Ο χρυσός στατήρας που πουλήθηκε πέντε φορές
επάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 3,25 εκ. δολάρια
Ένας χρυσός στατήρας από το Παντικάπαιον της Μαύρης Θάλασσας ήταν το νόμισμα που έσπασε ρεκόρ και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη κατά τη δημοπρασία της συλλογής «Πρόσπερο» στη Νέα Υόρκη. Εξακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια ήταν η αρχική εκτίμηση. Η τελική τιμή ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη: τρία εκατομμύρια, διακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια, μαζί με τη νόμιμη αμοιβή του οίκου «Μπάλντουιν» (17%).
Συνολικά, τα 642 αρχαία ελληνικά νομίσματα από τον ελλαδικό χώρο (Ελλάδα και αποικίες) συγκέντρωσαν το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, μακράν υψηλότερο από ποσά που είχαν εισπραχθεί σε οποιαδήποτε άλλη δημοπρασία του οίκου. Το εξαιρετικής σημασίας νόμισμα με τη μάχη Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πώρου στον Υδάσπη ποταμό πωλήθηκε 300.000 δολάρια (περί τα 250.000 ευρώ). Αν επομένως οι διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είχαν κινητοποιηθεί από τον Οκτώβριο, οπότε και δημοσιοποιήθηκε η πώληση της θαυμάσιας αυτής συλλογής, υπήρχαν περιθώρια και δυνατότητες να συγκεντρωθεί το ποσό. Ο χρυσός στατήρας με το κεφάλι σατύρου κοσμούσε το εξώφυλλο του καταλόγου της δημοπρασίας. Στην άλλη όψη παριστάνεται φτερωτός γρύπας. Χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον θαυμαστά αρχαία ελληνικά νομίσματα, ένα αληθινά σπάνιο αριστούργημα του 4ου αιώνα π.Χ. (350-300).
Ο χρυσός στατήρας με το κεφάλι σατύρου
κοσμούσε το εξώφυλλο του καταλόγου της δημοπρασίας,
χρονολογείται το 350-300 π.Χ.
Ένα αργυρό τετράδραχμο από τη Νάξο της Σικελίας (461-430 π.Χ.) πωλήθηκε αντί 850.000 δολαρίων, ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 125.000. Ένας στατήρας της Φαιστού (350 π.Χ.), με γυμνό Ηρακλή που κρατά λεοντοκεφαλή, είχε εκτιμηθεί στα 40.000 δολάρια και έφτασε τα 650.000. Ένα αργυρό τετράδραχμο από την Αμφίπολη της Μακεδονίας, (366-365 π.Χ.) με κεφαλή Απόλλωνα πωλήθηκε αντί 600.000 δολαρίων.
Το νόμισμα με την μάχη του Μ. Αλεξάνδρου και του Πώρου
Τετρακόσιες χιλιάδες ήταν η τιμή αργυρού αθηναϊκού τετράδραχμου. Εικονίζει τη θεά Αθηνά, προστάτιδα της συγκεκριμένης πόλης-κράτους, και ανήκει στην ύστερη αρχαϊκή εποχή (510-490 π.Χ.). Ακόμη ένα αθηναϊκό αργυρό νόμισμα, δεκάδραχμο, πωλήθηκε αντί 350.000 δολαρίων.
Υψηλές τιμές έπιασαν και άλλα νομίσματα:
Στις 350.000 δολάρια έφθασαν:
- Ένας χρυσός στατήρας από τον Τάραντα (περ. 344-338 π.Χ.) με την κεφαλή της Ήρας στη μία πλευρά και στην άλλη τον Τάραντα, ο οποίος στέκεται σε στάση ικεσίας προς τον πατέρα του Ποσειδώνα, ο οποίος απεικονίζεται επίσης κρατώντας τρίαινα.
- Ένα ασημένο δεκάδραχμο από την Αθήνα (περίπου 467-465 π.Χ.) με την Αθηνά, πάντα με το κράνος της αλλά και φύλλα ελιάς, όπως και ανθέμιο στη μία όψη και τη γλαύκα με ανοιχτά φτερά στην άλλη.
- Επίσης ο χρυσός στατήρας (410 π.Χ.) από την Άβυδο της Τρωάδας με γοργόνειο, καθώς και το ασημένιο τρίδραχμο από τη Φωκίδα (485-475 π.Χ.) με δύο ρυτά (αγγεία) και δελφίνια.
Στη δημοπρασία, τη σημαντικότερη για αρχαία ελληνικά νομίσματα κατά την τελευταία εικοσαετία, διήρκεσε 8 ώρες και μετείχαν 200 άτομα, ενώ περισσότεροι από 150 έκαναν online τις δικές τους προσφορές.
Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος", Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"
No comments:
Post a Comment