24.1.09

TA ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ .

 

Το παρακάτω κείμενο , γραμμένο απ' τον μπάρμπα Σπύρο Σφέτσο , δημοσιεύτηκε στα "ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΑ " του Γιώργου Καψάλη το 1983 και αναφέρεται στα αναθέματα που υπάρχουν στο Λιδορίκι και την γύρω περιοχή .

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι στην αρχαιότητα ο όρος ανάθημα η ανάθεμα δήλωνε το αφιέρωμα σε ένα Θεό , μπορούσε δε να είναι ένα αντικείμενο , ένα γλυπτό , ένα κόσμημα κι' ακόμα , όπλα κοσμήματα , πολύτιμα υφάσματα , αγάλματα , βραβεία που είχαν αποκομίσει αθλητές σε αγώνες  , ολόκληροι ναοί και θησαυροί , μπορούσε δε το ανάθεμα να είναι ατομικό η και ομαδικό . Οι πρώτοι όμως Χριστιανοί το θεωρούσαν ασέβεια και πράξη τυπικού μαύρης μαγείας , αυτή δε η αρνητική σημασία του όρου συναντάται και στους ιερούς κανόνες της εκκλησίας , χαρακτηρίζοντας εκείνον που διαχώρισε οριστικά τη θέση του απ' την κοινωνία της εκκλησίας και , επομένως , στερήθηκε τη θεία χάρη και τα ποτελέσματά της .

Γνωστό στους ΄παλιότερους είναι το " ανάθεμα κατά Βενιζέλου " , ενέργεια αντιβενιζελικών οργανώσεων και της Ιεράς Συνόδου , που αποσκοπούσε στην πολιτική εξόντωση του Ελευθέριου Βενιζέλου , επειδή αυτός προχώρησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικλης Άμυνας και ενέπλεξε την Ελλάδα στον Α' παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό τών συμμάχων γεγονός που δυσαρέστησε τον γαμπρό του Κάιζερ , βασιλιά Κωνσταντίνο .

Το ανάθεμα πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως , στην Αθήνα , από 12 έως 25 Δεκεμβρίου 1916 , ανάλογες ενέργειες οργανώθηκαν και σε όλες τις πόλεις και τα χωριά που ελέγχονταν από τους βασιλικούς , οι συμμετέχοντες στη διαδικασία , έριχναν μιά πέτρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου και δημιουργούνταν ο σωρός του αναθέματος , η πέτρα δε που έριχναν ονομάσθηκε πέτρα του αναθέματος .

Γράφει λοιπόν ο αείμνηστος Σπύρος Σφέτσος :

" Στην περιφέρεια Λιδορικίου υπάρχουν τέσσερα " αναθέματα ".

Το πρώτο είναι " ΤΟΥ ΚΟΛΑΝΤΖΗ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ". Αυτό έγινε γιατί εκεί έριχναν " μαύρη πέτρα " όλοι οι αγωγιάτες που περνούσαν απ' το χάνι του και έπεφταν ..θύματα της εκμεταλλεύσεώς του. Εκτός των πανάκριβων τιμών που τους πούλαγε τα είδη του , ο Κολαντζής τους έβρεχε το αλάτι του μονοπωλείου , που διαχειριζόταν , και όταν αυτοί γύριζαν στα χωριά τους υποχρεώνονταν να πληρώνουν τη διαφορά του βάρους που παρουσιαζόταν , στους εμπόρους , γιά λογαριασμό των οποίων έκαναν τη μεταφορά .

Το δεύτερο , λέγεται " ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΡΓΟΥΣ " και βρίσκεται στο δρόμο  Λιδορικίου - Καρουτών , μετά τον " Πλατό " , προς το μέρος των Καρουτών . Η φράση , μάλιστα , ήταν χαραγμένη πάνω σε βράχο , που τώρα έχει ανατιναχθεί , αλλά κανένας δεν θυμάται , πλέον ,γιά ποιούς συγκεκριμένους κακούργους δόθηκε το όνομα .

Τα άλλα δ'υο " αναθέματα " έχουν σχέση με τον Βενιζέλο . " ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ", είναι και τα δύο . Έγιναν στη στενότερη περιοχή του Λιδορικίου , το ένα στις " Λάκκες " , και το άλλο προς τα Καλτεζιά . Τα έφκιαξαν οι " Επίστρατοι " που θεωρούσαν προδότη τον Κρητικό πολιτικό  " .

Τα Λιδορικιώτικα ..αναθέματα , τα θυμούνται οι παλιότεροι , όπως ακόμα μερικοί θυμούνται τα...καμώματα του Κολαντζή , που είχε το χάνι στην Εταυεινή , που παλιά τη λέγαν Χάνι . Ο Κολαντζής λοιπόν , είχε στη φωτιά την κατσαρόλα με τη φασολάδα , και κάθε τόσο έριχνε και μιά ματιά προς την προκυμαία , γιά να δει αν έχει κόσμο , αγωγιάτες δηλαδή , κι' όταν έβλεπε..πελατεία , φώναζε στη γυναίκα του , που μαγείρευε : γυναίκα ρίξε κι' άλλο νερό στην κατσαρόλα , έρχεται κόσμος....

Βέβαια κάτι παρόμοιο συνέβαινε σ' όλα τα χάνια , κι' είχαμε αρκετά στην περιοχή μας , αλλά μ' αυτά θα ασχοληθούμε μιά άλλη φορά... Κ.-

No comments: