27.3.11

" ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ " ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ . ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

"

Αλλάζει άρδην ο χάρτης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι μελέτες για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, τη συλλειτουργία τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων, τη μεταφορά νοσοκομείων, την αλλαγή χρήσης ή ακόμη και το κλείσιμο ορισμένων από αυτά, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στη μαύρη λίστα το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας.

Οι μισοί κάτοικοι το αποφεύγουν και πάνε εκτός νομού!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί σήμερα, έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ ήδη καταρτίστηκε και "μαύρη λίστα" νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες στην Ηλεία, με τον κύριο όγκο του νοσηλευτικού έργου να μεταφέρεται στην Αχαΐα, στην Αργολίδα, όπου υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση μόλις 9 χλμ, στο Λασίθι, στην Άρτα, την Πρέβεζα, τις Φιλιάτες και την Ηγουμενίτσα, την Ημαθία, και το Κιλκίς, όπου θα παραμείνει ως έχει το νοσοκομείο Κιλκίς και θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας εκείνο της Γουμένισσας.

Η "μαύρη λίστα" και το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

Σύμφωνα με  στοιχεία της Εθνικής Σχολής Υγείας, περίπου τα μισά από τα 132 νοσοκομεία της χώρας έχουν χαμηλες αποδόσεις σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε σύγκριση με την στελέχωση που έχουν και τους πόρους που λαμβάνουν.

Μάλιστα, οι δείκτες αποδοτικότητας είναι ακόμα πιο χαμηλοί στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε 7 νομούς οι ασθενείς δεν "μεταναστεύουν" για λόγους υγείας - πρόκειται για τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά "μεταναστών" - ασθενών καταγράφονται σε Κυκλάδες (67,9%), Εύβοια (47,8%), Πρέβεζα (51,7%), Βοιωτία (45,9%), Χαλκιδική και Φωκίδα (45,5%), Ηλεία (42,4%).

Τα νοσοκομεία με την χαμηλότερη αποδοτικότητα είναι:

Γ.Ν. Σύρου

Γ.Ν. Χαλκίδας

Γ.Ν. Λιβαδειάς και Θήβας

Γ.Ν. Άμφισσας

Γ.Ν. Πολύγυρου

Γ.Ν. Κορίνθου

Γ.Ν. Φλώρινας

Γ.Ν. Καστοριάς

Γ.Ν. Τρικάλων

Γ.Ν. Αγρινίου και Μεσολογγίου

Γ.Ν. Λαμίας

Γ.Ν. Σερρών

Γ.Ν. Κομοτηνής (Σισμανόγλειο)

Amfissapress

No comments: