23.9.10

ΚΑΛΟ..ΜΕΛΕΤΑ ΚΙ' ΕΡΧΕΤΑΙ...

 

 

Το Μνημόνιο Νο2 για 3+3 χρόνια για της Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε από efpalio στο 23/09/2010

Για την Ελλάδα, η νέα αναταραχή που μεθοδικά «στήνεται» στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει, ότι επιταχύνονται ραγδαία οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την επεξεργασία του Μνημονίου Νο2, το οποίο προορίζεται να κρατήσει τη χώρα μακριά από τις αγορές ακόμη και μέχρι το 2020.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» επιβεβαίωσε το Σάββατο τις πληροφορίες που αρχικά δημοσιεύθηκαν στο “S10” στις 9 Σεπτεμβρίου (δείτε τα δύο δημοσιεύματα εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4594720http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-2——2010090827186/) κάνοντας εκτεταμένες αναφορές στις προετοιμασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα θα αρχίσει το αργότερο μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.

Το μόνο που εμποδίζει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα, την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι οι επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου και οι φόβοι αποσταθεροποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, αν δεν προλειανθεί αρκετά το έδαφος, ώστε να αφομοιώσει χωρίς κραδασμούς η ελληνική κοινωνία την αναγκαιότητα μακροχρόνιας διεθνούς επιτήρησης της χώρας.

Πληροφορίες του S10” αναφέρουν, πάντως, ότι ήδη η ομάδα τεχνοκρατών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των υπουργείων Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επεξεργάσθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα βασικά στοιχεία του πρώτου μνημονίου, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τους όρους μιας μακροχρόνιας συμφωνίας, η οποία θα έχει διάρκεια τριών χρόνων (2014-2017), με ρήτρα παράτασης για άλλα τρία χρόνια (ως το 2020), εφόσον αυτό κριθεί επιβεβλημένο από τις εξελίξεις.

Η χρηματοδότηση της χώρας για άλλη μια τριετία θα φθάσει και πάλι στα επίπεδα των 100 δις. ευρώ.

Δηλαδή, εφόσον η Ελλάδα εξέλθει από τη διεθνή επιτήρηση το 2017, θα έχει απορροφηθεί από κράτη και το ΔΝΤ ελληνικό χρέος ύψους άνω των 200 δις. ευρώ, στο οποίο θα να προστεθεί και το χρέος που θα έχει απορροφήσει ως τότε η ΕΚΤ (ήδη με τις αγορές των τελευταίων μηνών έφθασε τα 40 δις. ευρώ).

Έτσι, ως το 2017 θα έχει αποσυρθεί από τα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών φορέων το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα είναι πλέον υπόθεση διακρατικής διαπραγμάτευσης η όποια αναδιάρθρωση, χωρίς να τίθεται θέμα σοβαρού «κουρέματος» των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.

Πολύ γρήγορα, μάλιστα, θα υλοποιηθεί και η πρόταση της Γερμανίας, για τη σύσταση «Κλαμπ του Βερολίνου», μιας νέας διεθνούς λέσχης πιστωτών, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα όσων έχουν δανείσει αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα υποχρεωθούν σε διάσωση με διεθνή στήριξη, με πρώτη ασφαλώς την Ελλάδα. Το «Κλαμπ του Βερολίνου» θα αναλάβει στο μέλλον και τις πιθανές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όταν πλέον αυτό θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του σε χέρια κρατών και του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το «πακέτο» μέτρων του δεύτερου μνημονίου, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αυτά δεν θα εντοπισθούν κατά κύριο λόγο σε παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά σε ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας και γενική απομάκρυνση του Δημοσίου από την οικονομική δραστηριότητα, παράλληλα με σημαντικές νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, που θα αποσκοπούν στην αναθέρμανση της ανάπτυξης. Άλλωστε, οι πιστωτές της χώρας αντιλαμβάνονται πλέον, ότι όση επιτυχία και αν έχουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς ένα αναπτυξιακό «θαύμα» στην Ελλάδα πολύ δύσκολα θα πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους…

-SOFOKLEOUS 10

 

   Μήπως είναι καιρός , αγαπημένοι μας φίλοι ,να βγουν και να μας πουν την ..αλήθεια ; Οι απαντήσεις του τύπου : " Τα λεφτά τα..φάγαμε παρέα ...", νομίζουμε πως προσβάλλουν ευθέως τον βαριά..ταλαιπωρούμενο Ελληνικό λαό .

   Σήμερα ο περιοδεύων ..Πρωθυπουργός μας , δήλωσε , για..χιλιοστή , ίσως , φορά , πως " Η Ελλάδα , δεν πρόκειται να πτωχεύσει " , δεν νομίζουμε όμως πως θα μπορούσε να πει το ίδιο και για τους...Έλληνες , γιατί αυτοί έχουν ήδη πτωχεύσει , και που είσαι ακόμα .

   Η απάντηση του κ. Σεφτελή στην διαπίστωση του κ. Πάγκαλου : Τώρα μαθαίνουμε πως τα λεφτά τα φάγαμε μαζί , τι να πω..του κ. Πάγκαλου βέβαια του...φαίνεται...

      Καλό  σας βράδυ , να περνάτε καλά (..εύκολο είναι ; )

       Απ' το  " Λιδωρίκι " με αγάπη .....Κ.-

No comments: