19.6.16

ENTYΠΩΣΙΑΣΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ " ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ "


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Λιδωρικίου η ημερίδα με τίτλο ''Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά'', μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Δωρίδος και το σύλλογο Πενταγιωτών και στην συνέχεια ετέθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης με προτροπή του δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνηκρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον άδικο και πρόωρο χαμό του συμπατριώτη μας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κώστα Μίχου.
Στην πρώτη ομιλία της ημερίδας ο Νίκος Σιδηρόπουλος, διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε Φωκίδας, παρουσίασε πολλά και χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και τα προγράμματα ενίσχυσης τέτοιον πρωτοβουλιών.
Αμέσως μετά στην τοποθέτηση του οΓρηγόρης Ιατρού καθηγητής βιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην σημασία των εναλλακτικών προσεγγίσεων αναφορικά με καλλιέργειες για περιοχές που τα χώματα τους δεν μπορούν να αποδώσουν σε νορμάλ καλλιέργειες. Θεωρεί ότι είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιχειρήσουν νέοι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των καλλιεργειών τέτοιου είδους.
Παρέθεσε πολλά επιστημονικά στοιχεία για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, αλλά ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση πανελλαδικά αναφορικά με το δυναμικό φυτικών πόρων αρωματικών φυτών την στιγμή που η Ελλάδα σας χώρα κατατάσσεται στους κορυφαίους τόπους καλλιέργειας ΑΦ παγκοσμίως.
Στη εισήγηση της η Ελένη Μαλούπαδιευθύντρια ινστιτούτου γενετικής βελτίωσης και φυτογεννετικών πόρων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε το όραμα της για την δημιουργία βοτανικών κήπων σε όλη την Ελλάδα και στην δημιουργία μιας κοινή στρατηγικής μεταξύ επιστημών και κράτους. Επίσης μέσω μιας γλυκύτατης μικρής παρουσίας δειγματίστηκαν στο κοινό αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης ανά μονάδα επιφάνειας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ενθουσίασαν το κοινό οι εικόνες και οι πληροφορίες για τον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσσίων τον οποίο η ίδια με τους συνεργάτες της δημιούργησε.
Αναφορά έγινε στο δίκτυο βοτανικών κήπων στον οποίο θα ενταχθεί φυσικά μετά την δημιουργία του και ο βοτανικός κήπος Δωρίδας. Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκάλεσαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελ. Μαλούπα από την παγκόσμια διακίνηση ΑΦΦ που αγγίζουν τα 500 δις ευρώ και στην διατροφή και στον χρόνια των καλλυντικών.
Στην συνέχεια ο Γιώργος Δημητρέλλοςμέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του πανεπιστημίου Πατρών κατά κύριο λόγο πέραν τις επιστημονικής του ανάλυσης για τα είδη καλλιέργειας ΑΦΦ, παρουσίασε τον χώρο που προτείνει η συντονιστική ομάδα στην οποία ανήκει και ο ίδιος να δημιουργηθεί ο βοτανικός κήπος στην Πενταγιού αλλά και του κτηρίου που θα στεγάσει την διοίκηση του βοτανικού κήπου, τους χώρους παρασκευαστηρίου αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ηΓρηγοριάδου Κατερίνα, γεωπόνος - βιοτεχνολόγοι / σύμβουλος έρευνας επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα αλλά και καλλιεργητής η ίδια, η οποία στην τοποθέτηση της εστίασε στους κινδύνους που υπάρχουν λόγω εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργούν δημοσιεύματα αστικού τύπου συνήθως και ωθούν τον νέο κόσμο να ασχοληθεί με κάτι εξαιρετικά επικερδές. ''Δεν παύει να είναι μια αγροτική καλλιέργεια όπως όλες οι άλλες με τους κινδύνους που υπάρχουν'', τόνισε.
Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι καλλιεργητής στην Αρτοτίνα για παράδειγμα και να ζει και κατοικεί στην Αθήνα. Χωρίς κόπο και τεχνογνωσία δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Η Κ. Γρηγοριάδου είναι επίσης μέλος της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας.
Προτελευταία εισηγήτρια ήταν η Διαμάντω Λάζαρη Επ. Καθηγήτρια φαρμακογνωσίας Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία εκτενώς ανέλυσε τα συστατικά και τις ιδιότητες των πλέον διαδεδομένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Τέλος στην εισήγηση του ο Σπύρος Παπαγεωργίου καθηγητής εφαρμογών κοσμητολογίας ΤΕΙ Αθηνών αναφέρθηκε στο μεγάλο πεδίο δράσης που υπάρχει στον τομέα της βιομηχανίας καλλυντικών και δη βιολογικών.
Τα ''πηγαδάκια'' έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των παρευρισκόμενων καθόλη την διάρκεια της ημερίδας, οι οποίοι αντάλλασσαν και δικά τους εμπειρικά βιώματα σχετικά με την καλλιέργεια ΑΦΦ συνδυάζοντας τα πλέον και με επιστημονικές διαδικασίες που αναλύθηκαν.
Στην ημερίδα χαιρετισμούς απεύθυναν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης ΦωκίδαςΒαγγέλης Κατσαγούνος, ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Πενταγιωτών και εκ των βασικών εμπνευστών δημιουργίας βοτανικού κήπου στην Πενταγιού Τσιώρης Στέλιος και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννης Μπαλατσούρας.
Με τη παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση επίσης ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου ο οποίος τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του την αλλαγή στο αναπτυξιακό νόμο για την Φωκίδα που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και ορίζει την κατά 100% χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχείρησης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Φωκίδας Κ. Γάτος, οι αντιδήμαρχοι Δωρίδος Υφαντής Κώστας καιΦλετούρης Κώστας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδος Τσιλίκης Χρήστος, ο δημοτικός σύμβουλος Δωρίδος Κουτσούμπας Κώστας και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Δωρίδος και εντεταλμένος για τον βοτανικό κήποΤριβήλος Επαμεινώνδας.
 "DORIDA news" -

No comments: