26.2.10

ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

             Κ  Α Ι

 

   Ξ Ε Ρ Ο       Ψ Ω Μ Ι

 

 

  Όλοι οι..Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι , αδέρφια , σ’ όλόκληρη τη χώρα μας , βρίσκονται σε..οργασμό , μη..κοιτάτε πονηρά , σε ..Πολιτιστικό οργασμό εννοούμε , καταστρώνουν προγράμματα , μελετάνε , τα..” δρώμενα “ που θα παρουσιάσουν , γιατί , κακά τα ψέματα , πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς  γυφτο..συρτο ..τσιφτετέλια κι…δρώμινα , δεν γίνονται ..

   Ένα πράμα όμως δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε , όλοι αυτοί οι..καλλιτέχνες του…καλοκαιριού , που ξεχύνονται και κολλάνε σαν..βδέλλες τα καλοκαίρια , στην έρμη την Επαρχία , πουλώντας .. φύκια για μεταξωτές κορδέλες , όλο τον άλλο καιρό , που βρίσκονται ; που ..κρύβονται ; Θα μου πείτε , το χειμώνα …αράζουν , κάνουν την καλοκαιρινή τους ..αρπαχτή , και μετά ..εβίβα στα κορόϊδα ..

   Βέβαια , μην ακούτε και μη πιστεύετε , τα διάφορα ποσά που …εντέχνως…διαρρέονται , πως παίρνουν , όοοχι , αυτά είναι μερικώς..παραμύθια , γιατί απ’ τα ποσά αυτά …τρώνε πολλοί , πάρα..πολλοί ..έχει..φαί αδέρφια ο…Πολιτισμός (!!!) πολύ…ψωμί , π’ λένι , και τι..πολιτισμός …μι τα..ούλα τ΄…οι πρώτες προσκλήσεις , δε , άρχισαν να φτάνουν , να ξέρει ο κοσμάκης να ..προγραμματίζεται , ο φίλος μας ο Αλέκος  Παπανδρέου , Πρόεδρος των Αμυγδαλιωτών , έλαβε  κι’ όλας την πρώτη..διαβάστε , κι’ απολαύστε τη..

 

 

“ Ήρθε ή πρόσκληση , γραμμένη σε κάρτα, με σχεδιάκια, σκιτσάκια και τις υπογραφές στο τέλος φαρδιές πλατιές.

“ Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Συλλόγου Ανω Κουτσούφλιανης

«Ο Αγιος Αθανάσιος» σας καλεί να παραβρεθείτε στην καλοκαιρινή εκδήλωση του Συλλόγου μας που θα γίνει στις ΧΧ Αυγούστου στην Πλατεία του χωριού.

Δημοτική Ορχήστρα με τούς Απόστολο Κλαπανάρα

Ρία Τραγουδιάρα και στο κλαρίνο τον μοναδικό

Αποστόλη Ζαφειρόπλο.”

Είδες η Κουτσούφλιανη; Τα πρώτα ονόματα στα πανηγύρια φέρνει και με κασέ που φτάνει τα 6, ,7, 8 ίσως και τα 10 χιλιάρικα τη βραδυά, με χορηγίες συγχωριανών πολύ ματσό, ή από άλλες πηγές.

Και με λαχειοφόρο, με πρώτο δώρο την φλατ τηλεόραση των 42 ιντσων προσφορά του ενός εκ των χορηγών, αυτού με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που όπου νάναι θα εξαγοραστεί από κάποιο ΑΒΓΔΕΖΗΘ Βασιλόπουλο, Μαρινόπουλο, Παπαδόπουλο, Θανόπουλο και γενικώς ...όπουλο. και μετά θα δείς λαχειοφόρο με φλατ φέτα και τυρογαριδάκια.

Και καπάκι επόμενος κίτρινος φάκελλος πρόσκληση ,σε λευκό χαρτί Α4 αυτή τη φορά (γιατί η καρτούλα όσο νάναι στοιχίζει) , του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρα Παναγιάς με τα ίδια πάνω κάτω κλισέ λόγια, μόνο που η ορχήστρα εδώ είναι ο Μήτσος ο καφετζής του χωριού που τραγουδάει αμα λάχει, μιά ώριμη τραγουδίστρια ονόματι Σούλα Ρούλα, Τούλα δεν έχει σημασία που από λεπτο κοριτσάκι του κάποτε έχει γίνει αρκουδολαχτάρα του σήμερα, ,και το κλαρίνο, Ρομά απ την Αχαγιά με χρυσό ρολόι χρυσή αλυσίδα και ασσορτί κυνόδοντα. Θα πάρουν ενάμισυ χιλιάρικο όλοι μαζί κι ότι βγάλουν απ τη χαρτούρα

Δυο χωριά, δυο ορχήστρες, δυό σύλλογοι, δυο διαφορετικοί κόσμοι.

Αν εσύ τώρα που είσαι απ την Δώθε Παναγια, και είσαι απ αυτούς που τραβάει η όρεξη τους κλαρίνα, θα πάς φυσικά στην Κουτσούφλιανη λόγω των λαμπερών ονομάτων και όχι στην Πέρα Παναγιά που είσαστε το ίδιο χωριό βρε αδελφέ.

Θα πληρώσεις 30 ευρώ το κιλό το κρύο αρνάκι, ποιό αρνάκι δηλαδή, γεροτράγος συνταξιούχος του ΟΓΑ είναι, αλλα τέλος πάντων ας πάει και το παλιάμπελο, θα σκάσεις και τρία ευρώ τη χλιαρή εως ζεστή μπύρα, μια αγνώστου ταυτότητας σαλάτα (πως λέμε σαλάτα ΟΥΦΟ) προσφερόμενη ως χωριάτικη και φέτα στα πλαστικά πιάτα και ίσως καμμιά περίπου τηγανιτή πατάτα, πράγμα πολύ δύσκολο εως ακατόρθωτο.

Και θα μείνει η Πέρα Παναγιά με 134 ηρωϊκούς χωριανούς (τους αποκαλούμενους κακομοίρηδες !!! ) να γλεντήσει με το Μήτσο τον Καφετζή και την λοιπή ορχήστρα γιατι οι υπόλοιποι 182 χωριανοί (οι ξύπνιοι !!!) Περαπαναγιώτες έφυγαν μαζί με τους Δώθεπαναγιώτες (άλλοι ξύπνιοι !!!), για την Κουτσούφλιανη, επειδή θέλουν να ακούσουν σώνει και καλά Απόστολο Κλαπανάρα γιατί αν δεν τον ακούσουν δεν θα πάει καλά ο χειμώνας και πως να χάσεις τέτοιο κελεπούρι (αυτός

κι ο Παβαρότι θεος σχωρέστονε είναι οι μοναδικοί σε όλη την υφήλιο). και βέβαια γιατί κανείς τους δεν σκέφτηκε ότι κανονικά θα έπρεπε να καθήσουν να βοηθήσουν το χωριό τους και τον σύλλογο τους αφού ούτως ή άλλως ο Απόστολος Κλαπανάρας τραγουδάει και τ άλλα βράδυα σε διπλανά χωριά.(χωρίς τον Παβαρότι θεος σχωρέστονε) Ούτε όμως που τους πέρασε απ το μυαλό. Είναι πολύπλοκη σκέψη.

Μην το ψάχνουμε όμως. Ο καθένας έχει τη δική του αυστηρά προσωπική λογική κι αν μπείς στη διαδικασία να συζητήσεις γιατί και πως και τι δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη.

Αμα ο άλλος αποφασίσει πως θέλει να ακούσει Κλαπανάρα και Ζαφειρόπλο σήμερα δεν του αλλάζεις γνώμη όσο κι αν χτυπιέσαι. Είναι νομοτελειακό. Άλλο σήμερα άλλο αύριο

Το λέει κι η παροιμία μην αναβάλλεις πότε για αύριο το κλαρίνο που μπορείς να ακούσεις σήμερα, όλα τα άλλα ανάβαλλε τα.

Έτσι είμασταν δυστυχώς , έτσι είμαστε κι έτσι θάμαστε μια ζωή. Δεν αλλάζουμε.

Κι όσο κι αν το παραπάνω παράδειγμα είναι απολύτως φανταστικό, δυστυχώς έτσι είναι και η πραγματικότητα.

Κανείς δεν νοιάζεται για τίποτε παρά μόνο για την πάρτη του, τη διασκέδαση του, το εγώ του, τό βόλεμα του κι ασε τους άλλους τους ηλίθιους να κουρεύονται, να τρέχουν σαν τους τρελλούς για να κλείσουν ορχήστρα με αναιμικό έως ανύπαρκτο ταμείο, να βάλουν ακόμα κι απ την τσέπη τους για να βγούν τα έξοδα, να αγωνιούν και να ιδρώνουν μπας και κάνουν κάτι καλό. Να πουλήσουν λαχνούς που σιγά μην εξαντληθούν...... Χωρίς κέρδος κέρατα.

Και βέβαιότατα θα τα ακούσουν οπωσδήποτε κι απο πάνω για κακοδιαχείριση, για λάθος επιλογές, γιατί χάλασαν πολλά, γιατί χάλασαν λίγα γιατι έφεραν τον Α ή τον Β και όχι τον Γ ή τον Δ γιατί η λαχειοφόρος ήταν κακή, γιατί το φαϊ δεν ήταν καλό, γιατί δεν βλέπουν καλά ή δεν ακούν καλά, γιατί έρχονται οι επίσημοι και τους τραπεζώνουν τους άχρηστους που όμως τους κάνουν μετάνοιες μόλις τους δούν αυτοί οι τιμητές των πάντων, έστω κι αν αυτοί οι άχρηστοι όπως τους αποκαλούν έβγαλαν κι ένα κοντύλι καθόλου άχρηστο για να καλυφθούν αρκετές από τις ανάγκες της εκδήλωσης. Αλλά στην αχαριστία μεταπτυχιακό έχουν όλοι. Γιατί το ένα γιατί το άλλο.

Και βλέπεις ανθρώπους των συμβουλίων όλων των Συλλόγων να αγχώνονται να εκνευρίζονται να συγχύζονται και σε κάποια στιγμή να σου λένε ρε δε μας παρατάτε όλοι μαζί. Και κάποιοι τα βροντάνε σύξυλα όλα και ύστερα μένουν δυο τρείς δύστυχοι να τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Φαύλος κύκλος.

Κι ύστερα αναρωτιούνται όλοι και βγάζουνε πύρινους λόγους και κρίνουν και δίνουν οδηγίες προς τους ναυτιλομένους (πάντα απο μακριά) οι ειδήμονες τι πρέπει να γίνει, Διότι τα πανηγύρια φθίνουν και οι σύλλογοι φυτοζωούν και κάτι πρέπει να γίνει. Αμ τι να γίνει; Τι μπορεί να γίνει; Το πράμα μιλάει απο μόνο του , ενας δυο κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη.. “.

  Βγάλτε λοιπόν το..τεφτεράκι σας , κι’ αρχίστε να σημειώνετε τις ημερομηνίες απ’ τα διάφορα ..” δρώμενα “ , παραστάσεις , αναπαραστάσεις , ανα..βιώσεις , αντι..βιώσεις κ.δ.σ , που θα σερβιριστούν , με..μπόλικο κουτόχορτο , για την…πέψη φυσικά , θα ..βγάλουμε και μια..μικρούλα λαχειοφόρο , έτσι για τα..μικροέξοδα , και για μια ..μικροκαβατζούλα του ..Εκπολιτιστικού , όλα αυτά βεβαίως , εν μέσω..Αυγούστω , έτσι κάνα..διημερο..τριήμερο , 15 με..17 τ’ μηνού  ,  κι’ από…χρόνου πάλι…τελικά ένα ..καλοκαίρι ..όμορφο , ήσυχο και..πολιτισμένο , πότε θα..ζήσουμε ;

   Α…μη το ξεχάσουμε , τ’ Άι ..Παντελεήμονα , έχει..παν’γύρ στ’ν   Άνου Ραχούλα …Ημαθίας , στ’ν’ κάτ’ πλαταία

Δημοτική Ορχήστρα με τούς Απόστολο Κλαπανάρα ,

    Ρία Τραγουδιάρα και στο κλαρίνο τον μοναδικό

        Αποστόλη Ζαφειρόπλο.”

     Κάτι..συμπτώσεις αδέρφια …..

    Καλό  σας  βράδυ , και μη ξεχνάτε τον..πολιτισμό …

No comments: