21.3.11

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

Tου Νίκου Βατόπουλου

Από εξαγγελία σε εξαγγελία και από περιγραφή προβλημάτων σε μικροπολιτικά πυροτεχνήματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξακολουθεί να διανέμει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εκθέσεις ιδεών του στους Αθηναίους. Το πιο πρόσφατο ανέκδοτο είναι η παράδοση της πεζοδρομημένης οδού Πανεπιστημίου το 2014. Δηλαδή, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σε διάστημα τριών ετών, θα έχουν γίνει τα εξής:

Εφαρμόσιμη ανατροπή του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, προκήρυξη, ολοκλήρωση και υλοποίηση διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προκήρυξη εργολαβίας, ανάληψη έργου και εκτέλεση, χάραξη και λειτουργία γραμμών για το τραμ, διευθέτηση δικτύων, φυτεύσεις και πρόβλεψη για συντήρηση του έργου.

Είναι εύκολο να γενικολογεί κανείς. Εύκολο, αλλά ανεπίτρεπτο. Ανεπίτρεπτο γιατί η παρουσίαση της νέας «μεγάλης ιδέας» για πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου αποκαλύπτει μία πλήρη σύγχυση για τις...... προτεραιότητες που έχει η Αθήνα. Και θα δεχόταν κανείς το σχέδιο αυτό, ακόμη και αν είχε αντίθετη άποψη, αν η κυρία Υπουργός έχοντας στα χέρια της τις γενικές μελέτες του ΕΜΠ, ήταν σε θέση να παρουσιάσει πρακτικά την προώθηση αυτής της ιδέας. Είναι βέβαιο ότι το 2014 αν όχι πολύ νωρίτερα, μία άλλη κυβέρνηση θα έχει άλλα σχέδια και η πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου, που «ξεπάγωσε» φέτος από τη δεκαετία του ’80, θα ξαναμπεί στην κατάψυξη.

Είναι τουλάχιστον γραφικό μία πόλη σε βαθύτατη κρίση λειτουργίας, με όλη την τεράστια περιοχή από Κοραή και κάτω έως τέρμα Πατησίων, όλο το Μεταξουργείο, το Μοναστηράκι, τις παρυφές του Θησείου, την Πειραιώς, την πλατεία Βάθης, κ.λπ., να βρίσκονται σε μία αδιαφανή κάψουλα αρρυθμίας, ρυπαρότητας, και εγκληματικότητας, να έρχεται η κυβέρνηση και να σείει ως λάβαρο την παρέμβαση στη λιγότερο προβληματική κεντρική λεωφόρο. Η Πανεπιστημίου ώς το ύψος του Αρσακείου είναι ένας ωραίος, ζωντανός δρόμος. Τη σκέφτομαι πεζοδρομημένη και στο μυαλό μου έρχονται τα μηχανάκια, τα κιόσκια του κάθε πικραμένου, τα τραπεζοκαθίσματα, το λαθρεμπόριο. Οταν σήμερα καμία αρμόδια αρχή δεν μπορεί να εγγυηθεί τη στοιχειώδη τάξη γύρω από την αθηναϊκή Τριλογία, ας μας εξηγήσει η κ. Μπιρμπίλη πώς θα τη διασφαλίσει στο μέλλον. Πρακτικά λόγια. Από περιγραφές χορτάσαμε.

Νίκος Βατόπουλος

No comments: