19.2.10

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ : ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

 

  Νηστεία..τέχνας κατεργάζεται , έλεγαν οι ..παλιοί , λόγω λοιπόν , που μπήκαμε στη  σαρακοστή , για να θυμηθούμε και καμια..συνταγούλα της..προκοπής..έτσι να..κυλήσει ο καιρός , μέχρι να έρθει το…Πάσχα ..

Ωραία και..λαχταριστή η πατατόπιτα , αλλά θέλει και λίγο..δουλίτσα , βέβαια ......

Από πέρυσι , αγαπημένοι μας φίλοι , είχαμε αρχίσει να σας δίνουμε όμορφες και κυρίως..νόστιμες συνταγές με Λιδορικιώτικα και γενικότερα , Ρουμελιώτικα φαγητά , σήμερα λοιπόν , σας δίνουμε τη συνταγή μιάς νοστιμότατης και..λαχταριστής πατατόπιτας ...έτσι γιά να τη φκιάξετε μεθαύριο που είναι και Κυριακή , και φυσικά να την...τσακίσετε , όπως λέμε εμείς οι..νέοι !!

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ .

 

Διά..πάσα ενδεχόμενον , που λέμε , σας δείχνουμε και πως...γίνεται το..χειροποίητο φύλλο , έτσι γιά να το ..φτιάξετε , είναι πολύ-πολύ..απλό , δοκιμάστε......

1/2 ΄φύλλο γιά πίτες , αν και καλύτερα θάταν ν' ανοίξετε σπιτικό , χειροποίητο .

5-6 μεγάλες πατάτες .

1 ματσάκι άνιθο .

1 μικρό κρεμμύδι .

1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο ( χωρίς...ορυκτέλαιο...)

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι .

αλάτι , πιπέρι και ένα μέτριο ταψί .

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η .

 

Βράζετε τις πατάτες και τις λυώνετε , όπως περίπου γιά τον πουρέ , ψιλοκόβετε τον άνιθο , τρίβετε και το κρεμμύδι , τα ανακατέβετε με τις πατάτες , ρίχνετε το αλάτι , το πιπέρι , το αλεύρι και δουλεύετε να γίνει σωστή ανάμειξη .

Λαδώνετε ( ..γίνεται δουλειά στην Ελλάδα χωρίς..λάδωμα ; )το ταψί , που όπως είπαμε είναι μέτριο σε μέγεθος , στρώνετε το φύλλο , απλώνεται τη γέμιση , μπορείτε να βάλετε δυό τρία φύλλα με γέμιση ανάμεσά τους , πάντα όμως..λαδωμένα , λαδώνετε και το πάνω φύλλο και την ψήνετε γιά 40-45 λεπτά στο φούρνο σας στους 200 βαθμούς .

Με την ίδια βασική συνταγή , αλλά με την προσθήκη τριμμένου τυριού , 250-300 γραμμάρια , και αν θέλετε και λίγο γάλα και βούτυρο ( προαιρετικά πάντα ) , η πίτα μας γίνεται πιό...νόστιμη αλλά φυσικά παύει να είναι..νηστίσιμη .

Εμείς πάντως , όπως κι' αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε , σας ευχόμαστε ..πολλή επιτυχία και ...καλοφάγωτη .

Καλό σας βράδυ..........Κ.-

No comments: