24.3.11

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

 

Η νέα αβεβαιότητα που δημιουργεί η Πορτογαλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η αδυναμία απορρόφησης 631 εκατ. ευρώ, η υψηλή ανεργία που απειλεί τα ταμεία, η είσπραξη του εφάπαξ στο Δημόσιο, ποιοι και πότε θα το πάρουν και η προτροπή του πρωθυπουργού στους υπουργούς να παραστούν στις παρελάσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

“Ε”: "22% ανεργία βουλιάζει τα ταμεία".

"Eφιαλτική πρόβλεψη για έκρηξη της ανεργίας στο 22% μέχρι τέλους του έτους διατύπωσε μέσα στη Βουλή ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάνονται 631 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου!".

"Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν οι κρουνοί του κοινοτικού χρήματος και να απολεσθούν οριστικά 631 εκατ. ευρώ που προορίζονται για διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών. Κι αυτό εξαιτίας της περίεργης κωλυσιεργίας της κυβέρνησης να απορροφήσει τους πόρους του προγράμματος που ξεκίνησε το 2007".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το κράτος δανείζει τις Τράπεζες για να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα αζήτητα και οι ξένοι τα χαρακτηρίζουν «σκουπίδια»".

"Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στην αντιπολίτευση και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν μόνο και μόνο για να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αντί να ασχοληθούν με τους στόχους που είχαν θέσει και τα πεπραγμένα των υπουργείων τους προτίμησαν το ρόλο των τηλεσχολιαστών εξαπολύοντας μύδρους κατά των τραπεζών με αφορμή τις εγγυήσεις των τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εγώ θα λείπω!. Εσείς να πάτε στις παρελάσεις".

"Αν και ο ίδιος, ασφαλώς, θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υποχρέωσε -με χθεσινό «διάγγελμα» στο υπουργικό συμβούλιο- τους έντρομους υπουργούς του να παραστούν στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρά τον κίνδυνο των αποδοκιμασιών και των γιαουρτομάτων!".

ΕΘΝΟΣ: "Ανατροπές για μαθητές, φοιτητές, καθηγητές".

"Μεγάλες ανατροπές φέρνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Καθιερώνεται προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θεσμοθετείται η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Γιώργος απεμπολεί την εθνική μας διακυβέρνηση. Θέλει... παγκόσμια σαλάτα!".

"Το προσωπείο έπεσε!.. Ο «πεφωτισμένος» ηγέτης «μας» δήλωσε στην Βουλή θιασώτης της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, αποκηρύσσοντας έτσι την έννοια του Ελληνικού Εθνους. Και διάλεξε και τις μέρες καθώς όλοι οι Ελληνες γιορτάζουν την απελευθέρωση του Εθνους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γιώργος προς υπουργούς: Μην φοβάσθε το κράξιμο, τα γιαούρτια και τις παρελάσεις".

"«Δεν θα μας κλείσουν στα γραφεία» είπε στους υπουργούς του, ενώ μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ επεισόδια που θα... γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει προβοκάτσιες σε βάρος του. Επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση η κοινωνία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικών αποδοκιμασιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παράνομη η πρόσληψη του συμβούλου - φάντασμα".

"Αποτυχημένη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους της απευθείας ανάθεσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων σε μία προσωποπαγή εταιρία με ζωή μόλις τριών μηνών, μηδαμινής εμπειρίας, κάτω απο αδιαφανείς διαδικασίες, φέρνει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον ειδικό γραμματέα Γ. Χριστοδουλάκη σε δυσχερή θέση".

ΕΣΤΙΑ: "Εισπρακτικό βατερλώ".

"Έπρεπε να είναι κανείς ανίδεος για να πιστέψη ότι τα φορολογικά μέτρα που έλαβε πέρυσι η Κυβέρνησις Παπανδρέου θα απέφεραν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα. Από τις στήλες αυτές δεν παύσαμε να γράφουμε για το άτοπο της φορολογικής πολιτικής".

Η ΑΥΓΗ: "Τα δίνουν όλα στις τράπεζες".

"Όλα τελικά γίνονται για τη σωτηρία των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα δεν δεσμεύονται ότι θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς. Χθες, το υπουργικό συμβούλιο, υλοποιώντας δέσμευση του Μνημονίου, έδωσε άλλα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις στις τράπεζες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ούτε... απαξ το εφάπαξ στο Δημόσιο".

"Το ισχυρό ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα από 1 προς 5 σε 1 προς 7, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, θα προκαλέσει την επιδείνωση της ήδη κακής κατάστασης των Ταμείων, καθιστώντας αδύνατη την καταβολή του εφάπαξ, που ήδη καθυστερεί τουλάχιστον δύο χρόνια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αβεβαιότητα στην Ε.Ε. λόγω Πορτογαλίας".

"Κατέρρευσε η κυβέρνηση Σόκρατες στην Πορτογαλία μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας, με αποτέλεσμα η Λισσαβώνα να βρίσκεται πλέον ένα βήμα εγγύτερα στην προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Λουκέτο".

"Ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων θα καταφύγει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο της «αναγκαστικής είσπραξης» για τους μη συνεπείς αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ενεργειακό νομοσχέδιο «σκούπα»".

"Νομοσχέδιο που θα καλύπτει πληθώρα ενεργειακών θεμάτων, ανάμεσά τους τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας, τη δημιουργία φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη διανομή φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και τη γεωθερμία, προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Καραμανλής: ο Γιώργος θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο".

"Αλλάζει άρδην τακτική ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δείχνει πιο «ανοιχτός» στις συνομιλίες που έχει με στελέχη της Ν.Δ.".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Και χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη".

"Το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη διεύρυνση της αποστολής του και τη γενίκευση της πολεμικής εμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν με «non paper» ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν, ώστε η Συμμαχία να αναλάβει δράση εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εφάπαξ στο Δημόσιο: Ποιοι το παίρνουν πότε".

"Τρία μέτρα-ανάσα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση για την καταβολή του εφάπαξ, το οποίο, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου, χορηγείται με σημαντική καθυστέρηση".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Το παιχνίδι με τις αποκρατικοποιήσεις".

"Εδώ και ένα εξάμηνο το οικονομικό επιτελείο και οι παράγοντες του ΔΝΤ έχουν αναγάγει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στο απόλυτο αντίδοτο στη ραγδαία αύξηση του ελληνικού χρέους. Για μήνες παρακολουθήσαμε τις κυβερνητικές κόντρες, με συγκεκριμένους παράγοντες να διαρρέουν ότι μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις".

DEALnews: Το σχέδιο για την ακίνητη περιουσία".

"Σε πανικό, λόγω κατακόρυφης πτώσης των εσόδων, ξεκινά τις πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση, στοχεύοντας σε είσπραξη 15 δισ. ευρώ, μέσα στην ερχόμενη διετία".

City Press: "Παρελάσεις διαμαρτυρίας".

"Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην αποφύγουν να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρ΄ότι εκφράζονται φόβοι ότι πολίτες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να εκφράσουν με διάφορους τρόπους τη δυσαρέσκειά τους κατά της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης".

Metro: "Πιέσεις για ρευστότητα".

"Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την ασφυξία στην πραγματική οικονομία. Προτροπή στις τράπεζες να ενισχύουν με χρήμα την αγορά". ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σκανδαλώδης απαλλαγή τελών".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επιτάχυνση διαδικασιών στις αποκρατικοποιήσεις".

"Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση χθες των συμβούλων για τον διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θέτει σε υλοποίηση το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αρχικό στόχο την άντληση εσόδων 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και τελικό την προσέγγιση των 50 δισ. ευρώ έως και το 2015".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρέχουν 8 ιδιωτικοποιήσεις. Το πρώτο «πακέτο» για είσπραξη 15 δισ.".

"Ανακοινώθηκαν χθες από τη διυπουργική επιτροπή οι σύμβουλοι για την πώληση αλλά και την επέκταση παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και το διαχωρισμό δραστηριοτήτων του Παρακαταθηκών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιοι σύμβουλοι θα «τρέξουν» Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Παρακαταθηκών".

"Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανοίγουν τον χορό των αποκρατικοποιήσεων μετά και τη χθεσινή έγκριση των συμβούλων από τη Διυπουργική Επιτροπή, ενώ σειρά παίρνουν ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνι, η ΛΑΡΚΟ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανατροπή στην Πορτογαλία που αλλάζει τις ισορροπίες".

"Υπό τη σκιά της παραίτησης της πορτογαλικής κυβέρνησης, μετά την καταψήφιση στο Κοινοβούλιο των μέτρων λιτότητας, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

enet.gr

No comments: