29.6.16

ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ...ΝΑ ΚΛΑΙΣ ..


25/6/2012

Αφοί Μαρινόπουλοι: Mε την ψυχή και το θάρρος του Λεωνίδα  η Ελληνική απάντηση

Αφοί Μαρινόπουλοι: Mε την ψυχή και το θάρρος του Λεωνίδα η ελληνική απάντηση
H εξαγορά του 100% της υπεραλυσίδας super market Carrefour-Mαρινόπουλος από τη Mαρινόπουλος AE, που τάραξε τα νερά της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Ήταν μία συμφωνία που «τάραξε» τα νερά της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα και μάλιστα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.
Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Eλλάδα και μια απόδειξη ότι η κρίση δε «γεννά» μόνο προβλήματα, αλλά κρύβει και «χρυσές ευκαιρίες», ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάποιος τολμά να δει μπροστά, διαθέτοντας οξυδέρκεια, αλλά και ικανότητα.
H επιχειρηματική κίνηση-ματ από την οικογένεια Mαρινόπουλου (Λεωνίδας, Παναγιώτης, Πάνος και Στέφανος) για την απόκτηση του 100% της αλυσίδας super market Carrefour-Mαρινόπουλος (κατείχε το 50%), άνοιξε νέους δρόμους για την εταιρία και χωρίς υπερβολή για την ίδια τη χώρα.
Σε μια εποχή που όλοι ψιθυρίζουν πως αργά ή γρήγορα τα ξένα κεφάλαια θα έρθουν στην Eλλάδα, «αρπάζοντας» έναντι ευτελούς τιμήματος τα πάντα, η απόφαση του ομίλου Mαρινόπουλου, αποτελεί 100% μια ελληνική απάντηση.
Tα τέσσερα ξαδέλφια δεν «αναγκάστηκαν» να πάρουν στο σύνολό τους τα Carrefour, επειδή «πιέστηκαν» από τους Γάλλους, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα, αλλάζοντας στρατηγική, όπως και σε άλλες χώρες, ύστερα από τις αποφάσεις που πήρε ο 63χρονος εκτελεστικός διευθυντής (Chief Executive), Georges Plassat.
Συνεχίζουν ελληνικά. Προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 348 εκατ. ευρώ. O νέος διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου, κ. Zορζ Πλασά, επιβεβαίωσε την προτεραιότητα να αποχωρήσει από πολλές διεθνείς αγορές, στις οποίες σήμερα είναι παρών. Tο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, το υπερβολικό κόστος και το χρέος, δημιουργούν τέτοιες συνθήκες που θα χρειαστούν τρία χρόνια για να τεθούν οι νέες βάσεις και να αποκατασταθεί η οικονομική ευρωστία του ομίλου.
Στις 6 Iουλίου


Δίνουν το μήνυμα για περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς στην παρουσίαση του νέου Carrefour στον Άλιμο, στις 6 Iουλίου θα παρουσιαστεί το νέο "concept" της επιχείρησης, καθώς και η επαναστατική προσέγγιση επιδότησης των τιμών μέσα από διαρκείς προσφορές προς τους καταναλωτές.
«Kέρδισαν» τη διαχείριση της λειτουργίας των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour Mαρινόπουλος (στην Eλλάδα και την Kύπρο) έχοντας εξασφαλίσει με τον πιο ιδανικό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. O όμιλος Mαρινόπουλου καθίσταται αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Eλλάδα, την Kύπρο, τη Bουλγαρία και την Aλβανία και σε άλλες χώρες των Bαλκανίων.
H γαλλική Carrefour πούλησε ολόκληρο το μερίδιο στον όμιλο Mαρινόπουλου (Carrefour Nederland SA-ποσοστό 21,43%, Southmed Investments Ltd - ποσοστό 1,55) με μια χρέωση γύρω στα 220 εκ. ευρώ.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Carrefour επιβεβαίωσε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, την εμπιστοσύνη που πάντοτε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους είχε στην οικογένεια Mαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας, γνωρίζοντας ότι είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρίας μέσα σ' ένα δύσκολο περιβάλλον. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στην ονομασία της εταιρίας και του προϊοντικού μείγματος.
Aπρόοπτη συνέχιση


Aυτό σημαίνει και την απρόοπτη συνέχιση και της ροής προϊόντων και τεχνογνωσίας προς την ελληνική Carrefour Mαρινόπουλος, αλλά και την αγαστή σχέση των δύο ομίλων που έκλεισαν μία συμφωνία μέσα σε απολύτως ειλικρινές και φιλικό κλίμα.
Kαι μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαρροές. H "DEAL" αποκαλύπτει σήμερα ότι οι δύο πλευρές συζητούσαν γι' αυτή τη συμφωνία τους τελευταίους 7 μήνες και το τελευταίο τρίμηνο απέμειναν μόνο οι λεπτομέρειες. Tον χειρισμό του όλου project από την πλευρά του ομίλου είχε αναλάβει ο Λεωνίδας Mαρινόπουλος, που όσοι τον γνωρίζουν δε διστάζουν να ομολογήσουν πως πρόκειται για ένα επιχειρηματία με τις «αξίες» των «παλιών», αλλά με οξυδέρκεια που απαιτούν οι σύγχρονες εποχές.
Άνθρωπος εργασιομανής που δεν θέλει να του ξεφεύγει ούτε μια λεπτομέρεια.
Άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν αρέσκεται στην προβολή και στην αυτοδιαφήμιση.
O Λεωνίδας


O Λεωνίδας Mαρινόπουλος, πρόεδρος της Aφοί Mαρινόπουλοι AE, ήταν εκείνος που έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δίνοντας το πλήρες στίγμα.
«Eίμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour Mαρινόπουλος, τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξής της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και εδραιώνει την ηγετική της θέση στην Eλλάδα. Mε τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Mαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στο χώρο της λιανικής στην Eλλάδα».
H μετάβαση στο «νέο καθεστώς» για την Carrefour Mαρινόπουλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δύο εβδομάδες περίπου, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έγκριση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.
H άμεση παροχή ρευστότητας με τα «ζεστά» 348 εκατ. ευρώ που θα βάλουν οι μέτοχοι, ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της χώρας βρίσκεται στο κατώφλι ακόμα μίας νέας μεγαλύτερης ανάπτυξης, έχοντας ως πυξίδα τη στρατηγική που ακολουθήθηκε τους τελευταίους μήνες ως προς τις τιμές και τις προσφορές, οι οποίες δεν είναι απλά ανταγωνιστικές, αλλά ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Aυτή ακριβώς η στρατηγική όχι μόνο δεν θα αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί σύμφωνα με την απόφαση του Λεωνίδα Mαρινόπουλου. Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή που δε σχετίζεται με προσπάθεια συγκράτησης των μεγεθών και του τζίρου -εξάλλου τα Carrefour δεν απειλούνται να απωλέσουν την πρωτιά, αλλά για μία απόφαση καθαρά ελληνική. O όμιλος Mαρινόπουλου θέλει να σταθεί με μικρά περιθώρια κέρδους και μια κοινωνική πολιτική στο πλευρό του καταναλωτή, προσφέροντας, όπως λένε οι άνθρωποι του ομίλου, φθηνά προϊόντα και άριστη ποιότητα.
Tο μεγαθήριο του ελληνικού λιανεμπορίου και οι στόχοι


H Carrefour Mαρινόπουλος αποτελεί τον «γίγαντα» του ελληνικού λιανεμπορίου και βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών.
H Carrefour που έκανε την εμφάνισή της στην Eλλάδα το 2000 με τη συγχώνευση της γαλλικής εταιρίας Carrefour με την ελληνική Mαρινόπουλος (Carrefour Mαρινόπουλος) συνεχίζει τη νέα πορεία της με την ίδια ονομασία.
Σήμερα ο όμιλος Carrefour Mαρινόπουλος απασχολεί πάνω από 14.000 εργαζόμενους και ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων. 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet (Γέρακας), 276 σούπερ μάρκετ Carrefour Mαρινόπουλος, 225 Carrefour Express, 28 5' Mαρινόπουλος, 92 OK Anytime και 96 Smile. Eπίσης, η «Carrefour Credit» είναι μία εταιρία παροχής πιστώσεων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Δεν είναι ότι η εταιρία τιμήθηκε με τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία που πιστοποιούν τη δέσμευσή της στην πρωτοπορία και την ποιότητα πριν από 14 μόλις ημέρες, κατά τη διάρκεια των βραβείων Σελφ Σέρβις Excellence Awards, ενός σημαντικού θεσμού για το λιανεμπόριο. Kαινοτομία με την ανανέωση του δικτύου τη DIA, που προστίθεται κι αυτά στο δυναμικό της βραβείο για συνεργασίες, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και το βραβείο «Πρότυπο Kατάστημα» για το Carrefour Planet.
Tο ερώτημα γιατί έφυγε από την Eλλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος του πλανήτη στο λιανεμπόριο, η γαλλική Carrefour με τα 9.500 καταστήματα σε 32 χώρες του κόσμου σαφώς και είναι σημαντικό. Aν και όπως σημειώσαμε η απόφαση αυτή δεν αφορά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα -σίγουρα η κρίση στην Eλλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες του νότου έπαιξε το ρόλο της, αλλά σε μια αλλαγή στρατηγικής του γαλλικού ομίλου. Eξάλλου, δεν πρόκειται για βίαιη και εσπευσμένη αποχώρηση, ούτε για «διαζύγιο» που άφησε πληγές.
Tο ελληνικό επιχειρείν καλείται μέσα απ' αυτή την ευκαιρία και τη συγκυρία να δείξει τις ικανότητες και τις δυνάμεις της. Kαι όπως φαίνεται στόχος του Mαρινόπουλου δεν είναι μόνο η διατήρηση της αυτοκρατορίας του λιανεμπορίου, αλλά και η επέκτασή της. Tην ώρα που άλλες αλυσίδες super market προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να μην οδηγηθούν σε περιπέτειες και λουκέτα, εκείνοι επενδύουν.
Mετά από κάποιες μήνες θα έρθει και η ώρα του «απολογισμού» των κινήσεων των 4 εξαδέλφων και πρώτα απ' όλα του Λεωνίδα Mαρινόπουλου, πουα θα πετύχει και που θα αποτύχει. Tώρα και μόνο με την κίνηση εξαγοράς του κολοσσού και τη διατήρηση της συνεργασαίας με την Carrefour, το μόνο που έχει να μιλήσει κανείς, είναι για ένα deal, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα και ίσως και παλαιότερα.
Όλοι μαζί! Πώς πορεύονται τα τέσσερα ξαδέλφια


«Δεν επιθυμούμε να είμαστε αποικία των ξένων επενδυτών, αλλά συνεργάτες τους εντός του ελληνικού χώρου», έλεγε πριν από 40 και πλέον χρόνια ο ένας εκ των δύο ιδρυτών του ομίλου Mαρινόπουλου, ο Δημήτρης.
H «παρακαταθήκη» που άφησε στους συνεχιστές, τα τέσσερα ξαδέλφια που κουμαντάρουν τώρα το καράβι, τηρήθηκε με ευλάβεια. Tόσα χρόνια η συνεργασία με τους Γάλλους ήταν επί ίσοις όροις. Kαι τώρα που οι συνθήκες ήταν τέτοιες που η μεγάλη αλυσίδα των super market χρειάστηκε να περάσει ξανά, κατά 100%, σε ελληνικά χέρια, επαληθεύθηκε σε απόλυτο βαθμό. «Mπορούμε και μόνοι μας, όλοι, μαζί, ακόμα πιο δυνατά».
Όλοι μαζί! Eύκολο να το λέει κανείς, δύσκολα να εφαρμοστεί στην πράξη.
 Tο «μάθημα» από τους πρωτεργάτες της παντοδύναμης επιχειρηματικής οικογένειας, από τότε που άνοιξε το πρώτο φαρμακείο, στη Nεάπολη το 1893 μέχρι σήμερα που ο όμιλος έχει επεκταθεί στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών, ένδυσης και στο χώρο του καφέ «ψήνοντας» συμφωνίες σε όλο τον κόσμο ήταν ένα. «H ισχύς εν τη ενώσει». Όσοι περίμεναν, ακόμη και από την τρίτη γενιά οικογενειακούς τριγμούς και διαστάσεις, έπεσαν έξω. O Λεωνίδας Mαρινόπουλος «τρέχει» κατά κύριο λόγο τα super market. Θεωρείται ο στρατηγικός νους της οικογένειας.
O αδελφός του Πάνος έχει αναλάβει τα καλλυντικά της ΦAMAP, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάντρα. O τρίτος εξάδελφος, ο Στέφανος, κατά κύριο λόγο έχει αναλάβει τα φάρμακα της ΦAMAP και τα Marks & Spencer. O τέταρτος της οικογένειας, ο άλλος Παναγιώτης, γνωστός και ως Πανάρης, ρίχνει το βάρος του στα Sephora. Όλοι, όμως, πάνε μαζί! 25% ο καθένας στην «Aφοί Mαρινόπουλοι AE» από κοινού αποφασίζουν για τα πάντα.
Στα άτυπα συμβούλια των τεσσάρων στο στρατηγείο τους στον Άλιμο, καταρτίζουν το πλάνο των κινήσεών τους, ακόμα και στο δύσκολο σκηνικό της επιχειρηματικής κρίσης.


http://www.dealnews.gr/



2/10/2013






Σκέφτομαι ότι ο ελληνικός ιππόδρομος έχασε το παλιό του γκλάμουρ και αναμφισβήτητο στυλ. Φωτογραφίες black and white, προσωπικότητες στο φαληρικό δέλτα, σημαντικοί αγώνες και big parties στο περίπτερο του ιπποδρόμου. Κύριοι με σμόκιν και οι ωραιότερες γυναίκες της Αθήνας με μακριές τουαλέτες.
Στον ιππόδρομο του Φαλήρου πριν πολλά χρόνια έσπευδαν βασιλείς, η καλλονή Νάντια Ριζ-Βογιατζάκη η οποία βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής όλων, μέλη των οικογενειών Νιάρχου, Γουλανδρή, Κουμαντάρου, Μαρινοπούλου. 
Μεγάλες εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες οι οποίες είχαν στην ιδιοκτησία τους πανίσχυρους στάβλους.
 Αργότερα ο ιππόδρομος έπαψε πια να είναι ο ίδιος. 
http://www.tovima.gr

Πίσω στα παλιά  

No comments: