27.3.11

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ...ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ !!

 

   Πάνε κάμποσα  χρόνια , που ξεκίνησε η  " μάχη " των παρελάσεων , μεταξύ των " προοδευτικών " και της.." συντήρησης " , όπως λένε , για το αν πρέπει να γίνονται οι σχολικές παρελάσεις , αλλά και γενικά οι παρελάσεις , ή όχι ..

   Παράλληλα , είχε ξεσπάσει και εκείνος ο " πόλεμος " των εντυπώσεων , σχετικα με το αν πρέπει ή οχι να παίρνουν τη σημαία αλλοδαποί μαθητές και ποιός μπορεί να ξεχάσει εκείνη την περίπτωση του εξ Αλβανίας μαθητή , που σερνόταν για καιρό , και που ο καθένας έλεγε το μακρύ και το..κοντό του , φτάνει να έβγαινε στην τηλεόραση ...

   Κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι , για τους οποίους κάποιοι ζητούσαν και ζητούν την κατάργηση των παρελάσεων , και μιλάμε για τους άμεσα .." εμπλεκομένους " και φυσικά ενδιαφερομένους , αλλά δεν είναι πρόθεσή μας να αναφερθούμε σ' αυτούς , αλλά πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτά που...φαίνονται ...

   Κανένας μας όμως , δεν έχει καταλάβει ποιά τελικά άποψη έχει επικρατήσει , να γίνονται ή να μη γίνονται παρελάσεις , στα σχολεία τουλάχιστον ; Πάντως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα , γιατί αυτή η υπάρχουσα ..μεσοβέζικη κατάσταση , δεν είναι και η καλύτερη , ας δοθεί μια λύση για να ησυχάσουμε όλοι , γιατί οι παρελάσεις αυτές που γίνονται , όπως γίνονται , δεν τιμούν τις Εθνικές μας γιορτές , αντίθετα μάλλον τις ..ευτελίζουν..

image

  Δείτε καλά..καλά τη φωτογραφία αυτή και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να δοθεί μια λύση στην απαράδεκτη αυτή πασαρελοποίηση των παρελάσεων των Εθνικών μας γιορτών . Παρατηρήστε επίσης την έκφραση της μαυροφορεμένης γυναίκας , που μάλλον τα'χει χαμένα μ'αυτά που βλέπει ..

image  

  Εδώ , δυστυχώς , στο πλάνο δεν υπάρχουν αντιδράσεις των.." θεατών " , αλλά τι χρειάζεται αυτό ; Μια φωτογραφία , ισοδυναμεί με 1.000  λέξεις ..

   Υπάρχει όμως κάτι που δεν μπορούμε , και όχι μόνον , εμείς , να καταλάβουμε , τα παιδιά αυτά , όταν έφυγαν απ' το σπίτι τους ΄για να πάνε στην παρέλαση , δεν τους είδαν οι γονείς τους ; Και ας πούμε πως οι γονείς ..έλειπαν , στο σχολείο που πήγαν , δεν είδαν την κατάσταση ; Και μάλιστα η σημαιοφόρος ; Που , υποτίθεται τουλάχιστον , πως είναι η αρίστη στα μαθήματα , τη διαγωγή και την εν γένει συμπεριφορά ; Η μήπως δεν είναι πια έτσι ;...!!!

image

   Εδώ , είχαμε και...ατύχημα , αναμενόμενον φυσικά , γιατί με γόβα..δεκαπεντάποντο στιλέτο , τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς ;

image

image

image

    Αυτή είναι η ορατή και ..επικρατούσα πλευρά , στην περί διεξαγωγής ή όχι των παρελάσεων , και βέβαια αν θέλετε και τη δική μας άποψη , με όλα όσα βλέπουμε στις .." παρωδίες " παρελάσεων που βλέπουμε τα τελευταία .." προοδευτικά " χρόνια , χίλιες φορές να μη γίνονται , κι' ας βρούν τα κορίτσια άλλους τρόπους να επιδείξουν τα κάλλη τους ..

   Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στο θέμα των παρελάσεων , ειδικά στα νικρά χωριά και τις κλειστές κοινωνίες , η παρέλαση στις Εθνικές γιορτές μας , τα σκετσάκια των παιδιών και εκείνες οι σχολικές θεατρικές παραστάσεις , είχαν κάποιο σκοπό , εξυπηρετούσαν κάποιους σκοπούς , στα μικρά μέρη , που οι μέρες του χρόνου ήταν όλες ίδιες και..καθημερινές ..

   Ξέρετε με τπόση λαχτάρα , περιμέναμε όλοι στο χωριό μας , το Λιδορίκι , αυτές τις μέρες ; Αυτή την παρέλαση και την καθιερωμένη θεατρική παράσταση ; Και αναφερόμαστε στο Λιδορίκι , που 2-3 φορές το χρόνο , έρχονταν διάφοροι θεατρικοί θίασοι και έμεναν στο χωριό μας 15 μέρες  και περισσότερο καμιά φορά . Βέβαια , μη φαντασθείτε τίποτα θιάσους με ..μεγάλους και πασίγνωστους πρωταγωνιστές , όοοχι βέβαια , έρχονταν τα λεγόμενα " μπουλούκια " , που αποτελούνταν από ..χαμηλών κατηγοριών ηθοποιούς , που όμως ήταν πραγματικοί θεατρίνοι , και είχαν αναπτύξει με τους Λιδορικιώτες σχεδόν..συγγενικές σχέσεις , μετάαπό τόσες φορές που έρχονταν .

   Γράφει μάλιστα ένας παλιός θεατρίνος , ο αξέχαστος Ζανίνο , στη βιογραφία του που έφτιαξε ένα άλλος μεγάλος θεατρίνος , ο Αλ. Χρυσοστομίδης : " Μιλάνε τώρα οι καινούργιοι για επιτυχημένες ..τουρνέ , τι να πούμε εμείς που πηγαίναμε στο Λιδορίκι και παίζαμε 15 και 20 μέρες ; "

   Οι παρελάσεις λοιπόν με όλα τους τα..παρακολουθήματα , ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της Ελληνικής Επαρχιώτικης ζωής , όπως επίσης και τα περίφημα .." μπουλούκια " , με την..'Αγνωστο , τη Γκόλφω , την Ωραία του Πέραν , τη Σαλώμη , και τόσα άλλα έργα , του μπουλουκορεπερτορίου ..

   Δυστυχώς όμως , η εξέλιξη των παλιών καφενείων σε .." καφετέριες " , με τους μόνιμους πάγκους , τα τραπεζάκια και τα καθίσματα , δεν επιτρέπουν πια την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων , οπότε , αφού σταμάτησαν και οι σχολικές , έχουμε δεκαετίες να δούμε στο Λιδορίκι θεατρική παράσταση . Ξεφύγαμε όμως απ' το θέμα μας , που αφορούσε στην αξία των παρελάσεων και τωΕθνικών γιορτών στα μικρά μέρη , για να καταλάβετε πό...πρώτο χέρι που λένε , αναδημοσιεύουμε ένα δημοσίευμα μας  - έκκληση , του αγαπητού φίλου Γιώργου Κούτρα , που είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας - Δωρίδας , αξίζει να το διαβάσετε ...

25.3.11

S.0.S ΑΠ' ΤΑ ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ..

 

κλείνοντας τα σχολεία, ερήμωσαν και τα χωριά‏

image

Unflagged

   Φωτογραφία από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1980. Διακρίνεται το πίσω μέρος του παλίου Ιερού Ναού του Αγίου Ευθυμίου όπου και βρισκόταν το μνημείο των πεσόντων ηρώων.
Τέτοιες μέρες όλοι νοσταλγούμε τις σχολικές εορτές στο χωριό όπου ο αέρας έσφυζε από τα ποίηματα και τα τραγούδια των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Αν και μικρό χωριό, δεν έλειπε ο επίσημος εορτασμός των εθνικών επετείων με ποιήματα, ομιλία δασκάλου,κατάθεση στεφάνων και παραστάσεις (σκετς).

   Όλο το χωριό παρόν στο δημοτικό σχολείο να χειροκροτήσει τους μαθητές και εμείς πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που έστω και για λίγα λεπτά είχαμε ζωντανέψει στιγμές της ιστορίας μας και είχαμε υποδυθεί ήρωες αυτής. Η ημέρα έκλεινε πάντα με τον εθνικό ύμνο.
   Τώρα που το σχολείο είναι κλειστό η εθνική εορτή δυστυχώς δεν εορτάζεται και είναι απλώς μια ευκαιρία για τριήμερο . . . .

http://www.elea-fokidos.gr/forum/viewtopic.php?f=28&t=368

Δίκιο βουνό , έχει ο αγαπητός φίλος Γιώργος Κούτρας , Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας , αλλά ..που να το βρει , όπως λέει κι' ο πάνσοφος λαός μας . Πάντως κακά τα ψέματα , τέτοιες μέρες , τέτοιες γιορτές είναι απόλυτα αισθητή , και όχι μόνο , η έλλειψη της παιδικής παρουσίας , που στολίζει τη ζωή μας ..δυστυχώς όμως... " τα φάγαμε όλοι μαζί " και...ξεμείναμε...όπως λέει κι' ο Αντιπρόεδρός μας .....Κ.Κ.-

  Πολλά , πάρα πολλά , θα μπορούσαμε να πούμε για τις παρελάσεις , για τις Εθνικές μας γιορτές , για το ποιοί  και γιατί τις.." σαμποτάρουν " όπως επίσης και γιατί , αυτές που τέλος πάντων φίνονται , γιατί έχουν τέτοια..χάλια , που αντί να τιμούν ..προσβάλλουν , αλλά δεν είναι της στιγμής , πάντως για να σας φέρω μερικές δεκαετίες πίσω  και να μπορέσετε να μπείτε στο.."πετσί " της τότε Λιδορικιώτικης ζωής , ή μάλλον μιας πλευράς της , θα αναδημοσιεύσουμε ένα παλιότερό  μας δημοσίευμα για τα περίφημα ..." μπουλούκια "..σε ξεχωριστή βέβαια ανάρτηση ..

        Καλό  σας  βράδυ , να περνάτε  καλά .....Κ.Κ.-

 

 

 

 

 

No comments: