24.12.10

Η ΑΡΤΟΤΙΝΑ ΤΟ 1895

 

 

image

 

 

   Ο επισκεπτόμενος την Δωρίδα , πρέπει να θεωρεί απαραίτητον την επίσκεψιν και της ωραιοτέρας κωμοπόλεως αυτής και ορεινοτέρας εν ταυτώ .

   Απέναντι των γυμνών και υψηλών Βαρδουσίων και παρά την κοίτην του ποταμού Ευήνου κείται επί κεκλιμένου εδάφους η Αρτοτίνα με τους υπερδισχιλίους κατοίκους της . Έχει αξιομνημόνευτον τοποθεσίαν εφ' ης ευρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου , όπου ο Αθανάσιος Διάκος εχρημάτισεν ως καλογηρόπαις .

   Με όλην την σχετικήν γυμνότητα του εδάφους της τρέφει πολλά ποίμνια , τα οποία τον χειμώνα κατέρχονται , ένεκεν του ψύχους , εις το Μεσολόγγιον και τας Αθήνας . Ο τυρός των Βαρδουσίων είνε εφάμιλλος με τον τυρόν της Λιάκουρας . Οι κάτοικοι ζωηροί , υγιείς , εύρωστοι . Επικρατεί το μέτριον ανάστημα . Η Αρτοτίνα θα ήτο καλυτέρα και ευκολώτερον θα διήρχετο τις δι' αυτής εάν είχεν οδούς .

   Έχουν καταστραφεί  σχεδόν όλοι και έγιναν μονοπάτια . Της λείπει και καλός ναός ανάλογος του αριθμού των κατοίκων .

   Και εδώ οι συνταξιούχοι αξιωματικοί είνε όχι λίγοι , δι' αυτούς δε , εξέρχονται εκ του Δημοσίου Ταμείου περί τα 30.000.000 δραχμαί ετησίως .

   Έχει η κωμόπολις και ιατρόν τον κ. Κ. Διάκον , συγγενή του ήρωος της Αλαμάνας . Ο διαβάτης αισθάνεται κάποιαν λύπην δια την μη συντήρησιν καλογήρων εις την ωραίαν και προσοδοφόρον Μονήν του Προδρόμου , της οποίας τα κτήματα νέμεται ο ένας και ο άλλος .

   Εξ Αρτοτίνης , ουδείς εξασκεί το επάγγελμα του γαλακτοπώλου εν Αθήναις . Εκ της αυτής κωμοπόλεως κατάγονται οι τέως βουλευταί Ρούκης , Ξηροχωρίου και Σκαλτσάς , Βάλτου .

  ( Γ,Π.Παρασκευοπούλου  " Ταξείδια ανά την Ελλάδα "

                        Τομ  Α'    1895 )

image

  Ιερά Μονή Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα .

No comments: