19.2.10

ΚΑΙ Η ΓΛΥΚΟ..ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ : ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ ..

 

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ....ΠΙΟ...ΓΛΥΚΕΙΑ...... 

 

         ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  “ ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ “

Η ζωή μας , αδέρφια , είναι γλυκειά από μόνη της , έχει όμως και τις..πίκρες της καμμιά φορά , τότε λοιπόν γλυκάντε την , φτιάξτε ένα..ταψάκι Ρυζοριβανή , ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της περιοχής μας , που ευγενικά μας έδωσε μιά παλιά Γαλαξειδιώτισσα αρχόντισσα - νοικοκυρά η Κυρία Παρασκευή Ράπτη , που είναι και γιαγιά του Φαρμακοποιού μας και αγαπημένου φίλου , Λάζαρου Ράπτη , πάρτε ..χαρτί και μολύβι και...καλή επιτυχία......

Α…με την ευκαιρία , ας ξεκαθαρίσουμε κάτι , το ωραίο αυτό πραδοσιακό γκλύκισμα , είναι..θηλυκού γένους , δηλαδή λέγεται  “ Ρυζοριβανί και δεν έχει σχέση με το..γνωστό Βορειοελλαδίτικο ..ουδέτερο  “ Ραβανί “ , τουλάχιστον έτσι το ξέραμε εμείς στον τόπο μας , που παλιότερα ..η ρυζοριβανή , ήταν ..πρώτο παραχέρι , π’ λένι…


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό ρύζι γλασσέ .
1 1/2 κιλά , ζάχαρη .
150 γραμμάρια ελαιόλαδο .
Μύγδαλα η γαρύφαλλα .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ.


Βάζουμε το ρύζι σε νερό για 15-20 λεπτά , το στεγνώνουμε και το.. ψιλοκόβουμε .
Μετράμε το ρύζι με νεροπότηρο , και γιά κάθε ποτήρι ρυζιού βάζουμε στην κατσαρόλα , δύο ποτήρια νερού , 1 προς δύο δηλαδή .
Βράζουμε το νερό , προσθέτοντας με τη σειρα , λάδι + ρύζι +ζάχαρη , ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ' την κατσαρόλα , λαδώνουμε τότε το ταψί , αδειάζουμε μέσα το μείγμα , το χαράζουμε ..μπακλαβαδωτά , και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα μύγδαλο η ένα γαρυφαλλάκι .
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς και μέχρι η ριβανή μας να ροδίσει καλά-καλά .
Μετά...αφού κρυώσει..λιγάκι...Τσακίστε την......α...προαιρετικά ρίχνουμε , άν θέλουμε και λίγη...κανελλίτσα , αν...λέω..αν..θέλουμε.... ( Όχι όμως πάνω από..πεντε κομμάτια , κάθε..φορά , μπορεί να σας..πέσει λίγο..βαριά..) .


Σε όλους σας καλή επιτυχία και...καλοφάγωτη και στην κυρία Ράπτη ευχές και πολλές ευχαριστίες....με την ελπίδα και την..ευχή πως θα μας δώσει κι' άλλες ..λιχουδο..συνταγές...


Καλό σας βράδυ , απ' το Λιδορίκι με αγάπη ...............Κ.-

No comments: