27.1.09

..TYΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ..

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ....
ΟΙ ...ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ....

Απ' τις " αναμνήσεις " της χωριανής μας Σοφίας Παλαιολόγου , σας μεταφέρουμε ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής του χωριού μας , τους Τύπους της Αγοράς , όπως τους θυμάται , τουλάχιστον , η συγγραφέας .

" Ο πλουσιότερος της εποχής ήταν κάποιος Κολοκύθας Ανδρέας . Αυτός ήταν παχύς και κοντός . Είχε 4-5 σπίτια , μιά υπηρέτρια και ένα παπαγάλο , ο οποίος φώναζε το όνομα της υπηρέτριας και του αφεντικού του , καθώς και τη φράση " Ανδρέα , θες καφέ ; Άντε αγόρασε και πιες !"
Όταν έβγαινε βόλτα στην πλατεία , καθόταν κάτω απ' τον πλάτανο της Βαθειάς και έπινε τον καφέ του . Ήθελε όμως , τρεις καρέκλες στη διάθεσή του ! Μιά γιά να κάτσει , μία γιά να βάλει το ραβδί του και μία γιά το καπέλο του , ένα κλακ ρεπούμπλικα !
Ένας άλλος τύπος ήταν ο Μαργέλλος η Σαψαρής . Αυτός έκανε αστεία πολλά και σκάρωνε γκάφες σε όλους " αλησμόνητες " γιά να γελάνε και να περνάει η ώρα στην αγορά με " ΚΑΛΑΜΠΟΎΡΙ " .
Πριν τον πόλεμο , είχε εμφανιστεί στο Λιδορίκι και ένας πλανώδιος ιχθυοπώλης . Ήταν ψηλός , χοντροκομμένος και είχε ένα πρόσωπο γεμάτο φακίδες , με μιά μεγάλη μύτη .Γύριζε με ένα πανέρι γεμάτο ψάρια στο κεφάλι και ήταν μόνιμα ξυπόλυτος " χειμώνα-καλοκαίρι ".Μετά τον πόλεμο χάθηκε !"

Πολύ συνοπτικά η αγαπητή μας Σοφία , μας δίνει τις..παιδικές της αναμνήσεις γιά το κομμάτι αυτό της Λιδορικιώτικης ζωής , επειδή όμως το θέμα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρον , θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες , από χωριανούς μας που ζούνε και..φυσικά , θυμούνται , γιατί απ' όσο γνωρίζουμε , υπάρχει ..άφθονο ..υλικό , και είναι αμαρτία να μην καταγραφεί , ύστερα η ..Λοιδορικιώτικη...σκανταλιά , είναι...διαχρονική , και αν εξαιρέσουμε τα τελευταία..τελευταία χρόνια , το χωριό μας είχε πάντα ενδιαφέροντες τύπους και μάλιστα..αξιομνημόνευτους........Κ.-

No comments: