7.10.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

      315

     Δυό ..αξέχαστες Λιδορικιώτικες  λεβεντιές , ο μπάρμπα Γιάννης Φωτόπουλος , Μπακόϊαννος , κι’ ο Γιώργος  Καψάλης …

   Καλησπέρα αδέρφια , σημαντικά καθυστερημένη η σημερινή μας ..συνάντηση , ζητάμε ..συγγνώμη , καλησπέρα Greece , United States , Cyprus , Switzerland , Turkey , Germany , United Kingdom , Brazil , Sweden , καλησπέρα και στους χθεσινούς μας φίλους σε : Athens , Thessaloniki , Patrai , Nicosia , Chicago Ridge , Norman , Sparti , Kavala , Kerkira , Liebefeld , Nea Smirni , Ioannina , Limassol , Chalandri , Larisa , Kallithea , London , Iraklion , Kastoria , Ludwigshafen , Nea Ionia , Amfissa , Ostermundigen , Center Valley , Stockholm , Blumenau , Istanbul , Dusseldorf , Ankara , Xanthi , Kozani , Libertyville , να είστε όλοι καλά..

 

TETAΡΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

· Μνήμη μαρτύρων Πολυχρονίου, Παρμενίου, Πολυτελείου, Χρυσοτελούς, Σεμνίου, Ολυμπιάδου.

  ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ..

1571 : Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο Τουρκικός Στόλος και ο ενωμένος στόλος των Χριστιανών (Βενετοί, Ισπανοί, Κρήτες και Κερκυραίοι)συγκρούονται στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που καταλήγει σε εντυπωσιακή νίκη των Χριστιανών.

1820 : Η Φιλική Εταιρεία σε σύσκεψη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας, και με πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα, αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επανάστασης και η κάθοδος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο. Ο ίδιος ο Παπαφλέσσας, παίρνει εντολή από τη Φιλική Εταιρεία να πάει στην Πελοπόννησο για να προετοιμάσει τον Αγώνα.

1824 : Δύναμη από 4.000 Τούρκους συγκρούεται με 300 Έλληνες υπό το Δυοβουνιώτη στη Σουβάλα (Παρνασσού). Τα ελληνικά τμήματα, αφού ενισχύθηκαν από τα Σάλωνα (Άμφισσα), αντεπιτίθενται και τρέπουν του Τούρκους σε άτακτη φυγή. Οοι απώλειες των Τούρκων ήταν 300 νεκροί και πολλοί αιχμάλωτοι.

1826 : Επίθεση Γκέγκηδων (επίλεκτων Αλβανών) στην Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης τους τρέπει σε φυγή.

1827 : Ναυμαχία Ναυαρίνου. Οι ενωμένες συμμαχικές ναυτικές μοίρες Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό τους Ναυάρχους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν καταναυμαχούν στο Ναυαρίνο τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο, αν και ήταν αριθμητικά κατώτερες (27 έναντι 89 σκαφών). Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 60 πλοία και 6.000 νεκροί, ενώ των Συμμάχων 650 νεκροί χωρίς να βυθιστεί κανένα πλοίο. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί σταθμό για τον αγώνα του 1821 και βοήθησε αποτελεσματικά στην καλή εξέλιξη της Επανάστασης.

1912 : Απελευθέρωση της Λήμνου, η οποία εξασφάλισε στο στόλο μας το λιμάνι του Μούδρου, που χρησιμοποιήθηκε σαν ναυτική βάση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

1918 : Ανακατάληψη της Καβάλας από τον στρατό μας στην οποία ήταν εγκατεστημένοι Βούλγαροι.

1944 : Τα Γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν την Κόρινθο.

 

                       Η   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ..

018

   Την..  αποψινή φωτογραφία , αδέρφια , δεν την διάλεξε η …τύχη , όχι , έβαλε το..χεράκι του ο ..γράφων , έτσι..σημειολογικά , απλά γιά να ..φανεί ποιοί ήταν οι ..κολλητοί φίλοι του αξέχαστου Γιώργου , μόνο που θα πρέπει να προστεθεί και ένα υπέροχο παιδί , τότε , ο Βασίλης Παπαγεωργίου , τώρα το..γιατί ; Ε..αυτό θα το καταλάβετε ..αργότερα..

   Απόψε , ο Σύνδεσμος Λιδορικιωτών , “ Η Γκιώνα “ , απένειμε στον αξέχαστο Γιώργο Καψάλη , γιά την προσφορά του στο χωριό μας , μιά τιμητική πλακέτα , που παρέλαβε ο γιός του Ευθύμιος Γεωργ. Καψάλης .

   Η απονομή συνδυάστηκε με τον αγιασμό , γιά την καινούρια χρονιά , και μίλησε συγκινητικά , ομολογουμένως , ο πιό..στενός  φίλος του Γιώργου , ο Γιάννης Πίτσιος , σεμνά..ταπεινά και..με ..υγρά μάτια ..

 

    Γκιώνα  - Γιώργος  7-10-09 020

  ..Έντονα..πνιγμένος , ο αγαπημένος μας φίλος Γιάννης , απ’ τη συναισθηματική φόρτιση , αναφέρθηκε στο..ήθος και την εν γένει προσφορά του φίλου του , στο χωριό μας , κάτι που ..συγκίνησε ιδιαίτερα..

   Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στο Θύμιο Καψάλη , γιό του Γιώργου , ο Τάσος Τσώνος , συμμαθητής του Γιώργου , ενώ , μίλησε γιά λίγο και ο Γιώργος Κοράκης , συμμαθητής κι’αυτός , στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και αρκετοί Λιδορικιώτες ..

Γκιώνα  - Γιώργος  7-10-09 013

…ενώ , στον αγιασμό έψαλλαν , ο πατέρας Χρύσανθος Καραντζαφέρης και ο ιερέας των Δελφών , αν δεν κάνουμε λάθος ..περισσότερα γιά την εκδήλωση , θα διαβάσετε σε άλλο σχόλιό μας …

No comments: