24.9.10

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ..

Αναμένονται συνολικά έσοδα 2,3 δισ. ευρώ

Αναβάλλεται για τον Οκτώβριο του 2011 η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα

Το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει για τα τέλη του 2011 την πλήρη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς εκτιμά πως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προετοιμασθεί το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του φόρου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε την Πέμπτη πως αποµακρύνεται το ενδεχόµενο εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης.
Αν και η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο και επιβεβλημένο το μέτρο, ωστόσο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να το εφαρμόσει άμεσα και πως θα χρειαστεί προετοιμασία τουλάχιστον ενός έτους, ώστε η εξίσωση να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
Η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει στον προϋπολογισμό του 2011 ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 800 εκατ. ευρώ.
Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.
Αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή, αλλά δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία.
Τέλος, η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Newsroom ΔΟΛ

 

Αντίστροφη μέτρηση για τα μπλόκα

Εντός της ημέρας αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι μεταφορείς

Γραπτές δεσμεύσεις για το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο ζητούν οι μεταφορείς

Γραπτές δεσμεύσεις για το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο ζητούν οι μεταφορείς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν το μεσημέρι της Παρασκευής οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης σε πανελλαδική γενική συνέλευση.
'Ήδη οι μεταφορείς εμφανίζονται σε δύο γραμμές, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Η µια επιµένει στον «σκληρό αγώνα», ενώ σηµαντική µερίδα του κλάδου τάσσεται υπέρ της λήξης των κινητοποιήσεων εφόσον δοθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους.
Πάντως, η κυβέρνηση δίνει διορία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, στον κλάδο των μεταφορέων για να αποχωρήσουν ειρηνικά από τα μπλόκα.
Όπως επεσήµανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μαν.Οθωνας, για το υπουργείο αποτελεί κόκκινη γραµµή η συνέχιση των κινητοποιήσεων των µεταφορέων πέραν της σηµερινής ηµέρας, οπότε θα ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των Οµοσπονδιών τους.
«Έχουµε όλοι επίγνωση ότι από χθες ο νόµος για τις µεταφορές είναι νόµος του κράτους», τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόµενο η αστυνοµία να επιτρέψει τη συνέχιση των µπλόκων στους δρόµους.
Από την πλευρά τους, οι μεταφορείς ζητούν να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση της κυβέρνησης για τα συμφωνηθέντα που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας με έγγραφό του προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ζητά να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη αυτόφωρο όσοι αυτοκινητιστές επιχειρήσουν να κλείσουν τον δρόμο ή παρακωλύουν τη συγκοινωνία.
Στο ίδιο έγγραφο, ο εισαγγελέας τονίζει ότι σε περίπτωση που οι αστυνοµικοί επικαλεστούν έλλειψη προσωπικού και µέσων για παρέµβαση στα µπλόκα, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να κρατούν τα στοιχεία όσων οδηγών παρανοµούν και να σχηµατίζουν δικογραφίες.
Στο µεταξύ, αναφορά στην Εισαγγελία πραγµατοποίησαν οδηγοί βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι συνάδελφοί τους τούς εµπόδισαν να προσεγγίσουν τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης.
Στη συμπρωτεύουσα εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα στους δρόμους φορτηγά και βυτιοφόρα, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς βρίσκονται 110, στη διασταύρωση Γέφυρας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας 66, στο Δερβένι 20 και στην πύλη 16 του ΟΛΘ 20 φορτηγά.

Newsroom ΔΟΛ

Δώσε παιδί μου, δώσε!

Είμαι ηλίθιος, είμαι μαλάκας, είμαι ζώον. Τόσα χρόνια προσπαθώ να είμαι έντιμος φορολογούμενος. Και έρχεται ο Παπανδρέου να μου πει. «Αν ήσουν λαμόγιο, αν δεν έκανες φορολογική δήλωση, αν έκλεβες και συ το κράτος, με τέσσερα χιλιάρικα θα καθάριζες». Γαμώ τις οικονομικές πολιτικές, μπράβο στα κότσια του Παπακωνσταντίνου! Μεγάλε, είσαι τεράστιος, είσαι Θεός, είσαι ο προσκυνάω! Μαχητής!
Τέτοια μάχη με τη φοροδιαφυγή δεν έχει ματαγίνει. Και μου το έλεγες. «Εχω πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Εγώ που ακόμα και σήμερα εξακολουθώ να είμαι έντιμος πολίτης, σε πίστεψα.
Δεν ήξερα όμως ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σαν τον πονοκέφαλο. Με μια ασπιρίνη περνά. Στη δική σου περίπτωση, με μια περαίωση. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις. Εισηγμένες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που υπάγονται σε φόρο μεγάλης περιουσίας, πλοία, δωρεές και γενικώς όλα όσα αφορούν τους ίδιους, τους έχοντες και κλέψαντες. Όχι εμάς. Εμείς θα πληρώσουμε.
Οι πολιτικοί κάνουν πόλεμο για να μη μειωθούν οι αποδοχές τους. Πεινούν και δηλώνουν. Γαμώτο, δε θέλω να λαϊκίσω αλλά ούτε και να λακίσω. Βγαίνει και ο Πάγκαλος και λέει «μαζί τα φάγαμε».
Αρα μαζί τα αποκτήσαμε. Να πάμε μήπως να μείνουμε στα σπίτια του. 58 έχει. Ειλικρινά, δεν υπάρχει όριο στον εκβιασμό τους.
Εκβιασμός είναι. Μνήμης. Συνείδησης. Μόνο να φορολογούν ξέρουν. Κάθισαν 8 μήνες, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, δεν τα βρήκαν, δεν βρήκαν τίποτα στα ταμεία εδώ που τα λέμε, έφεραν το ΔΝΤ και καθάρισαν.
Με μια περαίωση. Μπορεί να το είδαν και ως σεξουαλική εκτόνωση. Κανείς δεν τόλμησε να τα βάλει με τους κλέφτες. Με αυτούς που ποτέ δεν πληρώνουν. Και τι έχουμε τώρα. Επιθεώρηση. Ο Παπακωνσταντίνου ως Σπεράντζα Βρανά τραγουδά! «Δώσε δώσε παιδί μου δώσε, δώσε και ξαναδώσε». Μέχρι να δώσουμε, γιατί θα δώσουμε, ας ξεκινήσουμε από φάσκελα. «Πάρτο».

adesmeytos typos

 

Συνέντευξη Τύπου για τις ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή

«Ανεξέλεγκτη» η κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα

Κλείνει το γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Στο κλείσιμο του γραφείου του στον Άγιο Παντελεήμονα θα προχωρήσει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχεται. Την αδράνεια και την αδιαφορία της αστυνομίας κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Φόρουμ, Μοχαμαντί Γιούνους.

Στο γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων πραγματοποιούνταν σεμινάρια γλώσσας και ελληνικής νομοθεσίας. Πριν από λίγους μήνες άγνωστοι μπήκαν με λοστούς στο γραφείο για να ξυλοκοπήσουν τους αλλοδαπούς, που έκαναν μάθημα ελληνικών. Παρά την ψύχραιμη απέμβαση του κ. Γιουνούς που ηρέμησε τα πνέυματα, ο ίδιος τραυματίσθηκε από την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ προσφύγων κατήγγειλε ότι όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει μήνυση, η απάντηση που έλαβε ήταν: "Αμα κάνεις μήνυση θα σου κάνουν και αυτοί μήνυση και θα περάσεις τη νύχτα εδώ μέσα".

"Δεν πήγα σε κανένα κανάλι να το καταγγείλλω, διότι η ακραία αντιρατσιστική συμπεριφορά δημιουργεί τον ίδιο ρατσισμό με τη ρατσιστική συμπεριφορά", ανέφερε.

Όπως κατήγγειλαν Αφγανοί πρόσφυγες, που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, κάθε φορά που πήγαιναν να αναφέρουν κάποια επίθεση στην αστυνομία αυτό που τους έλεγαν ήταν: «Χτύπα κι εσύ».

"Η ανταπόδοση της βίας από την πλευρά των προσφύγων δεν είναι λύση. Διότι οι κάτοικοι στην περιοχή είναι αγανακτισμένοι κι αν αντιδράσουμε, θα τραβήξουμε ακόμη περισσότερα. Μπορεί αυτοί που είναι βίαιοι στην περιοχή να είναι λίγοι, αλλά μαζεύονται πολλοί από άλλες περιοχές", τόνισε ο Μοχαμαντί Γιούνους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και ρεπορτάζ της νορβηγικής τηλεόρασης που περιγράφει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται επιθέσεις και μαρτυρίες προσφύγων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. 

Ένας πρόσφυγας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού πριν από τρεις εβδομάδες και κινεί με δυσκολία το στόμα του περιέγραψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την επίθεση. "Ηταν βράδυ. Ημασταν δύο άτομα και πηγαίναμε να φάμε μετά το ραμαζάνι. Ξαφνικά ήρθε μια νέα κοπέλα και με κλώτσησε. Πριν προλάβω να την ρωτήσω γιατί το έκανε, μας επιτέθηκε μια ομάδα. Ηταν αδύνατον να ξεφύγουμε. Οταν πήγαμε αιμόρφυτοι στην αστυνομία, μας είπαν να πλυθούμε και να πάμε στο νοσοκομείο, διότι οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Εχουν χτυπήσει ακόμη και το παιδί μου, που είναι δυο χρονών. Είναι ένας τυφώνας, που έρχεται. Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν". 

enet  Ελευθεροτυπία

No comments: