καλά…κουμπί ήταν ; που στο καλό πήγε ; Την άλλη Παρασκευή , θα πάμε όλοι…Νικολούλη , να ψάξει να μας το..βρει , τι στο καλό , κοτζάμ..μονοπάτι , περνάγαν..γμάρια..μπλάρια , κι’ αανθρώποι , κανιά..φορά , αλλά συνήθως..ζωντανά !!! και να…χαθεί , στα καλά..καθούμενα ..μπα σε καλό μας. !!!

Θα θέλαμε , ασχετον βέβαια αλλά να μη το ξεχάσουμε , να σας ενημερώσουμε , πως η πρώτη επίσημη δημόσια ..εμφάνιση της Λιδορικιώτικης μπάντας , στις 23-4-2009 , έχει..ντιβιντοποιηθεί , καταλάβηταν τι..εννοούμε , όποιος θέλει να έχει καταγραμμένη την ιστορική αυτή στιγμή της Λιδορικιώτικης ζωής , δεν έχει παρά να μας τηλεφωνήσει , και εμείς θα του το παραδώσουμε η θα του το στείλουμε όπου κι’ αν μένει , α…και..ΕΝΤΕΛΩΣ…ΤΕΛΕΙΩΣ…ΔΩΡΕΑΝ , εκείνες οι στιγμές θα μείνουν ιστορικές , το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6946243033 και ανήκει στην ταπεινότητά μου , μη διστάσετε πάρτε μας τηλέφωνο , α..όχι , το τηλέφωνο , θα το..πληρώσετε εσείς !!!

Έφυγε κι’ ο μεγάλος μας Καραγκιοζοπαίχτης ο μοναδικός Ευγένιος Σπαθάρης , μιά ζωή..στην ψυχαγωγία , και όχι μόνον , των..παιδιών , ΟΛΩΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ…ΠΑΙΔΙΩΝ…

image image

…κι’ ακούσαμε τις δυό..φιγούρες να τα..λένε…

…ρε ..μαλαγάνα Χατζατζάρη , γιατί δεν ..κλαίς ;

..γιατί να κλάψω , αχαίρευτε ..Καραγκιόζο ;

..ρε…Χατζη..ταραμά , δεν τα ‘μαθες ; πέθανε ο ..πατέρας μας , ο..δάσκαλος..έφυγε…τον χάσαμε , τ θ’ απογίνουμε τώρα ;……

Καλή Κυριακή αδέρφια ..

Απ’ το Λιδορίκι με αγάπη………Κ,-

No comments: