25.9.10

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ..

 

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Με τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες ασχολείται σήμερα η πλειονότητα των εφημερίδων. «Αυγή» και «Ριζοσπάστης» επιλέγουν να αφιερώσουν το πρώτο θέμα τους στην τροπολογία για την ακύρωση αποφάσεων του οργανισμού διαιτησίας, ενώ ο «Κόσμος του Επενδυτή» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό του σε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:  "Τα 3 σενάρια για τις τράπεζες- Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων βλέπει και κρατικοποιήσεις"

"Ακόμη και τις κρατικοποιήσεις τραπεζών, εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις, έβγαλε η οικονομική κρίση από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων", αναφέρει η εφημερίδα. Σημειώνει ότι οι διεθνείς τραπεζικοί σύμβουλοι, που θα αποτιμήσουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και θα διερευνήσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η ΑΥΓΗ: "Παίρνει και τα ρέστα"

Η εφημερίδα ασχολείται με την κατάθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των αυξήσεων, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση σε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι Τράπεζες"

"Η Αγροτική Τράπεζα δεν κατάφερε να αντέξει στα δυσμενή σενάρια ύφεσης για την περίοδο 2010-2011, γεγονός που προβληματίζει τον βασικό της μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας", τονίζεται μεταξύ άλλων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κάντε διακοπές χωρίς ενοχές!... Απίστευτη παρότρυνση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κι ενώ οι πολίτες στενάζουν!"

Η άδεια που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης για διακοπές τον Αύγουστο απασχολεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

ΑΥΡΙΑΝΗ:  "Ανοίγει ο δρόμος για εξαγορές και συγχωνεύσεις- Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα σκληρά τεστ αντοχής".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες -πλην ΑΤΕ- έδωσαν "το δικό τους "αγώνα" και με επιτυχία.

ΤΟ ΒΗΜΑ:  "Αντέχουν οι τράπεζες στο κόκκινο μόνο η ΑΤΕ"

Γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί ισχυρού ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "ΣΤΡΕΣ με το τεστ αντοχής των τραπεζών"

Στη δοκιμασία κοπώσεως των τραπεζών αφιερωμένο και το πρωτοσέλιδο της "Βραδυνής"

ΕΘΝΟΣ: "Προσλήψεις με δόσεις στα νοσοκομεία- "Ανάσα" για τη λειτουργία του ΕΣΥ"

Για ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων με 6.103 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέχρι το τέλος του έτους κάνει λόγο η εφημερίδα. "Οι 3.103 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο και αφορούν προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2009.Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)" αναφέρεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Δ. Ιωαννίδης εκλεκτός του Κ. Καραμανλή"

Στις τελευταίες ημέρες της χούντας αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Φωτιά στους υπουργούς! Καταντήσατε μάνατζερ των υπαλλήλων του ΔΝΤ".

Η εφημερίδα καταγράφει δηλώσεις του στελέχους της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι φόροι διώχνουν ελληνικές & ξένες επιχειρήσεις"

Η εφημερίδα κάνει λόγο για σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για νέες αλλαγές στη φορολογία των ανωνύμων εταιρειών, γράφοντας ότι "ο καθορισμός του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών στο 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρίες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, είναι μία από τις βασικές εταίρες για τις οποίες έχει ξεσπάσει κύμα αποχωρήσεων μεγάλων ομίλων από την Ελλάδα".

ΕΣΤΙΑ: "Οι δημιουργοί των ελλειμμάτων"

Στα χρέη των κομμάτων αναφέρεται η εφημερίδα. "Οι ίδιοι άνθρωποι που διαχρονικά υπερχρέωσαν το ελληνικό δημόσιο και το οδήγησαν στα πρόθυρα της πτωχεύσεως, έχουν υπερχρεώσει και τα κόμματά τους", σημειώνει.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλαγές στις τράπεζες, αρχή από την ΑΤΕ"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εξελίξεις δρομολογούν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Η επιτυχία των πέντε από τις έξι, που πέρασαν τη βάση, αλλά και η αποτυχία της Αγροτικής, αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, με την πρώτη να καταγράφεται από την πλευρά του Δημοσίου, το οποίο ανακοίνωσε μεν ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, καθώς είναι ο βασικός της μέτοχος..."

Ο ΛΟΓΟΣ: "Θετικό το τεστ αντοχής... για τις μεγάλες τράπεζες της ΕΕ"

"Αν και η τράπεζα, παρά την κρίση, κατάφερε να διατηρήσει ικανοποιητική ρευστότητα με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94,5%, οι ελλείψεις σε ίδια κεφάλαια επηρέασαν περαιτέρω αρνητικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας", αναφέρει για την Αγροτική.

ΤΑ ΝΕΑ:  "Καταπίνει ΔΕΚΟ η μαύρη τρύπα- Στο στόχαστρο της τρόικας νοσοκομεία, δήμοι, ΟΣΕ, λεωφορεία"

Ο ΟΣΕ, τα νοσοκομεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι άλλες ΔΕΚΟ με τα μεγάλα ελλείμματα. βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ΝΙΚΗ: "Ο νέος αναπτυξιακός νόμος- Οι ενισχύσεις που δίνονται ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης".

Παρουσίαση των βασικών σημείων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στο "γύψο" μισθοί-μεροκάματα με νόμο στον ιδιωτικό τομέα".

Κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία που βάζει ταβάνι στις αυξήσεις, αλλά και στη ΓΣΕΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που χαρακτηρίζει "συμφωνία της ντροπής".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:  "Θετικό τεστ για τις τράπεζες- Αντεξαν οι πέντε στις έξι"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τι σπουδάζει η Θεσσαλονίκη- Η κρίση αποτυπώνεται στα μηχανογραφικά"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  "Διακοπές με...δυσοσμία- Διαμαρτυρία παραθεριστών της Ασπροβάλτας"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Πλεόνασμα κεφαλαίων 3,3 δισ. για 6 τράπεζες"

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα τεστ δείχνουν deals- Πέρασαν τον πήχυ οι τράπεζες, εκτός ΑΤΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αντεξαν τα τεστ οι τράπεζες"

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Δεν προστατεύω τις πλάτες μου - Συνέντευξη - Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει αισιόδοξος και άγνοια κινδύνου..."

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν τη δοκιμασία"

enet  Ελευθεροτυπία

 

 

Θολό το τοπίο για το Ελληνικό

«Δεν θα γίνουμε Λας Βέγκας» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις από το Κατάρ

Ο Γιώργος Πεταλωτής στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών

Ο Γιώργος Πεταλωτής στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

 

«Ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε» τονίζει η κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιεύματα, αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συμφωνία για επενδύσεις μέχρι 5 δισ. ευρώ από το Κατάρ στη χώρα μας. Οι δύο πλευρές θα συστήσουν κοινής επιτροπής εντός δύο μηνών προκειμένου να εξειδικεύσουν τα πιθανά επενδυτικά έργα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι στη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το Ελληνικό, έκανε λόγο για «σενάρια» και επεσήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.
Αργότερα και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις, ο οποίος υπογράφει το μνημόνιο, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη. Βάσει αυτού δεν περιλαμβάνονται, ούτε πάντως αποκλείονται, επενδύσεις στο Ελληνικό. Επιβεβαιώνεται όμως το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις σε «τουρισμό, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικό τομέα και ενέργεια».
Οι δύο πλευρές θα συστήσουν εντός διμήνου Κοινή Επιτροπή «στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας.
«Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας», προσθέτει η ανακοίνωση του Χ.Παμπούκη.
Το Qatar Investment Authority (QIA) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να επενδύει τα πλεονάσματα του Κατάρ από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του QIA είναι ο Σεΐχης Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες στον QIA, ο οποίος απέκτησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενεργητικό αξίας άνω των 60 δις δολαρίων.
Στρατηγική του επενδυτικού βραχίονα του εμιράτου είναι να επενδύει στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, με έμφαση στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις του βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στην Ελλάδα έχει αγοράσει το 4% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 7% της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, έχει προχωρήσει σε συμφωνία για επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
* «Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πραγματικότητα και ενδεχομένως και υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά σε κάθε περίπτωση με καλή πρόθεση και αποφασιστικότητα, είναι ταγμένη στην δημιουργία, μέσα στον χρόνο που έρχεται, ενός έντονα αναπτυξιακού επενδυτικού κλίματος και αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά και τους κατ’ εξοχήν φίλους και συνεργάτες μας του Αραβικού κόσμου» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο επίσημο δείπνο με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες του 3ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που συνδιοργανώθηκε με τον ΣΕΒ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι.
Ελληνικό α λα ελληνικά
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο Flash για το θέμα του Ελληνικού, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση «η Πολιτεία βάζει τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο. Πρέπει να είναι, λοιπόν, μια επένδυση που θα αφήνει μια μεγάλη υπεραξία στη χώρα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
» Θα είναι μια επένδυση που δεν θα αφορά μόνο τους όμορους δήμους του Ελληνικού, είναι μια επένδυση για το Λεκανοπέδιο. Θα είναι ένα τοπόσημο, δηλαδή θα μπορούμε να λέμε ότι κάποιοι που θα επισκέπτονται την Αθήνα θα έρχονται για να επισκεφτούν και αυτό που έχει γίνει στο Ελληνικό. Και θα είναι μια επένδυση που ουσιαστικά θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για το πρώην αεροδρόμιο, δεν θα λέμε το πρώην αεροδρόμιο.»
Καταρχήν θετική εμφανίζεται η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση. Μιλώντας στον Real Fm, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Θέλουμε να εξετάσουμε τη συμφωνία. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά δεν θα δώσουμε και λευκή επιταγή.»
Ως προς το Ελληνικό, η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά πιστεύει για την αξιοποίησή του. «Διότι, μέχρι τώρα, αναπτύσσονται αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις. Οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από το κυβερνών κόμμα, μόνο σύγχυση προκαλούν, τόσο στους πολίτες, όσο και σε ενδεχόμενους επενδυτές.»
Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει: «Ο λαός δεν χρειάζεται χώρους τύπου Λας Βέγκας. Η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για άθληση, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση του εργαζόμενου, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, σε ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο στο Ελληνικό, έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά και δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις.»
Θετική κρίνει την υπογραφή συμφωνίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης: «Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι όσες περισσότερες επενδύσεις και όσο το ταχύτερο γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την τρόικα.»
Αντίθετα ο ΣΥΝ για μια ακόμα φορά εκφράζει την αντίθεσή του στη συμφωνία, τονίζοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την επιτάχυνση των επενδύσεων (fast track) καταστρατηγεί μια σειρά από κατοχυρωμένους μηχανισμούς αδειοδότησης και ελέγχου.
«Προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστικό έλεγχο, και ιδιαίτερα το ΣτΕ, εξουδετερώνει τις τοπικές κοινωνίες» υπογραμμίζει.
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι δηλώνουν: «Αν ο εμίρης του Κατάρ προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, είναι γιατί οι περισσότερες από τις επενδύσεις του, δύσκολα θα ήταν ευπρόσδεκτες σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
» Ποια άλλη πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας, θα προικοδοτούσε με 1.000-1.500 στρέμματα πολύτιμης δημόσιας γης, οικοδομικά σχέδια όπως αυτά που εξαγγέλλονται για το Ελληνικό; Η ανακύκλωση της αδιέξοδης πρακτικής να εκχωρούμε το μέλλον για να βολέψουμε το παρόν, δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση.»
Από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Γρ.Ψαριανός -υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, τόνισε ότι στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι πράσινοι χώροι, αλλά πλέον κινδυνεύουν και οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει: ο Ελαιώνας, το Γουδί, το Ελληνικό.
«Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να δώσουμε ανάσα οξυγόνου στην πρωτεύουσα. Να κάνουμε Μητροπολιτικό Πάρκο το Ελληνικό και να κρατήσουμε ελεύθερη την παραλία χωρίς εμπορευματοποίηση και παράνομες δραστηριότητες» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

 

Αγριεύει η Εφορία

Της Κ. ΦΛΩΡΟΥ
Σφίγγει τα λουριά στις Εφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά την αυστηρή στάση των ελεγκτών της "τρόικας" να κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων για το 2010. Με απόφαση που υπογράφει ο ίδιος, για δύο μήνες οι εφοριακοί θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων Φ.Π.Α. που θα αφορούν φορολογικές περιόδους από 1/1/2010 και μετά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου καλεί όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα να καταχωρήσουν σε ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου, με ευθύνη των προϊσταμένων τους και εντός τριών ημερών από τη λήψη της απόφασης, τα ονόματα των ελεγκτών που θα απασχοληθούν στους προσωρινούς φορολογικούς ελέγχους.
Παράλληλα κάθε ελεγκτική υπηρεσία θα πρέπει να καταρτίσει ετήσιο σχέδιο ελέγχου έτους 2010 ανά ημερολογιακό τρίμηνο και συνολικά για όλο το έτος, με βάση τις ελεγκτικές δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να εργαστεί με το διαθέσιμο προσωπικό, καθώς το υπουργείο κρίνει ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν απαιτούν προχωρημένες ελεγκτικές γνώσεις και κατ’ επέκταση δεν θα οριστούν συγκεκριμένοι υπάλληλοι αποκλειστικής απασχόλησης με το έργο αυτό.
Επί της διαδικασίας, οι υπάλληλοι θα διενεργούν και θα ολοκληρώνουν (με τη σύνταξη και της έκθεσης ελέγχου) δύο τουλάχιστον ελέγχους ημερησίως αν πρόκειται για βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και ένα τουλάχιστον έλεγχο ημερησίως αν πρόκειται για βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Ειδικότερα:
- Από τις Δ.Ο.Υ. θα διενεργείται έρευνα, με την συνδρομή της Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί - διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., από 1/1/2010 έως 30/6/2010.
- Όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις, θα καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά εντός 5 ημερών να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μετά των νομίμων πρόσθετων φόρων ή του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις, όπου συντρέχει περίπτωση.
- Εάν υποβληθούν οι προαναφερόμενες δηλώσεις, για τον υπολογισμό των σχετικών πρόσθετων φόρων ή προστίμων έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3610/2007.
- Αν ο υπόχρεος που προσκλήθηκε δεν υποβάλει τις δηλώσεις μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα εκδίδει άμεσα σχετική εντολή προσωρινού ελέγχου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τις υποθέσεις εκείνες που εμπίπτουν στην ελεγκτική αρμoδιότητα των Δ.Ο.Υ.,
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. στις Δ.Ο.Υ. καταστάσεις ενεργών επιχειρήσεων οι οποίες τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και υπέβαλλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. για τα έτη (χρήσεις) 2008 ή 2009 ή και για τα δύο αυτά έτη, αλλά δεν υπέβαλλαν έστω και μια περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. από αυτές που όφειλαν να υποβάλλουν για τις φορολογικές περιόδους από 1/1/2010 έως 30/6/2010.

adesmeytos

No comments: