15.9.10

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ...ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ !!

 

δ.20 - Καρλονακέικο .

Το Καρλονακέϊκο , προπολεμική ταβέρνα στη Βαθειά , φωτογραφία της δεκαετίας του 1920 !

   Απέναντι απ' τον παλιό φούρνο και το δρόμο του Δημαρχείου , υπάρχει ένα αχτιστο , ακόμα , οικόπεδο , που ανήκε στον αδερφό του παπού μου , τον Ιωάννη Κάρλο ή..Καρλονάκο , όπως τον έλεγαν οι Λιδορικιώτες .

   Ένα απ' τους γιούς του μπάρμπα Καρλονάκου , ο Θύμιος , σταδιοδρόμησε στη Χωροφυλακή , και έφτασε Στρατηγός , όταν λοιπόν πήρε τη σύντξή του , άρχισε να έρχεται στο χωριό μας και έμενε στο ξενοδοχείο του Γαρδίκη .

   Όσο ζούσε η μάνα μου , ερχόταν και έμενε και στο σπίτι μας , πρωτοξάδελφος βλέπεις , και θυμάμαι , η μάνα μου μόλις της λέγαμε πως θα'ρθει ο ξάδελφός της , η πρώτη της δουλειά ήταν να του φκιάξει ένα ταψί ρυζοριβανή , για την οποία ο μπάρμπας μας  τρελαινόταν..

Ζάντζας 1955

  Ο αξέχαστος μπαρμπα Θανάσης μπροστά στο καφενείο του , με τον τότε συνεταίρο του , Παλούκη , αν δεν κάνουμε λάθος . Φωτογραφία του 1955 .

   Κάποια μέρα λοιπόν ο μπάρμπα Θύμιος έκατσε στον πλάτανο να πιεί το καφεδάκι του , πήγε ο μπάρμπα Θανάσης ο Ευσταθίου , πήρε την παραγγελία και πήγε τον καφέ , αλλά όταν πήγε να μαζέψει τα σεβίτσια του , το'χε αυτό το..χούι , ο στρατηγός τον παρακάλεσε να του φέρει ένα ποτήρι νερό απ' τη βρύση της Βαθειάς .

   Τι ήθελε να το πεί ; Ο μπάρμπα Θανάσης , αμέσως του απάντησε , λέγοντας : Πως το κατάστημα χορηγεί νεό..υδραγωγείου , και όταν ο στρατηγός ζήτησε ένα ποτήρι , να πάει μόνος του στη βρύση να πιεί νερό , του είπε : Να βάλεις τη χούφτα σου και να πιείς , όπως έκανες όταν ήσουνα μικρός ...κόκκαλο ο στρατηγός ..

   Για την ιστορία , αναφέρουμε , πως το παρατσούκλι του αξέχαστου μπαρμπα Θανάση ήταν  " Ζάντζας " ..το γιατί όμως δεν το γνωρίζουμε ....Κ.-

No comments: