15.2.10

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ..“ ΛΙΔΩΡΙΚΙ “ και “ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΑ “ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΨΑΛΗ .

Τον Δεκέμβριο του 1981 , αγαπημένοι μας φίλοι , κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της πρώτης Λιδορικιώτικης εφημερίδας , ιδιωτικής πρωτοβουλίας , απ’ τον αξέχαστο Λιδορικιώτη Γιώργο Ευθ. Καψάλη , σας δίνουμε το λογότυπό της , καθώς και το γράμμα ..γνωριμίας του εκδότη , προς τους χωριανούς , αλλά και τους Δωριείς γενικότερα ..

IMG_0005

Η εφημερίδα αυτή , κατάφερε , μέσα σε λίγο..χρόνο , να..αναδείξει πολλά , απ’ τα..άπειρα , υπάρχοντα Δωρικά προβλήματα , και να..βοηθήσει , μακριά απ’ τα..συνηθισμένα πολιτικο..κομματικά , και όχι μόνον , τερτίπια , στην προώθηση και την επίλυσή τους .

Παράλληλα , έκανε ..κτήμα όλων των Λιδορικιωτών , αλλά και Δωριέων , όλα τα ιστορικά , λαογραφικά και πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας , που με πολύχρονες , πολύ..κοπες και ..δαπανηρές , έρευνές του , είχε ..ανασύρει , απ’ την αφάνεια , φέρνοντάς τα στο προσκήνιο της επικαιρότητας ..

Δεν θα πρέπει , ακόμα , να..ξεχνάμε , τους ..αγώνες που έκανε , ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΟΝΟΣ , χωρίς ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ , για να γίνουν οι ανασκαφές της Καλλίπολης , πριν κατακλυσθεί η περιοχή , με ..σχετική επιτυχία..

Έφερε στο φως της δημοσιότητας , κι’ έτσι έγιναν γνωστά σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ , και απολύτως ..τεκμηριωμένα , όλα τα στοιχεία ιστορικό παρελθόν του χωριού μας αλλά και της Δωρίδας γενικά , ενώ με τις συνεχείς ..εθελοντικές του προσπάθειες , το όνομα του Λιδορικιού μαθεύτηκε και..παραπέρα , γεγονός..αδιαμφισβήτητο ..

Το “ Λιδωρίκι “ όμως πέτυχε κάτι , συνήθως ..ακατόρθωτο , έφερε πιό..κοντά τους Λιδορικιώτες , περιορίζοντας , τις..αποστάσεις , που δυστυχώς είχαν δημιουργήσει οι ..κομματικές προστριβές και..αντιπαραθέσεις , στις στήλες της εφημερίδας , υπήρχε ..ισότιμη και..έντιμη αντιμετώπιση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ , ανεξαρτήτως..χρωμάτων κι’ απο..χρώσεων , όπως επίσης κατάφερε να δημιουργήσει αυτή τη..χρυσή κλωστούλα , που δένει τα ξενητεμένα μας αδέρφια , με εμάς και τον τόπο μας..αξίζει μάλιστα εδώ να τονίσουμε , πως η εφημερίδα στα 3,5 χρόνια που κυκλοφόρησε , στηρίχθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ..ΙΔΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ , που ήταν μόνο οι συνδρομές των αναγνωστών της , αυτό να μη το..ξεχνάμε..

Δυό χρόνια αργότερα , συνεχίζοντας την..υλοποίηση του οράματός του για το χωριό μας , εκδίδει το πρώτο τεύχος , μιας περιοδικής έκδοσης , που σκοπό είχε να..αναδείξει τα υπαρκτά αλλά..άγνωστα , Λιδορικιωτο…Δωρικά λογοτεχνικά ταλέντα , που κανένας μας δεν γνώριζε ..

Bιβλία  Γιώργου

IMG

IMG_0001

IMG_0002

IMG_0003

Στο τεύχος αυτό , συμμετείχαν και φίλοι , καταξιωμένοι λογοτέχνες , Ρουμελιώτες κυρίως , που πρόθυμα έστειλαν συνεργασίες τους , φιλικά , πλουτίζοντας έτσι , το περιεχόμενο , και διερύνοντας το..ενδιαφέρον των αναγνωστών..

Εκεί πρωτογνωρίσαμε τον αξέχαστο χωριανό μας ποιητή Αλέκο Γκομόζια , με το νοσταλγικό του “ Ρετρό “, τον Καρουτιανό Γιώργο Κατσίμπα με την..” Σαλωνίτισσά “ , το όμορφο ποίημά του , κι’ ακόμα , στο τεύχος αυτό γνωρίσαμε και τον..έμμετρο “ Θλιβερό Αντίλαλο “ , του χωριανού και φίλου Γιάννη Γ. Παπαδόπουλου , του οποίου μόνο το..ποδοσφαιρικό τάλαντο γνωρίζαμε , απ’ τα μαθητικά χρόνια ..

Το κακό όμως ήταν , πως απάνω που τα πράγματα έμπαιναν σε..σειρά , από απόψεως συνεργασιών και απόδοχής , ο Γιώργος , μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δυό εφημερίδων , Στόχου και Λιδωρικιού , διέκοψε το 1985 την έκδοση του Λιδορικιού , και αφοσιώθηκε στην εβδομαδιαία του εφημερίδα , χωρίς όμως να πάψει να ..νοιάζεται για το χωριό μας και τα προβλήματά του , αποδεικνύοντάς το αυτό ..εμπράκτως και ποικιλοτρόπως..κάτι που είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους , τους..καλόπιστους πάντα..

Δυστυχώς ο Γιώργος έφυγε νωρίς , και δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα όσα , για το χωριό του , ονειρευόταν , άφησε όμως σοβαρότατο έργο , γιά τον τόπο μας , κάτι που αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν σημαντικοί άνθρωποι που..γνωρίζουν ..και αυτό έχει αξία , δεν είναι δε τυχαίο , που η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου , ψηφιοποίησε τα βιβλία του , δίνοντας έτσι την δυνατότητα και την ευκαιρία , στους ερευνητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά , αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες , κάτι πολύ τιμητικό και για τον ίδιο , αλλά και το χωριό μας ..

Όλες οι εργασίες του ήταν απολύτως πρωτότυπες και..ξεκάθαρες , ποτέ και κανένας δεν άφησε έστω και το παραμικρό υπονοούμενο για τη γνησιότητά τους , ενώ αντίθετα , πολλές φορές , έργα του..έπεσαν θύματα..λαθροχειριών , από διάφορους ..απίθανους , γνωστούς.. ..αντιγραφείς , κατά..φαντασίαν..λογοτέχνες ..

clip_image002

www . lidoriki . com - e-mail : kkapsalis@hotmail.com

H ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

Εδώ και τρία , περίπου , όμως χρόνια , το “ Λιδωρίκι “ , η εφημερίδα του χωριού μας , βγήκε πάλι στον…αέρα , με ηλεκτρονική τώρα μορφή , συνεχίζοντας , όσο είναι..δυνατό , το έργο του Γιώργου Καψάλη , με τις όποιες , φυσικά , διαφορές που είναι και..δικαιολογημένες , γιατί είναι δύσκολο πολύ , ή μάλλον..ακατόρθωτο , να αντιγράψεις τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου , έστω κι’ αν είναι..αδερφός σου..

Το “ Λιδωρίκι “ , με την καινούρια του..φυσιογνωμία , δομή και..λειτουργία , έχει πολλά κοινά στοιχεία , με το παλιό , πρώτα-πρώτα , έχουν τους ίδιους στόχους και..ένα και μοναδικό σκοπό , το καλό του χωριού μας , όπως επίσης , και ένα άλλο ..βασικό κοινό..στοιχείο , δεν εξαρτάται από..κανένα , δεν “ ενισχύεται “ οικονομικά από κανένα , δεν..αντγράφει κανένα , τουναντίον , αντιγράφεται συστηματικά από..κάποιους , και δεν σας κρύβουμε , πως εξελίσσεται σε..συνδετικό κρίκο του χωριού μας , του Λιδορικιού , αλλά και της Δωρίδας γενικότερα , με τους πολλούς – πολλούς , φίλους , που γνώρισαν το χωριό μας απ’ τη σελίδα μας , τις ωραίες φωτογραφίες , τις παλιές ..απίθανες ιστορίες , όπως επίσης κι’ απ’ τα ιστορικά και καογραφικά σημειώματα , που έδωσαν στους μη..Λιδορικιώτες και Δωριείς , επισκέπτες μας , μιά..τομογραφία της περιοχής μας , σε σημείο που φίλοι μας , από άλλα μέρη της Ελλάδας , ή κι’ απ’ το..εξωτερικό ακόμα , να είναι ενημερωμένοι γιά τα όσα συμβαίνουν στο χωριό μας , περισσότερο από..κάποιους χωριανούς (!) μας…

Πάνω από 4.000 , αναρτήσεις , έχουν γίνει στη Λιδορικιώτικη σελίδα , αυτά τα τρία χρόνια , πολλές χιλιάδες φωτογραφίες , σύγχρονες αλλά και του παρελθόντος , έχουν δει το φως της δημοσιότητας , και πάνω από 150.000 φίλοι μας , απ’ όλο τον κόσμο , και το..εννοούμε , έχουν..πολιτογραφηθεί “ Φίλοι του Λιδορικιού “, επισκεπτόμενοι τακτικά την αγαπημένη τους , πια , σελίδα , οι οποίοι..έχουν γίνει..γνώστες των..Λιδορικιώτικων ..γεγονότων..

Βέβαια , είμαστε σε διαρκή..επικοινωνία , ιντερνετική φυσικά , εκτός απ’ τους φίλους του Λιδορικιού , και με τους χωριανούς μας , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , πολλοί απ’τους οποίους , στέλνουν συνεργασίες τους , αναμνήσεις παλιές , απ’ την ΄Πατρίδα , όπως και πολλές φωτογραφίες , απ’ τα παλιά όμορφα χρόνια , που δημοσιεύονται ..

Επιθυμία μας όμως..ζωηρή , είναι να δοθεί η ευκαιρία , σε κάποιους , όποιους..χωριανούς μας , και κυρίως στα νέα παιδιά , να..αναδείξουν όποιο ταλέντο έχουν , γιατί είμαστε απολύτως βέβαιαοι , πως υπάρχουν ταλέντα , που ίσως..περάσουν ..απαρατήρητα , κι’ αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε..τρόπο και..θυσία ..

Ήδη , απ’ την όμορφη δουλειά του Π.Ο.Λ , ξεχώρισαν κάποια παιδιά στη..μουσική , αυτά θα πρέπει να..βοηθηθούν στο να βρουν , ενδεχομένως , το..δρόμο τους στη μουσική , κάποια ακόμα παιδιά , κάτι που δεν το ξέρουμε ακόμα , θα..ζωγραφίζουν , θα..γράφουν , κάποια κλίση..ξεχωριστή θα έχουν , θα πρέπει λοιπόν , πιστεύουμε , να τους δοθεί η ευκαιρία να..την καλλιεργήσουν και , γιατί όχι , να την..προβάλλουν..

Με αυτό το σκεπτικό , και εν..γνώσει των υπαρχουσών..μυρίων ..δυσκολιών , θα γίνει μιά προσπάθεια , με τη συνεργασία και..βοήθεια , κάποιων αγαπημένων φίλων και χωριανών , να προωρήσουμε στη συνέχιση της έκδοσης και των “ Λιδωρικιώτικων “, στις σελίδες των οποίων θα έχουν θέση εργασίες , δημιουργίες και ..έργα , γενικά , συμπατριωτών μας , που ασχολήθηκαν και ασχολούνται δημιουργικά..

Αναφέρουμε , για την ..ιστορία , πως αιφνιδιαστήκαμε , ευχάριστα βεβαίως..βεβαίως , μαθαίνοντας , τυχαία , πως η Αναστασία Νάκου – Κιτσώνα , η χωριανή μας Σούλα (όπως την ξέραμε ) Νάκου του Χρήστου και της Ευθυμίας και σκιτσάρει όμορφα , αλλά και γράφει και ποιήματα , πριν δυό χρόνια μάλιστα , αν δεν κάνουμε λάθος , κυκλοφόρησε και την πρώτη της ποιητική συλλογή.. ας θυμηθούμε το μικρό αφιέρωμά μας στη αγαπητή μα ποιήτρια και παλιά ..καλή γειτονοπούλα και φίλη ..

17.11.09

ΜΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ : “ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΑΚΟΥ “..

Aναστασία  Νάκου

IMG

Αυτή είναι ..εξωτερικά , η ποιητική συλλογή , πρώτη , αν δεν κάνουμε λάθος , εκδόθηκε α΄π’ τις Εκδόσεις “ λεξίτυπον “το 2007 , ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι’ άλλες…

Των παιδιών μου..

* * *

Χλωμά βλαστάρια

με αρβύλες και μπουφάν

Γλυκά μπουμπούκια

με πουλόβερ και κολάν

Αναστημένα με Iron Maiden

και Super man .

*

Πως κυματίζεται στους δρόμους

περπατώντας !

Πως τον αέρα ευωδιάζετε

ρουφώντας !

Ουράνια τόξα αφήνετε

γελώντας .

Κι’ όταν λυπάστε

φεύγει το χρώμα

απ’ την μπιγκόνια .

*

Όσο κι αν στη ζωή βαθειά βρεθείτε

παρακαλώ μη μαραθείτε

Κρατήστε την ψυχή σας

ανθισμένη

κόντρα σ ανέμους και σε χιόνια .

* * *

Ρόδα κουρέλια πατημένα

της γης λαβωματιές .

*

Χνάρια στο χρόνο

πετρωμένα

αγγέλων αιμάτινες σπονδές .

*

Λυγμοί στραγγίδια σκουριασμένα

σ’ άφατου πόνου τις αυλές .

*

Ελπίδας ξίφη μαραμένα

σκουλήκια μεσ’ τις κερασιές .

*

Κι ένας αγρός

με νιόσπαρτο σιτάρι

Ας μη σαλπίσει

της ζωής ο κουρσεμός .

Αυτά γι’ απόψε αγαπημένοι μας φίλοι , απ’ το απ’ το ευωδιαστό περβόλι της ποιητικής συλλογής της χωριανής μας Αναστασίας Νάκου , μιά..πρόγευση , θα λέγαμε , γιατί θα δημοσιεύσουμε και άλλα της ποιήματα , και θα..δούμε καλύτερα την οπτική γωνία ‘ απ’ τηνοποία η ποιήτριά μας ερευνά τα..πέριξ..

Δεν θα ..παρασυρθούμε στο λάθος που πολλοί κάνουν ..ερμηνεύοντας τα..γραφόμενα του ποιητή , γιατί φίλοι μου , το κάθε ποίημα , ο κάθε στίχος , έχει γραφτεί κάτω από κάποιες..ασυνήθιστες συνθήκες και..καταστάσεις , σε συγκεκριμένο ..χρόνο και..χώρο , και βεβαίως , πάντα , κάτω από ..πίεση , ε..δεν είναι λιγάκι ..τραβηγμένο , ο..πάσα ένας , από μας , καθισμένος στην..τηλεόραση , και ..χτυπώντας κάνα..δυό πιτόγυρα , με..απόλα , να κάνουμε και τους ..τεχνοκριτικούς ; Η..τους ποιηματο..ερμηνευτές ;…Αμαρτία …

Η ποίηση , ευτυχώς , ακόμα δεν προσφέρεται με το…μέτρο !!

Καλό σας ξημέρωμα …..Κ.-

Και ένα όμορφο σκιτσάκι της , φκιαγμένο στην ηλικία της παιδικής..αθωότητας ..(..χρονολογίες δεν…λέμε…)

ι

Γνωρίζουμε μια ακόμα Λιδορικιωτοπούλα , ποιήτρια , την Αθηνά Κων. Μίχου , εγγονή του αείμνηστου Ιωάννη Μίχου , που έχει κυκλοφορήσει ποιητική συλλογή της , έχουμε παρουσιάσει μάλιστα και κάποια ποιήματά της παλιότερα , αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να τα..ανασύρουμε απ’ το..αρχείο μας , επιφυλασσόμεθα όμως , σύντομα να το κάνουμε .

Η Αθηνά , που την συναντήσαμε στο χωριό τις μέρες των Χριστουγέννων , σπουδάζει Ισπανική Φιλολογία , στην Ισπανία , και έχει μάλιστα υπό..εκδοση , ποιητική συλλογή στα Ισπανικά , ίσως μάλιστα , και να έχει ήδη κυκλοφορήσει , ποιός όμως απ’ το χωριό μας γνωρίζει την δραστηριότητά της αυτή ; Ποιός Λιδορικιώτης είχε την ευκαιρία να διαβάσει τα όμορφα ποιήματά της , κανένας ..

Είμαστε ακόμα βέβαιοι , πως ανάμεσα στα Λιδορικιωτόπουλα , αγόρια..κορίτσια , υπάρχουν κάποια που..γράφουν , κρυφά , αλληλογραφώντας με τον..εαυτό τους , όπως ..όλοι στην αρχή , γιατί ..βλέπεις τα πνίγει η…άπνοια του..χώρου , και γιατί να το..κρύψωμεν άλλωστε , και η..ενδεχόμενη..κοροϊδία των…πεζο..πόρων..τμημάτων…δεν θα πρέπει , λοιπόν αυτά τα παιδιά , όποια κι’ αν είναι , να..βοηθηθούν στο να βρουν το..δρόμο τους ; Πολλές φορές το ‘χουμε πει , πως η..έλλειψη..ενδιαφέροντος από μέρους μας , γενικώς και…ειδικώς , βεβαίως..βεβαίως , έχει σαν αποτέλεσμα να..χάνονται ταλέντα ..

Απ’ την άλλη μεριά όμως , υπάρχουν και οι..κλειστές πόρτες , της παραδοσιακής..άρνησης σε παρόμοιες..ενασχολήσεις , βρισκόμαστε ακόμα , δυστυχώς , στο..όνειρο μιας θέσεως στο..Δημόσιο , να..δέσουμε τον…γάϊδαρό μας…

Το καλοκαίρι , όπως όλοι θα θυμάστε , με πρωτοβουλία του Π.Ο.Λ , καιμε τηνπροσφορά αγάπης του γνωστού ζωγράφου Στράτου Μιχαηλίδη , έγινα για κάμποσες μέρες μαθήματα ζωγραφικής , εκεί ..φάνηκε ολοκάθαρα , αυτό που λέμε και φωνάζουμε καιρό , πως τα παιδιά μας ..διψάνε για μάθηση , αλλά εμείς τους την..στερούμε , γιατί ..έτσι , δεν αρέσει , ίσως , σε μας..δείτε όμως τι..λένε και τα..παιδιά..

Zωγραφική 17-8-09 008

Zωγραφική 17-8-09 009

Το Πάσχα , αν όλα πάνε..καλά , θα ξαναγίνουν μαθήματα και μακάρι να ήταν μπορετό να οργανωθεί Πολιτιστικό εργαστήρι με πολλαπλές απασχολήσεις , άμποτε…αλλά για να γίνουν όλα αυτά , πρέπει να..νοιαστούμε όλοι μας , βοηθώντας όσο και..όπου μπορεί ο καθένας…

Τελειώνοντας , θα ματαξανα..θυμίσουμε στους χωριανούς μας όλους , μικρούς..μεγάλους , πως έχει σχεδόν δρομολογηθεί η επανέκδοση των “ Λιδωρικιώτικων “ , και βρισκόμαστε στν..αναζήτηση συνεργασιών , από νέους..και μεγάλους , που θα συμπεριληφθούν στο πρώτο τεύχος , υπάρχους βέβαια , αντιπροσωπευτικά κείμενα , ποιήματα κλπ , χωριανών μας που δυστυχώς δεν ζουν πια , αλλά ο καβγάς δεν γίνεται για να..καλυφτούν οι..σελίδες , όχι βέβαια , μακράν ημών αυτή η…σκέψη και άποψη , θα είναι ευχής έργον , οι σελίδες να γεμίσουν με ..έργα νέων , αυτός είναι ο ..στόχος μας , να επισημανθούν οι νέοι μας που έχουν..το..σποράκι…

Αναμένομεν……

Καλό σας βράδυ ….Κ.-

No comments: