19.1.09

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ : ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ .

 

IMG_0005

   Τελειώνοντας , προ ημερών , τη δημοσίευση της αφήγησης του χωριανού μας συγγραφέα , σας είχαμε υποσχεθεί  , να σας δώσουμε , εν..καιρώ , κάποια βιογραφικά στοιχεία του , σήμερα λοιπόν εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας .

" Ο Αθανάσιος Ευσταθίου , γεννήθηκε στο χωριό μας , το Λιδορίκι , το 1915 , σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , στο τμημα Φυσικής , και το 1939 στρατεύτηκε . Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο , και πήρε μέρος , ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός , σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις ( Κακαβιά , Γεωργουτσάδες , Δέλβινο , Αγ.Σαράντα , Χειμάρα ) , γιά τις προσφερθείσες στην Πατρίδα πολλές υπηρεσίες του παρασημοφορήθηκε με το μετάλλειο ηρωικών πράξεων , αποστρατεύτηκε το 1941 .

   Αργότερα επιστρατεύθηκε πάλι , και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του εμφυλίου πολέμου , και φυσικά στην μάχη του Λιδορικίου στις 18-4-1949 , που περιγράφει στο βιβλίο του , και γιά την οποία του απενεμήθη το μετάλλειο του Πολεμικού Σταυρού Γ' Τάξης , αποστρατεύθηκε την 31-1-1950 και μετανάστευσε στο Οχάϊο τον ίδιο χρόνο . Συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική , στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και προσλήφθηκε σαν Φυσικός Ερευνητής από την R.C.A  Κορπορέισον .

   Παντρεύτηκε την Μπέσυ Πρόφερες και απόχτησαν μιά κόρη , και έχουν και ένα εγγόνι , τον Αθανάσιο . Παρ' ότι πολυάσχολος , ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δραστηριότητα , στην περιοχή του  και συμμετείχε σε όλες τις Ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις καθώς και τις Εκκλησιαστικές , γιά 15 δε χρόνια ήταν ενεργό μέλος του Συμβουλίου εκπαίδευσης , και γιά 5 χρόνια Πρόεδρος , γιά την προσφορά του στον Ελληνισμό των Η.Π.Α , ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος του απένειμε το μετάλλειο του Αγίου Παύλου .

   Σήμερα ο συγγραφέας , 94 πιά ετών , ζει με την οικογένειά του στο Ν . Τζέρσυ των Η.Π.Α , δεν ξέρουμε αν έρχεται στην Πατρίδα μας , αλλά πολύ θα το θέλαμε να τον συναντήσουμε και να συζητήσουμε μαζί του , έχουμε τόσα πολλά να τον ρωτήσουμε... "

                      Καλό σας βράδυ ........Κ.-

No comments: